Kurban hissesi kaç kişi olur, neye göre belirlenir? Kurban hissesi en az kaç kilo olmalı?

Kurban Bayramı 2024 için geri sayım başladı. Kurban kesecekler bir yandan kurbanlık fiyatlarını araştırırken, diğer yandan dini yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli şartları araştırıyor. Ekonomik gücü yetmeyenler kurban hissesine girerek ibadetini yerine getirebiliyor. Peki, Kurban hissesi kaç kişi olur, neye göre belirlenir? Kurban hissesi en az kaç kilo olmalı? İşte Diyanet'in yanıtı...

Google Haberlere Abone ol
Kurban hissesi kaç kişi olur, neye göre belirlenir? Kurban hissesi en az kaç kilo olmalı?

Kurban Bayramı 16 Haziran'da başlıyor ve 4 gün sürecek. Bu mübarek bayramda binlerce Müslüman büyükbaş, küçükbaş kurban kesecek. Kişiler tek başına kurban satın alıp kesebildiği gibi, ekonomik durumu elverişsizse hisseye dahil olarak kurban kesebiliyor. Fakat küçükbaş bir hayvan kurban hissesi sayılmıyor. En fazla 7 kişinin bir araya gelerek kurban bedelini beraber ödemesi, kurban eti parçalarının da 7 kişiye eşit derecede bölüştürülmesi gerekiyor. Peki, Kurban hissesi kaç kişi olur, neye göre belirlenir? Kurban hissesi en az kaç kilo olmalı? Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamaları yakından takip ediliyor. İşte kurban hissesi ile ilgili merak edilenler...

KURBAN HİSSESİ KAÇ KİŞİ OLMALI, NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kurban Bayramı'na yavaş yavaş yaklaşırken herkesin merak ettiği soruları yanıtladı. Diyanetin açıklamasına göre; bir kurban hissesi yalnızca bir kişi içindir. İmkanı olmayan birden fazla kişinin, tek kişilik bir hisseye ortak olabileceği anlayışı dinen doğru değildir. Aynı hisseye birden fazla kişinin ortak olması halinde kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Bu bağlamda vekaletle kurban kesen kuruluşlar kendi adlarına değil, sadece vekalet veren kimseler adına kurban kesebilirler.

Kurban hissesi kaç kişi olur, neye göre belirlenir? Kurban hissesi en az kaç kilo olmalı?

Küçükbaş hayvanda kurban hissesi olmamakla beraber büyükbaş hayvana en fazla 7 kişi ortak olabilmektedir. Büyükbaş hayvan en fazla 7 hisseye bölünebilir. Kurbanın geçerli olması için her bir hissedarın, kurbanın en az yedide birine sahip olması gereklidir.

KURBAN HİSSESİ EN AZ KAÇ KİLO OLMALI?

Vekaletle kurban kesim organizasyonlarında; bazı kampanyalarda 'şu kadar et karşılığı hisse alınmaktadır' denilebiliyor. Onun üzerinde artan kısımlara da yeni hisseler oluşturulabiliyor. Bu, dinen uygun kabul edilmemektedir.
7'ye bölünen bir hissede kemiklerin sıyrılmasıyla bir kişiye düşen et miktarı genellikle; büyükbaş hayvanın büyüklüğüne göre değişmekle birlikte 20 ila 25 kg arasında bir et miktarına karşılık gelmektedir.

 

Kurban kesimiyle ilgili ağırlıkta minimum bir standart yoktur. Genellikle kurbanlık hayvanların belli bir ağırlıkta olması tercih edilir. Örneğin, koyun ve keçilerin en az 40-45 kilogram, sığırın ise en az 300-350 kilogram olması beklenebilir. Fakat Kurban hissesinin en az olması gereken kilogramı ile ilgili Diyanet'in bir açıklaması yoktur.

KURBAN HİSSE BEDELİ 2024 NE KADAR?

Geçtiğimiz yıl Kurban hisse bedeli yurt içi 5950 TL, yurt dışı 2.650 TL olarak belirlenmişti.2024 kurban hisse bedeli ise henüz belli değil.

2024 VEKALETEN KURBAN BEDELİ İÇİN TIKLAYIN

Diyanet'e göre bir kimsenin/kuruluşun mülkiyetindeki bir malın eşit hisselerini, her biri farklı fiyatlar üzerinden olmak üzere satması caiz kabul ediliyor. Bu hüküm, büyükbaş kurbanlık hayvanlar için de geçerli sayılıyor. Bu itibarla söz konusu kuruluşların, bazı müşterilerine aynı büyükbaş hayvanın hisselerini farklı fiyatlarla satması kesilen kurbana zarar vermiyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin