Kurban eti nasıl paylaşılır, kaç pay edilir? Kurban eti 7 fakire mi dağıtılmalı?

Bu yıl Kurban Bayramı 16 Haziran 2024 tarihinde başlayacak. Kurban kesecek vatandaşlar küçükbaş, büyükbaş kurban etini nasıl paylaştıracaklarını araştırıyor. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklaması yakından takip ediliyor. İslam dininde kurbanın pay edilmesi büyük önem taşıyor. Peki, Kurban eti nasıl paylaşılır, kaç pay edilir? Kurban eti 7 fakire mi dağıtılmalı? İşte konuyla ilgili detaylar…

Google Haberlere Abone ol
Kurban eti nasıl paylaşılır, kaç pay edilir? Kurban eti 7 fakire mi dağıtılmalı?

16 Haziran 2024 tarihinde başlayacak olan Kurban Bayramı ile ilgili araştırmalar sürüyor. “Kurban eti nasıl paylaşılır, kaç pay edilir?” sorusu ise kurban keseceklerin en çok araştırdığı konular arasında yer alıyor. Kurban ibadetini doğru bir şekilde yapmak isteyenler, kurban eti kimlere verildiğini, nasıl paylaşılması gerektiğini araştırıyor. Allah’a olan bağlılığın ve itaatin bir göstergesi olan Kurban Bayramı’nda kurban etinin paylaşılması, bu ibadetin yerine getirilmesi için oldukça önemli. Peki, Kurban eti 7 fakire mi dağıtılmalı? Kurban eti nasıl, kimlere dağıtılır?

KURBAN ETİ NASIL PAYLAŞILIR, KAÇ PAY EDİLİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre; Kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılması, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılması, bir kısmının da evde yenmesi tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte Hanefî mezhebine göre kurban etinin tamamı da evde bırakılabilir. Ancak durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine göre ise kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir.

Kurban eti nasıl paylaşılır, kaç pay edilir? Kurban eti 7 fakire mi dağıtılmalı?

KURBAN ETİ 7 FAKİRE Mİ DAĞITILMALI?

Diyanet’in açıklamasına göre; Kurban etlerinin mutlaka yedi fakire dağıtılması gerektiği şeklindeki anlayış doğru değildir. Kişi udhiyye kurbanını kestikten sonra bunun bir kısmını ihtiyaç sahiplerine, bir kısmını akraba ve komşularına verdikten sonra geriye kalan kısmını kendi evi için kullanabilir.

2024 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

Bu hüküm adak olmayan udhiyye kurbanlarıyla ilgilidir. Vekaletle kurban kesen kuruluşların da udhiyye kurbanlarının etlerini söz verdikleri yerlerin dışına dağıtmamaları, vekalete aykırı davranmamaları gerekir.

KURBAN ETİ KİMLERE VERİLMEZ, DAĞITILMAZ?

Kurban eti genellikle ihtiyaç sahiplerine, yoksullara, komşulara, akrabalara ve diğer yardıma muhtaç kişilere dağıtılır. İslamiyet'e göre, kurban eti yoksullara, fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır. Kurban kesimi, yardımlaşma ve dayanışmanın bir ifadesidir ve toplumun daha zayıf kesimlerine destek olmak amacıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle, kurban eti, daha ziyade ihtiyacı olanlara dağıtılmalıdır.

 

KURBAN ETİNİN DAĞITILMASI NEDEN ÖNEMLİ?

Kurban eti, ihtiyaç sahibi insanlara gıda yardımı olarak sunulur. Özellikle fakirler, yoksullar, yetimler ve muhtaç aileler bu etlerle beslenerek temel ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Yardımlaşma ve Dayanışma: Kurban kesimi ve etinin dağıtılması, toplumun dayanışma ve yardımlaşma duygularını güçlendirir. Bu, toplumun bir araya gelerek zor zamanlarda birbirine destek olmasını sağlar.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin