Kurban kanı alna sürülür mü, neden sürülür? Kurban kanı arabaya sürülür mü, doğru mu?

Kurban Bayramı 2024 için geri sayım devam ederken, konuya ilişkin araştırmalar da gelmeye devam ediyor. Kurban kanını alna ya da araca veya araç lastiğine sürme geleneğini yaşatanlar hala mevcut. Fakat bu konunun doğruluğu sorgulanıyor. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklaması merak ediliyor. Peki, Kurban kanı alna sürülür mü, neden sürülür? Kurban kanı arabaya sürülür mü, doğru mu? İşte detaylar…

Google Haberlere Abone ol
Kurban kanı alna sürülür mü, neden sürülür? Kurban kanı arabaya sürülür mü, doğru mu?

Kurban kanı alna sürülür mü, neden sürülür? Kurban kanını alna ya da araç lastiğine sürenlerin sayısı halen bir hayli fazla. Kurban kanının alna sürenler bu geleneğin koruyucu ve bereket getirici olduğuna inanır. İslam öncesi dönemlerden de kalma eski inanç ve ritüellerin bir yansıması olarak da kabul edilir. Toplumsal bir etkinlik olan bu uygulamanın doğruluğu sorgulanıyor. Peki, Kurban kanı alna sürülür mü, neden sürülür? Kurban kanı arabaya sürülür mü, doğru mu?

KURBAN KANI ALNA SÜRÜLÜR MÜ?

Diyanet İşleri’nin açıklamasına göre; kesilen kurbanın kanının alna sürülmesinin dinle hiçbir ilgisi yoktur. Güvenilir kaynakların hiçbirinde böyle bir bilgi mevcut değildir. Halkımız arasında yaygın olan bu uygulamanın başka kültürlerden geldiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla terk edilmesi gerekir.

KURBAN KANI ARABAYA SÜRÜLÜR MÜ?

Yine Diyanet’e göre; kurban kanının, alına veya araba tekerleği gibi eşyalara sürülmesi inancı yanlıştır.

KURBAN KANINI ALNA SÜRME GELENEĞİ NEREDEN GELİYOR?

Kurban kanını alna sürme geleneği, tarihsel ve kültürel kökleri derin olan bir uygulama olarak önümüze çıkıyor. Çeşitli toplumlarda farklı anlamlar ve kökenler taşıyabilen bu geleneğin kökeni İslam öncesi dönemlere uzanıyor.

Bu dönemde, hayvan kurban etme ritüelleri birçok kültürde vardı ve bu ritüellerin bir parçası olarak kurban kanının kullanılması yaygın bir uygulamaydı. Eski Orta Doğu ve Anadolu uygarlıklarında, kurbanın kanı, bereket ve koruma sağlamak amacıyla kullanılabilirdi.

İslam'da kurban kesme ritüeli, Hz. İbrahim ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan geliyor. Ancak İslamî metinlerde kurban kanının alna sürülmesi ile ilgili doğrudan bir emir veya öneri yoktur. Bu uygulama doğru bulunmaz.  

 

Birçok kültürde kan, hayatın ve enerjinin sembolüdür. Bundan dolayı, kurban kanının alna sürmek, kişinin kötü ruhlardan ve nazardan korunmasını ve bereket getirmesini sağlamak için uygulanır.

Türkiye'de ve bazı Orta Doğu ülkelerinde de, kurban bayramında kurban kesildikten sonra kurban kanının çocuklara veya gençlerin alnına sürüldüğü görülür. Bu uygulama, çocuğun sağlıklı ve korunaklı bir şekilde büyümesini sağlamak amacıyla yapılır.

2024 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

Yine benzer uygulamalar, Orta Asya ve Balkanlar'da da görülür. Bu bölgelerde de kurban kanının sürülmesi, korunma ve bereket inançlarıyla ilişkilendirilir.

Etiketler kurban bayramı kan
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin