Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? İyi bir kurbanlık nasıl anlaşılır? Büyükbaş, küçükbaş kurbanlık hayvan seçiminde püf noktalar...

2024 Kurban Bayramı yaklaşırken, kurbanlık alacak vatandaşlar araştırmalarına başladı. Bu yıl kurban kesecek vatandaşlar, en iyi, en kaliteli, en sağlıklı kurbanlık hayvan almak istiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın il müdürlüklerinden konuyla ilgili açıklamalar takip ediliyor. Peki, Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? İyi bir kurbanlık nasıl anlaşılır? Büyükbaş, küçükbaş kurbanlık hayvan seçiminde püf noktalar...

Google Haberlere Abone ol
Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? İyi bir kurbanlık nasıl anlaşılır? Büyükbaş, küçükbaş kurbanlık hayvan seçiminde püf noktalar...

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? 16-19 Haziran 2024 tarihleri arasında kutlanacak Kurban Bayramı için hazırlıklar başladı. En iyi kurbanlık koyun, keçi, sığır, manda ve deve seçimi için kollar sıvandı. Kurbanlık seçerken en çok hayvanın hasta olmamasına ve kurbanlık yaşını doldurmuş olmasına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca hayvan varlığının devamı açısından erkek hayvanların kurban edilmesi öneriliyor. Peki, İyi bir kurbanlık nasıl anlaşılır? Büyükbaş, küçükbaş kurbanlık hayvan seçiminde püf noktalar...

KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kurbanlık seçerken en başta İslami kurallara uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir? İslam dini açısından kurban edilebilecek hayvanlar koyun, keçi, sığır, manda ve devedir. Öte yandan kurban edilecek hayvanın türü belirlendikten sonra şunlara dikkat edilmelidir:

  • Hayvanın sağlığı ve fiziksel durumu
  • Dini kurallara uygunluğu
  • Alım yeri ve satıcı seçimi
  • Fiyat ve Ağırlık
  • Hayvanın Beslenme Durumu
  • Satış Belgeleri ve Resmi İşlemler

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? İyi bir kurbanlık nasıl anlaşılır? Büyükbaş, küçükbaş kurbanlık hayvan seçiminde püf noktalar...

İYİ BİR KURBANLIK NASIL ANLAŞILIR?

Hayvan sağlıklı görünmeli, hareketli ve canlı olmalıdır. Zayıf, hasta ya da bitkin hayvanlar kurban edilmemelidir.

Küçükbaş kurbanlık hayvanlar koyun, keçi) en az 1 yaşında, büyükbaş kurbanlık hayvanlar ise (sığı, manda vs.) en az 2 yaşında olmalıdır. Develerde ise süre 5 yıldır. Kurbanlık hayvanın yaşını dişlerine bakarak tayin edebilirsiniz.

Diğer yandan kurbanlık hayvanın gözleri parlak, burnu nemli ve temiz olmalıdır. Bunlar hayvanın sağlıklı olduğunun göstergelerindendir.

Öte taraftan hayvanın derisi parlak ve sağlıklı olmalıdır. Düzgün ve parlak tüyler olmalı. Yara, şişlik ve parazitsiz deri olmalıdır.

Kurbanlık hayvanların uzuvlarının (kulak, göz, kuyruk, boynuz) yarısı kesik olmamalıdır. Aşırı zayıf, topal ve kör hayvanlar da kurbanlık edilmez.

Hayvanın hamile olmaması da gereklidir.

Cinsiyet olarak ise dişi ve erkek hayvan kurban edilebilir. Ancak ilk tercih erkek kurban olmalıdır.

Tanınmış ve güvenilir satıcılardan kurbanlık almak önemlidir. Bu şekilde hayvanın sağlıklı ve dini kurallara uygun olma ihtimali artmış olur.

Diğer yandan kurbanlık hayvanın veteriner kontrolünden geçmiş ve sağlık raporlarının olması da önemlidir.

Kurbanlık alırken hayvanın resmi kurban pazarlarından ya da ruhsatlı satış yapan yerlerden alınması tercih olmalıdır.

Kurbanlık hayvan satın alırken, uygun fiyata kaliteli hayvan almak en iyisidir. Kurbanlık fiyatının çok düşük olması da riskli olabilmektedir.

 

Kurbanlık, yaşına ve cinsiyetine göre ideal ağırlıkta olmalıdır. Bu, et verimi açısından önem teşkil eder.

Kurbanlık hayvanın neyle beslendiği de hayvan etinin kalitesi için önemlidir. İyi beslenmiş hayvan daha sağlıklıdır. Eğer iştahsızlık, ishal, öksürük ya da zor nefes alma gibi durumlar varsa o hayvanın tercih edilmemesi önemlidir.

Kurbanlık hayvanın kimliği, aşı ve sağlık belgeleri kontrol edilmeli, satın alırken resmi belgeler eksiksiz doldurulmalıdır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin