Kurban kesmemek günah mı, dinden çıkarır mı? Kurban kesmek farz mı, vacip mi?

Her yıl Müslümanlar kurban kesiyor. Kurban ibadetini belirli şartları sağlayanlar yerine getirebilir. Bu şartlar; akıl sağlığı yerinde olmak, büluğa ermiş olmak, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olmaktır. Fakat bu şartları yerine getirse de bazı kişiler Kurban kesmeyebilmektedir. Peki, Kurban kesmemek günah mı, dinden çıkarır mı? Kurban kesmek farz mı, vacip mi? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Kurban kesmemek günah mı, dinden çıkarır mı? Kurban kesmek farz mı, vacip mi?

"Kurban kesmemek günah mı, dinden çıkarır mı?" sorusu her Kurban Bayramı'nda olduğu gibi bu sene de en çok merak edilenler arasında. Geleneksel fıkha göre bir ibadet olan kurbanın Müslümanlar için farz olup olmadığı ise en çok araştırılanlardan biri. Kimileri kurban kesmenin şartlarını yerine getiremese de her yıl kurban keserken, kimileri bu şartları sağlasa da kurban kesmeyebiliyor. Bu yüzden kurban kesmenin farz mı vacip mi olduğu ve kurban kesmemenin günahını bilmek gerekiyor. Peki, Kurban kesmemek günah mı, dinden çıkarır mı? Kurban kesmek farz mı, vacip mi?

KURBAN KESMEMEK GÜNAH MI, DİNDEN ÇIKARIR MI?

İhmal sebebi ile kurban kesmeyen kimsenin ne yapması gerektiği ile ilgili Diyanet İşleri'nin açıklaması şöyle:

"Kurban kesme şartlarını taşıdığı hâlde unutma, ihmal vb. sebeplerle kurban kesmeyen kimsenin, Hanefîler'e göre o yıla mahsuben, bir kurban bedelini fakirlere vermesi (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 6/315-316; Merğinânî, el-Hidâye, 4/358), ayrıca tevbe ve istiğfar etmesi gerekir."

2024 KURBAN BAYRAMI MESAJLARI VE SÖZLERİ İÇİN TIKLAYIN

KURBAN KESMEK FARZ MI VACİP Mİ?

Yine Diyanet'in açıklamasına göre Kurban kesmenin mahiyeti ve hükmü şöyledir:

"Sözlükte yaklaşmak, Allah’a (c.c.) yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbana "udhiyye", hacda kesilen kurbana ise "hedy" denir.
Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, İlâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenâb-ı Hakka yaklaşmakta, hem de maddî durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır. Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Mezheplerin çoğuna göre, udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğinânî, el-Hidâye, 8/146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır."

 

Bu açıklamaya göre çoğu mezhepte kurban kesmek sünnetken, Hanefi mezhebinde kurban kesmek vaciptir.

Vacip; İslam dininde Müslümanların yapması, yerine getirme zorunda olduğu şeylerdir. 

Farz; İslam dininde, Müslümanların geçerli bir özür olmadığı sürece kesinlikle yapması gereken, yapılmadığı takdirde günah sayılan Allah'ın emirleridir.

Sünnet ise Kuran'da farz olarak sayılan emirlerin dışında Hazreti Muhammet’in uyguladığı davranışlar, sözler ve onaylamalardır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin