2024 Kurban Bayramı 16-19 Haziran günlerine denk geliyor. Her bayramda olduğu gibi bu bayram öncesinde de "Teşrik tekbiri ne demek, ne zaman okunur?" gündem oldu. Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklaması merak ediliyor. Bu tekbirin Peygamber Efendimizin sünnetlerinden biri olduğu biliniyor. Peki, Kurban Bayramı'nda teşrik tekbiri nasıl yapılır? Teşrik Tekbiri Arapça ve Türkçe okunuşu...
TEŞRİK TEKBİRİ NE DEMEK, NE ZAMAN OKUNUR?
Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve onu takip eden günlerde belirli zamanlarda okunan Teşrik Tekbiri, Allah'ın yüceliğini ve büyüklüğünü ifade eden tekbir çeşitlerinden biridir. Teşrik kelimesinin anlamı, etin güneşte kurutulması demektir.
Teşrik Tekbiri'nin dini hükmü ve kimlerin ne zaman okuyabileceği ile ilgili Diyanet İşleri'nin açıklaması şu şekilde:
"Hz. Peygamber’in (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivâyetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/438-440 [6273-6278] Dârekutnî, es-Sünen, 2/390-391 [1735-1737]).
Bu itibarla Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, 2/43-44; İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/80-82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, 1/484)."
Bu kapsamda teşrik tekbiri, Kurban Bayramı'nın arife gününde sabah namazından itibaren başlayarak bayramın 4. gününün ikindi namazına kadar her farz namazın ardından okunur.
KURBAN BAYRAMI'NDA TEŞRİK TEKBİRİ NASIL YAPILIR?
Arefe günü sabah namazından sonra başlar.
Kurban Bayramı'nın 1. günü: Sabah namazından itibaren her farz namazının ardından okunur.
Kurban Bayramı'nın 2. günü: Her farz namazının ardından okunur.
Kurban Bayramı'nın 3. günü: Her farz namazının ardından okunur.
Kurban Bayramı'nın 4. günü: İkindi namazına kadar olan farz namazlarının ardından okunur.
TEŞRİK TEKBİRİ ARAPÇA VE TÜRKÇE OKUNUŞU
الله أكبر، الله أكبر، لا إله إلا الله، والله أكبر. الله أكبر ولله الحمد.
Türkçe Okunuşu:
Allahu ekber, Allahu ekber. La ilahe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahil hamd.
"Allah en büyüktür, Allah en büyüktür. Allah'tan başka ilah yoktur, O en büyüktür. Allah en büyüktür ve hamd yalnızca Allah'a mahsustur."