Reisi'nin yerine vekaleten atanan Muhbir kimdir? Muhammed Muhbir Dezfuli hayatı...

İran Cumhurbaşkanı Reisi, geçirdiği helikopter kazasının ardından 19 Mayıs 2024 tarihinde hayatını kaybetti. Reisi'nin ölümü tüm dünyada geniş yankı bulurken, yerine geçecek olan isim merak edildi. Reisi'nin yerine İran Cumhurbaşkanı vekili olarak, Cumhurbaşkanı yardımcısı Muhbir geçti. Peki, Reisi'nin yerine vekaleten atanan Muhbir kimdir? Muhammed Muhbir Dezfuli hayatı...

Google Haberlere Abone ol
Reisi'nin yerine vekaleten atanan Muhbir kimdir? Muhammed Muhbir Dezfuli hayatı...

Tüm dünya bir uçak kazası sonucu hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünü konuşuyor. Reisi'nin ölümünün ardından acil toplantı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Reisi'nin yerine yardımcısı Muhbir'in vekaleten koltuğu devraldığı bildirildi. 50 gün içerisinde seçime gidilmesi bekleniyor. Peki, Reisi'nin yerine vekaleten atanan Muhbir kimdir? Muhammed Muhbir Dezfuli hayatı...

REİSİ'NİN YERİNE ATANAN MUHBİR KİMDİR?

Muhammed Muhbir Dizfulî 26 Haziran 1955'te İran'ın Dizfûl kentinde dünyaya geldi.
Uluslararası hukuk alanında bir doktora akademik çalışması (ve bir yüksek lisans) dahil olmak üzere iki doktora derecesi olan Muhbir, yönetim alanında da bir doktora derecesine sahiptir. Ayrıca yönetim alanında yüksek lisans derecesi de olan Muhbir, 8 Ağustos 2021'den beri İran'ın 7. ve şu anki birinci cumhurbaşkanı yardımcısıdır. 19 Mayıs 2024'te Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümünden sonra vekaleten koltuğu devraldı.

İranlı siyasetçi Muhbir, 'Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi' üyesidir. Daha önce İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu başkanlığı, Sina Bank yönetim kurulu başkanlığı ve Huzistan Eyaleti vali yardımcılığı görevlerinde bulundu.

İran Anayasasına göre cumhurbaşkanının ölümü üzerine İran Dini Liderinin onayı ile "Cumhurbaşkanının yetki ve görevlerini" üstlenir. Meclis Başkanı, Yargı Başkanı, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı'ndan oluşan geçici bir Cumhurbaşkanlığı Konseyi oluşturulur ve konsey 50 gün içinde yeni bir seçim düzenler.

 

MUHAMMED MUHBİR DEZFULİ KARİYERİ

Muhbir, İran-Irak Savaşı esnasında İslami Devrim Muhafızları'nın sağlık kolordusunda subay olarak çalıştı. Muhbir 1990'larda, memleketindeki Dizful Telekomünikasyon'un CEO'su ve ardından Huzistan Eyaleti Vali Yardımcısı olarak görev yaptı. 2000'li yıllardan itibaren yaklaşık on yıl boyunca Sina Bank'ın başkanlığı görevini üstlendi. 2007'de ise İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu başkanı olarak göreve başladı.

8 Ağustos 2021'de Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Muhbir'i İran'ın ilk cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atadı ve Muhbir, bu göreve getirilen yedinci kişi oldu. Ekim 2022'de Muhbir, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini desteklemek üzere Rusya'ya Şahed insansız hava araçları ve karadan karaya füzeler gönderilmesine yönelik bir anlaşmayı sonuçlandırmak üzere üst düzey DMO yetkilileri ve bir Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisiyle birlikte Moskova'ya gönderildi.

19 Mayıs 2024'te Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümüyle, İran Cumhurbaşkanı Vekilliği görevine getirildi ve 20 Mayıs'ta Dini Lider Ali Hamenei tarafından yeni cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılana kadar görevi onaylandı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin