Muharrem orucu 2024 ne zaman başlayıp bitiyor? Muharrem orucu hangi tarihte, kaç gün tutulur Diyanet?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre Muharrem ayı 7 Temmuz'da başlıyor. Bu gün, Hicri yılının ilk günü olarak kabul ediliyor. Muharrem ayının 10. günü ise Aşure günü olarak ihya ediliyor. Bu mübarek zamanda Müslüman vatandaşlar Muharrem orucu tutuyor. Peki, Muharrem orucu 2024 ne zaman başlayıp bitiyor? Muharrem orucu hangi tarihte, kaç gün tutulur Diyanet? İşte detaylı bilgi...

Google Haberlere Abone ol
Muharrem orucu 2024 ne zaman başlayıp bitiyor? Muharrem orucu hangi tarihte, kaç gün tutulur Diyanet?

Muharrem orucu 2024 ne zaman başlayıp bitiyor? Muharrem ayı Aşure ayı olarak da biliniyor. Hz. Muhammed (s.a.s.), bir hadisinde “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır." buyurmuştur. Bundan dolayı Muharrem ayında birçok Müslüman oruç tutar ve bol bol ibadet eder. Peki, Muharrem orucu hangi tarihte, kaç gün tutulur Diyanet? İşte Muharrem ayı orucu ve ibadetleri ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

MUHARREM ORUCU 2024 NE ZAMAN BAŞLAYIP BİTİYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2024 hicri yılbaşı takvimine göre; bu yıl Muharrem ayı 7 Temmuz Pazar günü başlıyor. Bu gün, ayrıca Hicri yılın ilk günü olmasından dolayı yılbaşı olarak kabul ediliyor.

Diyanet'in açıklamasına göre; Peygamber Efendimiz Muharrem ayının 9–10. ya da 10–11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Fakat Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmek mekruh sayılır.

Muharrem orucu 2024 ne zaman başlayıp bitiyor? Muharrem orucu hangi tarihte, kaç gün tutulur Diyanet?

Resûlullah (s.a.s.), bir hadisinde, “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” buyurmuştur.

Muharrem ayının 10. günü ise Aşure günüdür. Bazı alimlere göre Aşure Günü oruç tutmak sünnettir.

Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin aşure orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir.

MUHARREM AYI VE ÖNEMİ NEDİR?

Muharrem” hürmet edilen anlamına gelir. Bu ay Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Muharremin onuncu günü aşure günüdür. Bugün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bugün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğulları’nı düşmanlarından kurtardı. Hz. Mûsâ o gün (şükür olarak) oruç tuttu” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” buyurmuştur.

Muharrem orucu 2024 ne zaman başlayıp bitiyor? Muharrem orucu hangi tarihte, kaç gün tutulur Diyanet? - Resim : 2

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharremin dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi, bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir.
Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir.

MUHARREM AYI İBADETLERİ NELER?

Diyanet'e göre; mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde bağlayıcı özel bir ibadet şekli yoktur. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına özel bir nâfile namazın olduğuna dair herhangi bir rivâyet mevcut değildir.

Mübarek gün ve gecelerde kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur. Ayrıca Kur’ân okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak da unutulmamalıdır.

Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise müstehaptır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15’inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11’inci günlerinde oruç tutulabilir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharrem’de tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır"
Muharrem ayının 10. gününe, âşûrâ günü denmektedir. Resûlullah (s.a.s.), “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım.” buyurarak, ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye etmişlerdir. Âşûrâ günü oruç tutmakla ilgili olarak İbn Abbâs (r.a.) şöyle anlatıyor: “Resûlullah (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahûdilerin âşûre günü oruç tuttuklarını gördü. Onlara, ‘Bu da ne (niçin oruç tutuyorsunuz)?’ diye sordu. ‘Bu, salih (hayırlı) bir gündür. Allah, o günde İsrailoğullarını düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Mûsâ o gün oruç tuttu.’ dediler. Resûlullah (s.a.s.) da, ‘Ben Mûsâ’ya sizden daha yakınım’ buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti.”

 

Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahudiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için Peygamberimiz (s.a.s.) öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bazı rivâyetlerde ise bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bu nedenle âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin