Kurban yerine sadaka verilir mi? Bağış yapmak kurban yerine geçer mi?

Kurban Bayramı yaklaşırken, kurban kesecekler konuyla ilgili araştırmalarına hız kazandırdı. Müslümanlar, her yıl bu kutsal bayramda Allah için büyükbaş ya da küçükbaş hayvan kurban ediyor. Kurban kesmek için ise belirli şartları yerine getirmek gerekiyor. Diğer yandan herkes kurban kesmekle yükümlü olmayabiliyor. Kurban kesemeyecek durumda olanlar merak ediyor; "Kurban yerine sadaka verilir mi? Bağış yapmak kurban yerine geçer mi?" İşte yanıtlar...

Google Haberlere Abone ol
Kurban yerine sadaka verilir mi? Bağış yapmak kurban yerine geçer mi?

Kurban Bayramı bu yıl 16 Haziran'da başlayacak, 19 Haziran 2024'te sona erecek. 4 günlük kurban bayramında kesim yapacaklar araştırmalarına başladı. Akıl sağlığı yerinde olan, ergenlik çağına ermiş olan, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka nisap miktarı mala sahip olup seferi olmayanlar Kurban kesmekle yükümlü kişilerdir. Kurban yerine sadaka verilir mi? Bağış yapmak kurban yerine geçer mi? Peki, Kurban kesemeyen ne yapmalı? Diyanet açıkladı...

KURBAN YERİNE SADAKA VERİLİR Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; kurban ibadetinin yerine getirilmesi için gerekli şartları taşıyan bir hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesi gerekiyor. Kesim gerçekleşmeksizin yalnızca bağışta bulunmak veya sadaka vermek kurban ibadeti yerine geçmiyor. "Kesimsiz kurban bağışı" adı altında yapılan bağışların hiçbir dini dayanağı bulunmamakta olup söz konusu bağışlar kurban sayılmıyor.

Kurban yerine sadaka verilir mi? Bağış yapmak kurban yerine geçer mi?

BAĞIŞ YAPMAK KURBAN YERİNE GEÇER Mİ?

Diyanet'e göre; bedelini infak etmek suretiyle, kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Zira hayvanın kesilmesi bu ibadetin rüknüdür. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir.

KURBAN KESEMEYEN NE YAPMALI?

Akıl sağlığı yerinde olan büluğ çağına ermiş olan, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka nisap miktarı mala sahip olup seferi olmayan her Müslüman kurban kesmekle yükümlüdür. Fakat kurban kesme kesme niyetiyle hayvan alıp, Kurban Bayramı günlerinde kurbanı kesememiş fakir kimse, bu hayvanı canlı olarak tasadduk eder. Bayram günlerinde kurban kesemeyen zengin kimsenin ise kurbanlık satın alıp almadığı dikkate alınmaksızın bir kurbanlık hayvanın kıymetini yoksullara sadaka olarak vermesi gerekir.

 

BORCU OLAN KURBAN KESEBİLİR Mİ?

Kişinin malı olmasıyla beraber borca sahip olsa da ve temel ihtiyaçlarını çıktıktan sonra nisap miktarı malı kalsa kurban kesmekle yükümlüdür. Temel ihtiyaçları ve borçları için ayıracağı para haricinde bu kadar bir mala sahip olmayan kişi kurban kesmekle yükümlü değildir.
Kurban kesmek için gerekli maddi şart; kişinin temel ihtiyaçları ve borçlarından başka artıcı olup olmadığı ve üzerinden bir sene geçip geçmediğine bakılmaksızın 80.18 gram altına ya da bunun değerinde paraya veya mala sahip olmaktır.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin