Mansur Yavaş'tan Joe Biden taktiği: Cumhurbaşkanlığı adaylığına giden yol...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ilk seçildiği 2019 yerel seçimlerinin ardından 'susması' ile öne çıktı. Yavaş oylarını 'susarak' yüzde 50,93'ten yüzde 60,43'e çıkardı. Joe Biden'ın 'susma taktiği' ile ABD Başkanı olduğu New York Times yazarı Dan Lyons'un 'Kapa Çeneni ve İşine Bak' kitabında anlatıldı. Biden ile Yavaş'ın taktiğinin benzerliği dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Mansur Yavaş'tan Joe Biden taktiği: Cumhurbaşkanlığı adaylığına giden yol...

Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı 3. adaylığında kazandı. Yavaş'ın ilk adaylığı yetiştiği Ülkücü camiada MHP'de oldu. 2009 yerel seçimlerinde Yavaş MHP ile yüzde 26,90 oy aldı. Seçimlerde 3. oldu. Yavaş, MHP yönetimi ile sorunlar yaşadı. Bir sonraki adaylığı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çağrısı ile parti içi tepkilere rağmen CHP'den aday oldu. Tarihler 2014'ü gösteriyordu. Anketler Yavaş diyordu. Ancak Yavaş seçimleri 1 puan farkla kaybetti. Seçimlere şaibe iddiaları, elektriklerin kesilmesi damga vurdu. Bu arada Yavaş oyunu yüzde 43,81'e çıkardı. Seçimler sonrası CHP'den ayrıldığını açıkladı.

2019 seçimlerinde CHP ile İYİ Parti ittifak yaptı. Meral Akşener de Kemal Kılıçdaroğlu da Yavaş'ın kendi partilerinden aday olmasını istedi. Yavaş tercihini Ülküdaşından yana değil dostundan yana yani Kılıçdaroğlu'ndan tarafa kullandı. CHP'ye geri döndü, aday oldu, oyunu bu sefer yüzde 50,93'e çıkardı ve artık O Ankara Büyükşehir Başkanıydı... En yakın rakibine 4 puana yakın fark attı.

Beş senede gündeme ilişkin ya çok az konuştu ya da hiç konuşmadı. Polemiklerden uzak durdu. O sustukça oyu yükseldi. Bazı konuşmalarında kriz çıktı.

Mesela Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesinde Van ziyaretinde bir esnaf Mansur Yavaş'a “Selahattin Demirtaş’ı istiyoruz” diye seslendi. Yavaş tek bir kelime kullandı, “İnşallah” dedi. Olay büyüdü, günlerce konuşuldu. Yavaş cephesi açıklama yaptı, 'yönetimin değişmesi' için 'inşallah' dediği belirtildi. Yavaş ise tekrar "susma" pozisyonuna geri döndü.

2023 yerel seçimlerinde bu sefer dostu Kılıçdaroğlu CHP'nin başında değildi. CHP'nin yeni yönetiminin Yavaş'ı aday gösterip göstermeyeceği merak konusuydu. Yavaş'ın ise CHP'nin tavrına göre A, B,C planları mevcuttu. CHP'nin yeni yönetimi anketleri görünce Yavaş'ı aday göstermeme riskine giremedi. CHP'nin adayı yine, yeni, yeniden Yavaş'tı. Seçim sonuçlarında Yavaş rekor kırdı, en yüksek oyla yüzde 60,43 ile Ankara'ya başkan oldu.

Yavaş, belediye başkanı olarak çalıştı. ancak bu başarısında susmasının payı daha büyüktü. Yavaş son zamanlarda konuşmaya başladı. Suskunluğu yavaş yavaş kenara bırakmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı adaylığına yeşil ışık yaktı. Rakipleri tarafından kendisine layık görülen 'Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı' makamına karşı çıktı.

Yavaş'ın 'susma' taktiğinin Joe Biden'ın ABD Başkanı olma sürecinde kullandı "SI SE PUEDE" (kapa çeneni) taktiği ile örtüştüğü ortaya çıktı.

New York Times yazarı Dan Lyons, 'Kapa Çeneni ve İşine Bak' kitabında Biden'ın taktiğini şu şekilde anlattı:

"Joe Biden, kırk yıl boyunca kampanya yolunda kendini mahvetme şampiyonuydu, gazeteler onu Gafların Kralı olarak taçlandırdı. Ancak Biden bir şekilde 2020'de "Çeneni Kapa" disiplinini geliştirdi. Sesini kıstı ve cevaplarını kısa tuttu. Konuşmadan önce durakladı. Muhabirler geldiğinde sadece birkaç soru aldı, sıkıcı cevaplar verdi ve sonra kaçtı."

Mansur Yavaş'tan Joe Biden taktiği: Cumhurbaşkanlığı adaylığına giden yol...

Biden'ın kullandığı taktik onu Beyaz Saray'a taşıdı. Yavaş'ın kullandığı yöntemin onu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne götürüp götürmeyeceğini, Yavaş'ın her gün açıklama yapan, gündemde olan rakiplerine karşı başka nasıl politikalarla yanıt vereceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Kaynak: Medyatava Özel
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin