Endonezya Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi (KNKT) tarafından hazırlanan raporda, 25 Ocak'ta bir Airbus A320 uçağının kaptan pilot ve yardımcı pilotunun Sulawesi'den başkent Jakarta'ya yapılan 2 saat 35 dakikalık uçuşun yaklaşık 28 dakikalık bölümünde aynı anda uyuyakaldığı belirtildi.
Raporda, pilotlardan birinin uçuştan önceki gece, ikiz bebekleriyle ilgilenmesi nedeniyle, yeterince dinlenemediği ve olayın bir dizi navigasyon hatasına yol açtığı belirtiliyor.
Ancak 153 yolcu ve dört uçuş görevlisi, yolculuğu güvenli biçimde tamamladı.
Rapora göre, olay, kalkıştan yaklaşık yarım saat sonra kaptan pilotun yardımcı pilottan dinlenmek amacıyla kısa bir mola talep etmesi ve bu talebin kabul edilmesiyle ortaya çıktı.
Raporda, yardımcı pilotun daha sonra uçağın kontrolünü ele aldığı, ancak bir gece önce ikiz bebekleriyle ilgilenmek zorunda kaldığı için yeterince dinlenememekten dolayı istemeden de olsa uykuya daldığı belirtiliyor.
Uçakla kule arasında kaydedilen son mesajdan yirmi sekiz dakika sonra kaptan pilot uyanınca yardımcı pilotunun uyuduğunu ve uçağın doğru rotada olmadığını fark etti.
Rapora göre, kaptan pilot, derhal yardımcısını uyandırdı, Cakarta'dan gelen çağrılara cevap verdi ve uçağın rotasını düzeltti. Uçak, daha sonra Cakarta’ya güvenli biçimde indi.
Binlerce adayı birbirine bağlamak için hava taşımacılığına büyük ölçüde bağımlı olmasına rağmen, beş bin km'den fazla bir alana yayılan bir takımada ülkesi olan Endonezya'nın hava güvenliği sicili zayıf görülüyor.
KNKT raporu, Batik Air Indonesia'nın Emniyet Acil Durum Prosedürlerinde belirtildiğinin aksine ayrıntılı kokpit kontrol prosedürlerinin eksikliğine dikkat çekti ve bunun endişe kaynağı olduğunu belirtti.
KNKT, Batik Air Indonesia'nın etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak üzere ayrıntılı kokpit kontrol prosedürleri geliştirmesini tavsiye etti.