Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) kararıyla gri listeden çıkarıldı. 21 Ekim 2021'de kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle Türkiye gri listeye alınmıştı. Bakan Şimşek, X hesabından verilen kararı 'Başardık' mesajı ve Türk Bayrağı emojisi ile duyurdu. Şimdi Türkiye'nin gri listeden çıkışı ile nelerin değişeceği ve piyasaların ne tepki vereceği merak konusu oldu. Peki, Türkiye'nin gri listeden çıkması neden önemli? Gri liste nedir, neden gri listedeydik?
TÜRKİYE'NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKMASI NEDEN ÖNEMLİ?
Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle 2021 yılında gri listeye alınmıştı. Bakan Şimşek, Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunu ele alınacağı toplantıda sunum yapmak için Singapur'a gitti. 28 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen genel kurul toplantısında alınan kararla Türkiye gri listeden çıkarıldı.
Başardık 🇹🇷
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) June 28, 2024
Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bu maddeye göre; varlık hizmet sağlayıcısı, kripto varlık, platform tanımlaması yapıldı.
Gri listede olan ülkelere uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler sebebiyle yatırım yapamıyor.
Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasıyla beraber, uluslararası yatırım fonları Türkiye'ye yatırım yapabilecek. Bu listede yer alamak sınır ötesi işlemleri kısıtlıyor ve kredi alınmasını da zorlaştırıyordu.
Türkiye gri listeden çıkmasıyla artık yabancı bankalara ve yatırımcılara güven verebilecek.
Ülkemiz, uluslararası finansal iş birliklerinde tercih edilen bir ülke olabilecek. Ayrıca Türkiye üzerindeki artırılmış izleme de son bulacak.
Türkiye'nin gri listeden çıkışının piyasaları da etkilemesi bekleniyor. Örneğin borsada pozitif bir seyir yaşanması beklentiler arasında.
IMF araştırmalarına göre TL varlıklarının değer kazanması öngörülüyor.
Sermaye akışı da hızlanacak ve bu durum enflasyonla mücadeleye büyük katkı sağlayacak.
GRİ LİSTE NEDİR?
Gri liste, vergi kaçakçılığı ile mücadele amaçlı oluşturulan bir listedir. Vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen, terör örgütleri ya da terörle bağlantısı olduğundan şüphelenilen, kara para aklama veya şüpheli mali faaliyetlerde bulunduğu düşünülen, uluslararası kuruluşlar veya anlaşmalar çerçevesinde, belirli yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya risk taşıyan ülkelerin yer aldığı listedir.
FATF NEDİR?
FATF (Mali Eylem Görev Gücü), kara para aklama, terörizmin finansmanı ve diğer ilgili tehditlerle mücadele amacıyla 1989 yılında G7 ülkeleri tarafından kurulan uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Paris'te yer alan FATF, şu anda dünya genelinde 200'den fazla üye ve gözlemci kuruluşu barındırmaktadır.
FATF; Kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede uluslararası standartlar ve önerileri belirler. Ülkelerin bu standartlara uyumlarını değerlendirir ve izler. Yeni ortaya çıkan tehditlere karşı politikalar ve stratejiler geliştirir. Ülkelerin kapasitelerini artırmak amacıyla teknik destek ve eğitim sağlar.
GRİ LİSTEDEKİ ÜLKELER LİSTESİ
- Bulgaristan
- Burkina Faso
- Kamerun
- Hırvatistan
- Demokratik Kongo Cumhuriyeti
- Haiti
- Jamaika
- Kenya
- Mali
- Mozambik
- Namibya
- Nijerya
- Filipinler
- Senegal
- Güney Afrika
- Güney Sudan
- Suriye
- Tanzanya
- Vietnam
- Yemen