Uluslararası Adalet Divanı İsrail için karar verdi. Soykırım davası esastan görülecek. Bu karar sosyal medyaya damga vurdu

Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de yaşananlar nedeniyle İsrail hakkında açılan soykırım davasında İsrail'in dosyanın reddi talebini reddetti. Dosyanın esastan görülmesine hükmetti. Divanı'n kararı sosyal medyaya damga vurdu. Kararı değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak ateşkesin tesisi ve kalıcı barışa giden yolun temini adına tüm gücümüzle çalışmaya ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Adalet Divanı İsrail için karar verdi. Soykırım davası esastan görülecek. Bu karar sosyal medyaya damga vurdu

Gazze'ye saldırılarda BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlali gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açılan davada ihtiyati tedbir talebine ilişkin karar açıklandı.

 Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğuna hükmetti.

Tedbir kararı, kamuya açık bir oturumda Divan Başkanı Yargıç Joan Donoghue tarafından okunurken şu ifadeler kullanıldı:

"Gazze'de yaşanan insani trajedinin son derece farkındayız ve can kayıplarından derin endişe duyuyoruz.

SOSYAL MEDYAYA DAMGA VURDU

 Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı bu karar sosyal medyaya damga vurdu.

YANLARINDA OLACAĞIZ 

Kararı değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

Uluslararası Adalet Divanında Gazze'deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli buluyor, memnuniyetle karşılıyorum. Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Soykırım Sözleşmesi'ne taraf ülkeler için bağlayıcı olan bu kararın; İsrail'in kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden gerçekleştirdiği saldırılarının artık bir son bulmasına vesile olmasını diliyoruz. Türkiye olarak ateşkesin tesisi ve kalıcı barışa giden yolun temini adına tüm gücümüzle çalışmaya ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş kararla ilgili şu ifadeleri kullandı: Gazze'de işlediği savaş ve insanlık suçları için Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanan İsrail hakkında verilen ara karar, İsrail'e karşı insanlık cephesinin haklılığını ispatlar nitelikte atılan ilk adım olması açısından önemlidir. Şimdi, acilen tüm dünya Gazze'de yaşanan katliamları durdurmalı, insani yardımları bir an önce Gazze'ye ulaştırmalı ve uluslararası hukuk, bu eli kanlı katilleri yargılayarak hak ettikleri cezaları vermelidir. Bu davaya öncülük eden Güney Afrika Cumhuriyetine, davayı yerinde takip eden Milletvekillerimize ve bu mücadeleyi omuzlayan hukukçulara insanlık adına teşekkür ediyorum.

İNSANLIK SUÇUNA SON VERİLMELİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı ihtiyati tedbir kararına acilen uyarak insanlık suçuna son vermelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e dava açıldığını, Uluslararası Adalet Divanının davada ihtiyati tedbir kararı verdiğini anımsattı. Divanın ihtiyati tedbir kararı vermesinin Filistin'de akan kanın durdurulması ve insanlık suçunun sona erdirilmesi açısından olumlu olduğunu kaydeden Tunç, şunları kaydetti:

"İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı ihtiyati tedbir kararına acilen uyarak insanlık suçuna son vermelidir. 7 Ekim'den bu yana 11 bini çocuk, 7 bini kadın olmak üzere 26 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 64 binin üzerinde kişinin yaralanmasına neden olan İsrail, tedbir kararını acilen yerine getirerek saldırılarını bir an önce durdurmalıdır. Kararın uygulanması için uluslararası mekanizmanın da ivedilikle harekete geçmesi gerekmektedir."

UMUT VERİCİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Aktaş ise şöyle konuştu: Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in soykırım suçuyla yargılanmasına yönelik ara kararı umut vericidir. İsrail ihtiyati tedbir kararına acilen uymalı, durmaksızın gerçekleştirdiği insanlık suçuna bir an önce son vermeli ve insani yardımların önünü açmalıdır. Yitirilen canların, alt üst olan hayatların ve başta çocuklar olmak üzere Filistinli kardeşlerimizin psikolojilerinde oluşan yaraların telafisi mümkün olmayacak. Ama bugün insanlık adına tekrar ümitvar olduğumuz gün olarak tarihe kazınacak. Çok geç kalınmış olsa da İsrail, Gazze’de yürüttüğü soykırımın hesabını hukuk, tarih ve hakikat önünde verecek

Akademisyen Yunus Emre Erdölen kararı şu sözlerle değerlendirdi: "Uluslararası Adalet Divanı, İsrail aleyhine geçici tedbir kararı talebini 2’ye karşı 15 oyla kabul etti. Güney Afrika, İsrail’i sanık sandalyesine çıkardı, bütün dünyanın gözü önünde Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal etmekle itham etti. Allah sizden razı olsun Mandela’nın evlatları..."

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin