TSK'da yemin krizi: Teğmenlerin komutanı istifa etti

Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde resmi yeminin ardından yapılan "kılıçlı yemin" ve 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganı üzerinden MİT olaya dahil oldu. Konuyla ilgili TSK'da istifa yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
TSK'da yemin krizi: Teğmenlerin komutanı istifa etti

30 Ağustos Zafer Bayramı'nda yapılan Kara Harp Okulu mezuniyet töreni sırasında mezun öğrencilerden bazıları, kılıçlarını havaya kaldırarak hep bir ağızdan "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" demişti. Öğrenciler, diplomasını Erdoğan'ın elinden alan dönem birincisi Ebru Eroğlu öncülüğünde "Ant içeriz ki laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır" sözleriyle yemin etmişti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konunun araştırılmasını istemişti.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Bahçeli'nin açıklama yaptığı dakikalarda konuyla ilgili soruya yanıt vermiş, teğmenleri suçlamanın doğru olmadığını dile getirmişti. Çelik "Teğmenlerimizin mezuniyet törenlerinde ordumuzun Ebedi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anması kadar doğal bir şey yoktur" demişti.

Genç teğmenlerin yemini hakkında son açıklama Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi.

Kocaeli'nde 21'inci İmam Hatipliler Kurultayı'nda konuşan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Ordumuzun tekrar yıpratılmasına izin vermeyiz. Geçenlerde malum mezuniyet töreninde bazı istismarcılar ortaya çıkmak suretiyle kılıçlar çektiler. Bu kılıçları kime çekiyorsun. Şimdi bunlarla ilgili olarak gerekli bütün araştırmalar yapılıyor. Oradaki birkaç kendini bilmez temizlenecek. Biz buralara durup dururken gelmedik. Bu 30 kişi olabilir, 50 kişi olabilir, kim olursa olsun bunların ordumuzun içinde bulunması mümkün değildir, bunları temizleyeceğiz. Bakıyorsun üç tane birinci olan kızımız var. Bu kızlarımızdan birinin ismi İkra. Manisalı ve birinci oldu. Diğer ikisi onlar da birer Anadolu yavrusu. Fakat bu oyuna nasıl geldiler, gelindi? Şimdi çalışmalarımızı yapıyoruz. Konuyla ilgili üniversitemizle, Kara Kuvvetleriyle, Milli Savunmayla görüşmelerimizi yaptık. Bunların süratle temizlenmesi için adımlarımızı atıyoruz."

Erdoğan X hesabı üzerinden de bir paylaşım yaparak "Tüm dünyada üstün disipliniyle bilinen ordumuz içinde bu disipline zarar verecek bir durumu görmezden gelmez, demokratik denetim mekanizmaları çerçevesinde gerekli adımları mutlaka atarız ve atacağız. Ordumuzun tekrar yıpratılmasına izin vermeyiz" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise genç teğmenlere sahip çıkmıştı.

Özel, "8 gün durup düşünüp sonra bu tepkiyi vermek çok manidar. Ebedi başkomutanları Mustafa Kemal Atatürk'e sahip çıkan Harbiye'den yeni mezun teğmenlerin siyasi hesaplara alet edilmesini kınıyorum. Siyasi düşüşünüzü durdurmak umuduyla kutuplaşma siyasetinize pırıl pırıl gençlerin geleceklerini feda edemezsiniz. Bu ahlaki de değildir, vicdani de değildir. Bu hamle siyasidir ama yersiz ve haksızdır. Bunu milletimiz unutmaz ve affetmez" demişti.

Hürriyet yazarı Nedim Şener X hesabından konuyla ilgili paylaşım yaptı. Şener, Kara Harp Okulu’nda teğmenlerin resmi tören sonrası yemini ile ilgili Milli Savunma Üniversitesi’nde başlayan incelemeye MİT'in dahil olduğunu söyledi.

Şener, "Teğmenleri yönlendiren teşvik eden süreci “organize edenler” araştırılırken Bölük Komutanı M…. TSK’dan istifa dilekçesi verdi." ifadesini kullandı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin