Son dakika... Türkiye'nin uzay yolculuğu ertelendi. İşte yeni fırlatma tarihi ve saati

Türkiye'nin uzaya ilk kez insan gönderme projesi kapsamında savaş pilotu Alper Gezeravcı, saat 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) doğru yola çıkacaktı. Ancak uzay yolculuğu ertelendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Son dakika... Türkiye'nin uzay yolculuğu ertelendi. İşte yeni fırlatma tarihi ve saati

Türkiye'nin uzaya ilk kez insan gönderme projesi kapsamında savaş pilotu Alper Gezeravcı, bu gece saat 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) doğru yola çıkacaktı.

Ancak Gezeravcı'nın uzay yolculuğu bir gün sonraya ertelendi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak olan Gezeravcı, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Türk Hava Kuvvetleri'nde 15 yıl savaş pilotluğu yapan Gezeravcı'nın da içinde bulunacağı Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibinin 18 Ocak saat 01.11'de fırlatılması planlanıyordu.

SpaceX'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Şimdi Ax-3 misyonunun  fırlatılması için 18 Ocak Perşembe gününü hedefliyoruz."

Açıklamada ayrıca, verilen ek sürenin, ekiplerin araçta lansman öncesi kontrolleri ve veri analizini tamamlamasına olanak tanıyacağı bildirildi. 

Son dakika... Türkiye'nin uzay yolculuğu ertelendi. İşte yeni fırlatma tarihi ve saati

BAKAN KACIR'DAN AÇIKLAMA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları paylaştı:

"İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın da yer alacağı fırlatma ertelendi. Hedeflenen fırlatma zamanı: 19 Ocak 2024 00:49 (Türkiye saati ile) Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz."

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi şu açıklamayı yaptı:

Milli Uzay Programı'nın "İnsanlı İlk Uzay Misyonu" kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunacağı Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibinin fırlatması, 19 Ocak 2024 00:49'a (Türkiye saati ile) ertelenmiştir.

Ek süre zarfında, ekiplerin teknik kontrolleri ve analizleri tamamlaması amaçlanmaktadır.

SPACEX FALCON 9 ROKETİ HAKKINDA

Gezeravcı'nın uzaya çıkacak ilk Türk astronot olacağı bu seferde kullanılacak SpaceX Falcon 9 roketi, iki aşamalı ve yeniden kullanılabilir bir roket.

Falcon 9, SpaceX tarafından taşınan yüklerin ve yolcuların Dünya'nın yörüngesine ve uzayın derinliklerine güvenli bir şekilde taşınması için tasarlandı.

Roketin yeniden kullanılabilme özelliği şirketin roketin pahalı parçalarını her yolculukta tekrardan üretme ihtiyacını ortadan kaldırıp, uzay yolculuğunu daha ekonomik hale getiriyor.

SpaceX'in verilerine göre, Falcon 9 roketleri, toplamda 289 kalkış, 246 iniş yaptı. Roketler 221 kez de birden fazla uçuşta kullanıldı. Yeniden kullanılma özelliğine sahip Falcon-9 roketlerinden kaç adet bulunduğu ise bilinmiyor.

Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon-9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

Falcon-9'ların 9 Merlin motorunda, alüminyum-lityum karışımı ile oluşturulmuş sıvı oksijen ve roket için kullanılan kerosen (RP-1) yakıt tankları bulunuyor.

MERLİN MOTORU

SpaceX tarafından üretilen ve şirketin çeşitli araçlarında kullanılan Merlin motorları, tekrardan kullanıma uygun olarak tasarlanırken, Dünya'ya geri dönüşten önce de roketi iniş için yavaşlatmak amacıyla kullanılıyor.

Kademeler arası bağlantı bölgesinde bulunan 4 adet hipersonik mazgallı yüzgeç/kanat, roketin basınç merkezinin yerini değiştirerek, geri dönüş evresinde oryantasyonunu sağlıyor.

ROKETİN FIRLATILMASI

Falcon 9'un istenilen yörüngeye ulaşması ve roketin, Dragon kapsülünden ayrılmasının ardından bir Merlin uzay boşluğu motoru kapsüle istediği bölgeye ulaşması için güç sağlıyor.

Birden çok kez tekrardan başlatılabilen motor, ayrılma evresinden hemen sonra devreye giriyor.

DRAGON KAPSÜLÜ

İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen Dragon uzay aracı, basınçsız arka bölümünde de yük taşıma özelliğine sahip.

Dragon kapsülü de 4 metre çapında ve 8,1 metre uzunluğunda.

Etiketler uzay yolcu
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin