Tarım Bakanı Yumaklı'dan yerli tohum açıklaması. Öyle bir oran verdi ki...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yerli tohum hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Bakan Yumaklı, 117 ülkeye tohum ihraç ettiğimizi belirterek; “Türkiye’de fidanların %99’u, tohumların %97’si yerli” dedi.

Google Haberlere Abone ol
Tarım Bakanı Yumaklı'dan yerli tohum açıklaması. Öyle bir oran verdi ki...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tv100.com yazarı Hacı Yakışıklı'ya konuştu. Yumaklı, Türkiye’de GDO’lu tohum, yani “genetiği değiştirilmiş organizma” şeklinde bir durumun olmadığını söyledi.

Tarım Bakanı Yumaklı'dan yerli tohum açıklaması. Öyle bir oran verdi ki...

İşte Yakışıklı'nın tv100.com'da, "Türkiye’deki tohumların yüzde 97’si yerli" başlıklı yazısı:

Tarım, hayvancılık ve ormanlar ülkemizde dönem dönem gündem oluyor. Çoğu “manipülasyon” olan bilgiler maalesef “gerçekmiş gibi” tekrarlanıyor.

İşin en doğrusunu öğrenmek için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile makamında uzun uzun konuştuk.

Bakan Yumaklı 1969 Kastamonu doğumlu…

Alanına hâkim ve hizmet ettiği halkla sürekli iç içe…

Konuşurken tane tane ve anlaşılır şekilde bilgileri aktarıyor.

Sayın Bakan ile sohbete başlarken “Tarım Cebimde” uygulamasını telefonundan açıp gösterdi.

Açıkçası bu uygulamadan haberim yoktu.

Beraber incelerken çok zengin bir haber kaynağını da öğrenmiş oldum. Hemen cep telefonuma oracıkta yükledim.

“Tarım Cebimde” uygulamasında bitkisel ve hayvansal üretim, balıkçılık, evcil hayvanlar, milli parklar, gıda kontrolü, su, bal haritasına kadar birçok konuda en güncel verileri buluyorsunuz.

“TOHUM”

Bakan Yumaklı, 117 ülkeye tohum ihraç ettiğimizi belirterek; “Türkiye’de fidanların %99’u, tohumların %97’si yerli” dedi.

Tohum ihracatı 2002’de 17 milyon dolar iken 2023 yılında %1.824 artışla, 117 ülkeye ihracat yaparak 327 milyon dolara çıkmış.

“İsrail tohumu” söyleminin sadece bir şehir efsanesi olduğu da ortaya çıkmış oluyor. Türkiye’deki tohumların toplamda %3’ü sadece İsrail’den değil diğer dünya üreticilerinden kontrol edilerek alınıyor. Kaldı ki hâlihazırda İsrail’le ithalat-ihracat durdu, ama tohum sektörü bundan zerre etkilenmedi.

Bu arada Bakan Bey, Türkiye’de GDO’lu tohum, yani “genetiği değiştirilmiş organizma” şeklinde bir durumun olmadığını da belirtti.

“HAYVAN VARLIĞI”

Hayvancılık sektörüyle ilgili Bakan Yumaklı; “Hayvan varlığı kadar hayvanların sağlığı ve verimi de önemli ki zaten bu alanda çok titiz çalışıyoruz. Türkiye’nin üretimi kendine yeterli olmak zorunda zaten, taşıma suyla değirmen dönmez. Bütün alanlarda planlarımız yapıldı, uygulanıyor. Ülkemizdeki etin de %96’sı yerli ve millidir, ithal edilen hayvan varlığı %4 civarını geçmemektedir” şeklinde konuştu.

Rakamlara şöyle bir baktım. İki ay önceki yazımda da bahsetmiştim. Bakan Yumaklı ile de teyit etmiş oldum.

Ülkemizde büyükbaş hayvan sayısı 2002 yılında 9,9 milyon baştan 2023 yılında %67,7 artışla 16,6 milyon başa yükselmiş. Küçükbaş hayvan sayısı 2002 yılında 31,9 milyon baştan 2023 yılında %64,3 artışla 52,4 milyon başa yükselmiş. Kanatlı hayvan sayısı 2002 yılında 251 milyon adetten 2023 yılında %48,9 artışla 373,8 milyon adede, arıkovanı sayısı 2002 yılında 4,2 milyon adetten 2023 yılında %119 artışla 9,2 milyon adede ulaşmış. Kırmızı et üretimi 2002 yılında 779 bin tondan 2023 yılında %208 artışla 2,4 milyon tona çıkarken tavuk eti üretimi 2002 yılında 696 bin tondan 2023 yılında %230 artışla 2,3 milyon tona çıkmış.

Yeri gelmişken tarımla ilgili bilgileri de hatırlatayım. Bakan Bey ile bu mevzuyu da konuştuk.

Tarımsal hâsıla dolar bazında 2002 yılında 25,1 milyar dolar, 2023 yılında 2002 yılına göre %176, bir önceki yıla göre %18 artışla 69,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Bu alanda Avrupa’da birinci, dünyada ilk 10 ülke arasındayız. Tarım ve Gıda ürünleri ihracatı 2002 yılında 3,8 milyar dolardan 2023 yılında 8 katına çıkararak 31 milyar dolara ulaşmış. Yani aslında net ihracatçı bir ülkeyiz bu alanda.

“YANGINA MÜDAHALE SÜRESİ ORTALAMA 11 DAKİKA”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile konuşurken televizyonda orman yangınları haberleri vardı. Sohbet esnasında yetkilileri de anlık arayarak bilgiler aldı, talimatlar verdi.

Bakan Yumaklı asıl başarının yangın çıkmaması olduğunu söyleyerek; “Yangınlar %90 insan unsuru taşıyor. Büyük oranda insanların ihmalleri var. Yangınlar genelde ormanların dışında başlayarak daha sonra ormana sıçrıyor. Orman yangınlarına müdahale süremiz ortalama 11 dakika içinde oluyor. Tabii bu ortalama süremiz. Mesela Selçuk yangınına 6 dakikada müdahale etmişiz” dedi.

“İHA’LAR SADECE SAVAŞTA KULLANILMIYOR”

Yangın tespitlerinde İnsansız Hava Araçları olan İHA’lardan da faydalandıklarını belirten Bakan Yumaklı; “İHA’lar gözümüz kulağımız oluyor. 14 İHA var, sürekli havada ve Türkiye’yi geziyor. Uçak, helikopter, arazöz, karagücü son derece etkili kullanılıyor. Yangınları söndürmede 122 bin gönüllümüz ve 25 bin personelimiz her an hazır bekliyorlar. Bütün ülkelerde saygı duyulan bir orman yangını ekibimiz var. Yurtdışından gelerek bizim ekiplerimizden eğitim alanlar var. Vatandaşlarımızdan ricam lütfen anız yakmasınlar, tarlaları yakmasınlar, ormanda mangal yapmasınlar. Gerçi bu hususta çok ciddi cezalar var ama herkes bunlara da gerek kalmadan gereken özeni göstermeli” dedi.

“ORMAN VARLIĞI”

Bakan Yumaklı 21 yılda orman alanlarımızın 2,6 milyon hektar arttığını söyledi.

Yani birilerinin iddia ettiği gibi “yeşil alanlar” azalmamış, aksine fazlalaşmış. Sadece 2023’te 500 milyondan fazla fidan ve tohum toprakla buluşmuş.

Yangından zarar gören orman alanları muhakkak bir sonraki yılsonuna kadar ağaçlandırılarak herhangi bir yapılaşmaya asla izin verilmiyor.

SON SÖZ: Dikkatimi çeken, merak ettiğim hususları yazdım. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı çok samimi konuştu. Daha konuşacak çok mevzu var, çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı aslında en yoğun çalışan kurumlarımızdan birisi. Her gün soframızda bulunan yiyecek ve içecekler bu bakanlığımızın alanına giriyor. Bakan Yumaklı üreticiyi de tüketiciyi de düşünüyor. Makamdan ayrılırken; “Fedakâr üreticinin cesaretini yanlış söylemlerle kırmamak elzemdir. Bizde tüm kayıtlar var. Merak edenler ve doğrusunu öğrenmek isteyenler için tüm bilgileri şeffaf şekilde veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin