Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç, resmi olarak başladı.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı için bir araya geldi.
BAKAN'DAN AÇIKLAMA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının açılışında açıklamalarda bulundu.
Bakan Işıkhan toplantının başlangıcında özetle şunları kaydetti: "Asgari ücret genel seviyeyi değil, çalışanlara ödenecek minimum seviyeyi belirtir. İşçi temsilcileri, işveren temsilcilerinin görüşlerini dinliyoruz. Ekonomik göstergeleri de titizlikle değerlendiriyoruz. Enflasyon oranı, satın alma gücü, iş gücü piyasasının ihtiyaçları gibi konuları detaylı şekilde analiz ederek işçi ve işveren tarafını gözeterek adil asgari ücretin belirlenmesini ümit ediyoruz. Asgari ücrete yapılan artışlar enflasyona karşı kalkan olmakla kalmamış satın alma gücünü artırmıştır. Sürekli artan refahımız aziz milletimizin daha fazla istihdam olarak geri dönmektedir. Güncel istihdam verilerimiz en önemli göstergedir. OVP'ye uyumlu şekilde çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar Ekim'de istihdam 32 milyon kişiye ulaşmıştır. İstihdam tarihin en yüksek seviyesini görmüştür. Çalışanların emeğine saygı göstermenin ön şartı adil çalışma ve adil ücret politikasına bağlı. Bir çalışan ortaya koyduğu çabasına karşılık almalıdır. Belirlenecek olan 2025 yılı asgari ücretinin hayırlar getirmesini temenni ediyorum."
İKİNCİ TOPLANTI 16 ARALIK'TA
Asgari ücrette ilk toplantı yaklaşık bir saat sürdü. İkinci toplantının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 16 Aralık saat 14.00'da gerçekleştirileceği açıklandı. TÜRK-İŞ konuya ilişkin açıklamasında ilk toplantıda herhangi bir rakamın konuşulmadığını belirtti.
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar "Ülkemizin ekonomisine katkı sunan insanlarımızın ücretlerinin yükselmesi lazım. İnsanlarımız ev kiralarını veremez hale geldi" ifadelerini kullandı.
ASGARİ ÜCRET KOMİSYONUNDA KİMLER YER ALIYOR?
Toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil ediyor. İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç yaparken, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapıyor.
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar'ın başkanlığındaki işçi heyetinde bu yıl yine 4 işçi yer alıyor. İşçilerden Selma Sayın aşçı, Nihan Koçak kuaför, Durmuş Öztürk Karayolları taşeron işçisi, Sezer Öztürk ise basın mensubu olarak komisyonda bulunuyor.
ASGARİ ÜCRET NE KADAR?
2024 yılında yapılan görüşmelerin ardından asgari ücret zam oranı yüzde 49 oranında açıklandı. Böylelikle 11 bin liralık rakam 17 bin 2 liraya kadar yükseldi. Brüt asgari ücret ise 20 bin 2 lira olarak uygulanıyor.
ASGARİ ÜCRET İÇİN MUTEMEL SENARYOLAR
2025 asgari ücret zammının ne kadar olacağı milyonlar tarafından merak ediliyor. Yeni asgari ücret zammı için birçok senaryo gündeme getirildi. Ancak bugünkü toplantıda asgari ücret zammı için rakam telaffuz edilmesi beklenmiyor. Asgari ücret zam tahminlerine ilişkin farklı senaryolar konuşulurken, yeni asgari ücret için pazarlığın başlayacağı oran da belirginleşiyor. Kamuoyunun beklentisi, pazarlığın en az yüzde 25-35 arası bir artış talebiyle başlaması yönünde. Muhtemel zam oranlarına göre tahmin edilen ücretler şöyle:
Yüzde 20 zam: 20.402 TL
Yüzde 25 zam: 21.252 TL
Yüzde 30 zam: 22.102 TL
Yüzde 35 zam: 22.502 TL
Yüzde 40 zam: 23.802 TL