Sokak köpekleri için çözümü vatandaş verdi: Paniğe gerek yok çözüm çok basit

Türkiye'de sokak köpekleri ile ilgili yeni düzenleme hazırlığı sürüyor. Sokak köpeklerinin toplatılarak sahiplendirilmesi, sahiplendirilemeyen köpeklerin uyutulmasını içeren tasarıya vatandaşlardan tepki yağmaya devam ediyor. Yaşam için yasa insiyatifi gönüllüsü Güzide Erden, uyutma dışında problemin çözümü için öneri verdi, paniğe kapılmaması gerektiğine vurgu yaptı. İşte vatandaşlardan tasarıya ilişkin yorumlar ve fikir önerileri...

Türkiye’de sokak köpekleriyle ilgili yeni bir düzenlenme hazırlığı sürüyor. AK Parti, İngiltere, İtalya, ve Portekiz gibi ülkelerde uygulanan yöntemleri inceleyerek sahipsiz köpeklerin belirli şartlar altında uyutulmasını öngören bir yasa taslağı hazırladı.

Belediyeler barınaklardaki köpeklerin fotoğraflarını çekip internet üzerinden sahiplendirme ilanları yayınlayacak. 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyon yoluyla uyutulacak. Uyutulan köpeklerin yerine barınaklara yeni köpekler alınacak.

Sokak hayvanları ile ilgili yasa taslağı 29 Mayıs’ta Meclis’e sunuldu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan köpeklerin uyutulmasına ilişkin, “Bunlar Mecliste tartışılacak konular. Nasıl bir çözüm olacağını beraber göreceğiz” yanıtı geldi.

Peki vatandaşlar sokak köpeklerinin uyutulması olasılığına ilişkin ne düşünüyor? Uyutulması dışında alternatif fikir önerileri var mı? Medyatava ekibi olarak vatandaşlara sorduk. 

Her gün İstanbul Beşiktaş Meydanında hayvan hakları için toplanan Yaşam için Yasa gönüllülerinden Güzide Erden başıboş sokak köpeklerinin toplatılmasının ve öldürülmesinin bir yöntem olmadığını, hem bilimsel hem de vicdanen yanlış olduğunu dile getirdi.

YERİNDE YAŞATMANIN TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ BÜYÜK

Erden, "Türkiye’deki toplum bunu zaten fikren reddediyor. İkincisi, toplama ve tecrit etme bir nüfus kontrol yöntemi değil. Bugün bilimsel olarak da önerilen toplumun da kabul ettiği tek çözüm kısırlaştırıp, aşılayıp yerinde yaşatmak. Yerinde yaşatmanın bir ayağı vicdanken diğer ayağı aslında bakarsanız rehabilite edilmiş kuduza karşı aşılanmış köpeklerin insanların olduğu yerlerde yaban hayatı ile bu yaşam arasında oluşturdukları bariyer. Dolayısıyla yerinde yaşatmanın toplum sağlığı açısından da çok önemli bir yeri var o yüzden Meclis’te bu çalışmayı yönetenlerin bu ayağı atlamamaları gerekiyor" dedi. 

PANİĞE GEREK YOK, KISIRLAŞTIRMA İLE ÇÖZÜLEBİLİR

Paniğe gerek yok şu anki köpek nüfusu kısırlaştırılabilir diyen Güzide Erden, "Şu anda 1400 belediyenin 1150’si kısırlaştırma yapmıyor yani 20 yıldır yasa var 20 yıldır yapılmıyor. 1150 belediyenin yarısında hızlı bir şekilde kısırlaştırmaya başladığınızda 1 yıl sonra sonucu görüyor olacaksınız. O yüzden panik yapmadan sadece çalışmaya başlamak gerekir. Çalışmayan belediyelerde sadece gönüllüler kısırlaştırma yapıyor, zaten buna bakanlığımız ve onun üzerinden veteriner hekimler, klinikler, Türkiye’deki veteriner fakülteleri özellikle eklendiğinde inanılmaz bir insan gücü var.

Sokak köpekleri için çözümü vatandaş verdi: Paniğe gerek yok çözüm çok basit

ÇOCUKLAR SOKAK KÖPEKLERİNDEN KORKMUYOR 

Sokak köpeklerinden hiç korkmadığını dile getiren 8 yaşındaki Defne, yaşamanın köpeklerin de hakkı olduğunu savunmak için hazırladığı pankartla Beşiktaş Meydanında saatlerce bekliyor. Köpekleri sevmek benim için huzur ve mutluluk diyen Defne, "Bence köpekleri öldürmemeliler ve başka yerlere göndermemeliler zaten bu türleri olmasa biz hayatta olmazdık, köpekler olmasa insanlarda hayatta olmazdı." mesajını verdi. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin