Suriyeli sığınmacılar, Esad rejimin devrilmesini büyük bir coşkuyla karşılandı. Bu gelişmenin ardından mültecilerin ülkelerine geri dönüşü için uluslararası alanda yeni politikalar gündeme gelmeye başladı.
Türkiye’den sonra en fazla Suriyeli mülteciye ülkesine alan Almanya, geri dönüşlerini desteklemek için çalışmalara başladı. Muhalefet partileri, Başbakan Scholz'u bir an önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye çağırırken, Hristiyan Birlik partilerinden (CDU/CSU) önemli bir öneri geldi.
GERİ DÖNÜŞ İÇİN 1000 EURO DESTEK TEKLİFİ
Almanya'da yapılacak erken seçimlerden birinci güç olarak çıkması beklenen Hristiyan Birlik partileri, ülkesine dönecek Suriyelilere 1000 Euro verilmesi teklifini sundu. Hristiyan Birlik Partisi Meclis Grup Başkanvekili Jens Spahn, Almanya’daki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesinin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Alman hükümeti, Suriye’ye dönmek isteyen herkese charter uçuşları düzenleyip 1000 Euro ödesin” önerisinde bulundu.
Spahn, ayrıca Almanya’nın, Avusturya, Türkiye ve Ürdün ile birlikte 2025'in başlarında "yeniden imar ve sığınmacıların geri dönüşü" konulu bir konferans düzenlemeyi önerdi. CDU’lu politikacı, “Ülkelerinde durum normalleşirse ve istikrar sağlanırsa, geri dönüş beklentisi de oluşur. Ancak bu süreç birkaç hafta içinde değerlendirilebilecek bir konu değil” dedi.
İMAMOĞLU: SURİYELİLERİN DÖNMESİ İÇİN ELİMİDEN GELENİ YAPMALIYIZ
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesi ve muhaliflerin yönetimi ele geçirmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İmamoğlu, "Suriyelilerin dönmeleri için elimizden geleni yapmalıyız. Bizim anahtar ülke olmamız için sağlam bir duruş sergilememiz gerekiyor. Geçmişe dair hataları net olarak görüyorum. Suriyelilerin kendi ülkelerine dönmeleri konusunda belediyeler de yetki almalı. Suriye'de yaşanan yeni ortam hayati bir meseledir" ifadelerini kullandı.
İBB Başkanı konuşmasının devamında; "Zafer narası atılırcasına naralar atılıyor. 82, 83 plakaları yazılıyor. Ama bölgede olmanın bazı koşulları var. Suriye’de yaşanan olaylar, Libya’da Kaddafi, Irak’ta Saddam’ın yaşadığı süreçlerden farklı değil. Yüzde 90 oy alsanız ne olur? Esad da yüzde 90 oy alıyordu, bugün yok. Bir yanda sınırlarını aşırı büyüten PKK-PYD, bir yandan diğerleri... Bunları ülkemiz de terör örgütü olarak kabul ediyor. Bugün baktığımızda HTŞ de almış başını gidiyor. Bizim çok temkinli, tedbirli ve oluşan ortamın yarınlarda nasıl gelişmesi gerektiğini unutmamamız gerekir. Suriye'nin bir hukuk devleti olarak yönetilmesi çok elzem. Meseleyi tek yanlı ele almamalıyız. 2011'den beri süren Suriye ile ilgili dış politika sürecimiz, tarihin en kötü yönetilen süreci" dedi.
BEYPAZARI BELESİYESİ'NDEN SURİYELİLERE OTOBÜS HİZMETİ
Ankara'da Beypazarı Belediyesi, ülkelerine dönmek isteyen Suriyeliler için transfer hizmeti sağlanacağını duyurdu.
Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Suriye'de Esad rejiminin sona ermesi sebebiyle vatanlarına dönmek isteyen, şehrimizde uzun bir dönemdir misafir ettiğimiz Suriyeli dostlarımızı evlerine uğurlamak için Beypazarı Belediyesi olarak transfer hizmeti sağlayacağız. Belediye binamızın giriş katındaki danışma bölümünden form doldurarak başvuru yapabilirsiniz" denildi.