Murat Kurum kimdir, kaç yaşında, nereli? Yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hangi görevlerde bulundu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; sağlık sorunları nedeniyle görevden affını isteyen ve talebi kabul edilen Mehmet Özhaseki'nin yerine, Murat Kurum atandı. Kurum, 2018'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesine Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atanmıştı. Peki, Murat Kurum kimdir, kaç yaşında, nereli? Yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hangi görevlerde bulundu?

Google Haberlere Abone ol
Murat Kurum kimdir, kaç yaşında, nereli? Yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hangi görevlerde bulundu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yeni atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Fahrettin Koca'nın yerine Kemal Memişoğlu atanırken, Mehmet Özhaseki'nin yerine Murat Kurum atandı. Eskiden de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev yapmış olan Kurum en son, 2024 Türkiye yerel seçimlerinde AK Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı olmuş ve seçimi %11.5 puanlık farkla Cumhuriyet Halk Partisi'nden Ekrem İmamoğlu'na karşı kaybetmişti. Peki, Murat Kurum kimdir, kaç yaşında, nereli? Yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hangi görevlerde bulundu? İşte Murat Kurum'un hayat hikayesi...

Murat Kurum kimdir, kaç yaşında, nereli? Yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hangi görevlerde bulundu?

MURAT KURUM KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NERELİ?

Murat Kurum 7 Mayıs 1976 tarihinde Çankaya, Ankara'da dünyaya geldi. Memur bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak doğan Kurum, ilk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamladı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nda çalışan babasının Mardin’e tayini çıkmasıyla 2 ve 3. sınıfa Mardin Atatürk İlkokulu’nda devam eden Kurum, ilköğrenimini Ankara Seyranbağları İlkokulu’nda, ortaokul ve lise öğrenimini Kocatepe Mimar Kemal Lisesi’nde tamamladı. Üniversite sınavında gıda mühendisliğini kazanmasına rağmen inşaat mühendisliği okumak için tekrar sınava giren Kurum, 1999 yılında Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu, 2017 yılında yüksek lisansını Okan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde kentsel dönüşüm alanında tamamladı.

MURAT KURUM HANGİ GÖREVLERDE BULUNDU?

Murat Kurum, 1999-2005 yılları arasında Türkiye’nin farklı bölgelerinde şantiyelerde görev yaptı. 2005 yılında TOKİ’de Uygulama Daire Başkanlığı’nda uzman olarak çalıştı. 2006-2008 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürü, 2009-2018 yılları arasında T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı İştiraki Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürü görevlerinde bulundu.

 

2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesine Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atandı. Görevi boyunca TOKİ ile birçok sosyal konut kampanyaları hazırladı, 365 bin sosyal konutun yapımını sağladı. Elazığ, Malatya, İzmir, Kastamonu, Bozkurt, Manavgat, Marmaris, Giresun gibi doğal afet yaşanan kentlerde 46 bin afet konutu sosyal donatı alanlarıyla inşa ettirdi. 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgede geçici yaşam alanlarının kurulmasını, 180 bin afet konutunun yapımını başlattı. Bakanlık görevi boyunca başta birçok büyükşehir olmak üzere 45 şehir meydanını restore ettirdi. 484 millet bahçesinin yapımını başlattı, İstanbul’da 39 millet bahçesi yapımını başlattı, bakanlığı döneminde 13’ünü tamamladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevinden ayrılmasından sonra 2023 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti'den İstanbul Milletvekili olarak seçildi ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı oldu. 2024 Türkiye yerel seçimlerinde AK Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı olmuştur. Seçimi %11.5 puanlık fark ile Cumhuriyet Halk Partisi adayı olan mevcut başkan Ekrem İmamoğlu'na karşı kaybetti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin