Mesut Pezeşkiyan kimdir, kaç yaşında, nereli? İran Cumhurbaşkanı adayı Mesut Pezeşkiyan Türk mü?

İran'da 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri düzenlend. 28 Haziran'da bir kamuoyu yoklamasında Cumhurbaşkanı adayı Mesut Pezeşkiyan'ın yüzde 43,5 oran ile önde olduğu görülmüştü. Reformist aday Mesut Pezeşkiyan, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı oldu. Peki, Mesut Pezeşkiyan kimdir, kaç yaşında, nereli? İran Cumhurbaşkanı adayı Mesut Pezeşkiyan Türk mü?

Google Haberlere Abone ol
Mesut Pezeşkiyan kimdir, kaç yaşında, nereli? İran Cumhurbaşkanı adayı Mesut Pezeşkiyan Türk mü?

İran'da geçtiğimiz günlerde yapılan 14'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reformist aday Mesut Pezeşkiyan ön plana çıkmıştı. Yarışı yüzde 43,5 ile ilk sırada götüren Pezeşkiyan'ı, yüzde 37,7 ile Said Celili takip etti. Yapılan ilk oylamada toplam 19 milyon 713 oy sayılmıştı. Pezeşkiyan'ın açılan sandıklardan 8 milyon 302 bin 577 oy, Celili'ye ise 7 milyon 189 bin 756 oy çıkmıştı. 2 milyon 676 bin 512 oyla Muhammed Bakır Kalibaf'ın yüzde 14 ile üçüncü sırada yer alırken, onu yüzde 0.8 oy ile Mustafa Purmuhammedi'nin dördüncü sırada takip etmişti. İlk turda aday seçilebilmesi için herhangi birinin yüzde 50+1 oy alması gerekiyordu. Fakat kimse 50+1 oy alamadı ve seçim ikinci tura kaldı. Pezeşkiyan,  ikinci tur seçiminde oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu. Peki, Mesut Pezeşkiyan kimdir, kaç yaşında, nereli? İran Cumhurbaşkanı adayı Mesut Pezeşkiyan Türk mü?

Mesut Pezeşkiyan kimdir, kaç yaşında, nereli? İran Cumhurbaşkanı adayı Mesut Pezeşkiyan Türk mü?

MESUT PEZEŞKİYAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NERELİ?

Mesut Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954 tarihinde Mahabad'da İranlı Türk bir baba ve İranlı Kürt bir annenin çocuğu olarak doğdu. 1973'te diplomasını aldı ve zorunlu askerlik görevini yapmak üzere Zabol'a taşındı. Bu dönemde tıpla ilgilenmeye başlayan Pezeşkiyan, hizmetini tamamladıktan sonra memleketine döndü. Burada tıp fakültesine giren Pezeşkiyan, genel tıp alanında dereceyle mezun oldu. İran-Irak Savaşı (1980–1988) esnasında sık sık ön safları ziyaret etti ve burada sağlık ekipleri göndermekten, savaşçı ve doktor olarak çalışmaktan sorumlu oldu. Pratisyenlik kursunu 1985 yılında tamamlayan Pezeşkiyan, tıp fakültesinde Fizyoloji dersleri vermeye başladı.

Savaşın ardından Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi'nde genel cerrahi ihtisasını yaparak eğitimine devam eden Pezeşkiyan, 1993 yılında İran Tıp Bilimleri Üniversitesi'nden kalp cerrahisi yan dal uzmanlığını aldı. Ardından kalp cerrahisi uzmanı oldu ve 1994 yılında Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi'nin rektörü oldu ve bu görevi beş yıl devam etti.

Mesut Pezeşkiyan kimdir, kaç yaşında, nereli? İran Cumhurbaşkanı adayı Mesut Pezeşkiyan Türk mü? - Resim : 2

MESUT PEZEŞKİYAN HANGİ GÖREVLERDE BULUNDU?

Pezeşkiyan'ın siyaset dünyasına, 1997 yılında Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak Muhammed Hatemi'nin yönetimine katılmasıyla girdi. Dört yıl sonra Sağlık Bakanı olarak atanan Pezeşkiyan, 2001-2005 yılları arasında görev yaptı. O tarihten bu yana beş kez İran parlamentosuna Tebriz'i temsilen seçildi ve 2016'dan 2020'ye kadar parlamentonun Birinci Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Pezeshkian bir Kur'an öğretmeni ve Şii Müslümanlar için önemli bir metin olan Nehc el-belağa'nın okuyucusu olan Pezeşkiyan, aynı zamanda İran-Türkiye Dostluk Derneği'nin de üyesidir.

MESUT PEZEŞKİYAN ÖZEL HAYATI

Pezeşkiyan'ın karısı jinekologdu. Pezeşkiyan, 1993 yılında eşini ve çocuklarından birini trafik kazasında kaybetti. Geriye kalan iki oğlunu ve kızını tek başına büyüttü ve bir daha evlenmedi. Kızı Zahra Pezeşkiyan, Şerif Teknoloji Üniversitesi'nden kimya alanında yüksek lisans derecesine sahip ve Ruhani hükümeti iktidara gelmeden önce Jam Petrokimya'da çalışıyordu.

 

MESUT PEZEŞKİYAN TÜRK MÜ?

Pezeşkiyan'ın annesi İranlı bir Kürt, babası ise İranlı bir Türk'tür. Pezeşkiyan, 26 Şubat 2016'da parlamentonun açık oturumunda, Tanrı'nın kendisini bir Türk olarak yarattığını ve hiç kimsenin Türklerin dili ve kültürü ile alay etme hakkına sahip olmadığını, İran'daki Türklerin ve diğer etnik grupların Anayasa'nın 15. maddesine göre okullarda kendi dillerinde yazabilmeleri, konuşabilmeleri ve öğrenebilmeleri gerektiğini söyledi. Pezeşkiyan, İran'da Türk takımı olan Traktör takımın taraftarıdır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin