Kurban Bayramı ibadetleri neler? Kurban Bayramı günü ne yapılır, hangi dualar, sureler okunur?

İslam alenimin en kutsal bayramlarından biri olan Kurban Bayramı, bol bol ibadetlerle ve dualarla geçirilir. Müslümanlar günahlarından arınmak için bu mübarek bayramda tövbe ve istiğfar eder. Zilhicce ayının içinde yer alan Kurban Bayramı'nda alınlar secdeye gider, zikirler çekilir, Kur'an'lar okunur. Bayram geceleri ibadet etmenin önemi İslam dininde sıklıkla vurgulanır. Peki, Kurban Bayramı ibadetleri neler? Kurban Bayramı günü ne yapılır, hangi dualar, sureler okunur?

Google Haberlere Abone ol
Kurban Bayramı ibadetleri neler? Kurban Bayramı günü ne yapılır, hangi dualar, sureler okunur?

Zilhicce ayının 10. gününe denk gelen Kurban Bayramı'nda edilen duaların ve yapılan ibadetlerin öneminden sıklıkla bahsedilir. Müslümanlar sadece kurban ibadetini yerine getirmekle kalmaz, bu mübarek bayramda bol bol dualar eder, zikirler çeker, sureler ve Kur'an-ı Kerim okur. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “ Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini, sevâbını Allah’tan umarak ibâdetle ihyâ edenlerin kalbi, -bütün kalplerin öldüğü günde- ölmeyecektir.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 68) Bayramlarda tövbe istiğfar etmek, teşrik tekbir getirmek ve şükür namazı kılmak da önemli ibadetler arasında yer alır. Peki, Kurban Bayramı ibadetleri neler? Kurban Bayramı günü ne yapılır, hangi dualar, sureler okunur?

Kurban Bayramı ibadetleri neler? Kurban Bayramı günü ne yapılır, hangi dualar, sureler okunur?

KURBAN BAYRAMI İBADETLERİ NELER?

Diyanet'in sayfasında Kurban ibadetinin önemi şöyle anlatılır:

"Sözlükte yaklaşmak, Allah’a (c.c.) yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı’nda kesilen kurbana "udhiyye", hacda kesilen kurbana ise "hedy" denir.
Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, İlâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenâb-ı Hakka yaklaşmakta, hem de maddî durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır. Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Mezheplerin çoğuna göre, udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğinânî, el-Hidâye, 8/146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır."

Kurban Bayramı ibadetleri neler? Kurban Bayramı günü ne yapılır, hangi dualar, sureler okunur? - Resim : 2

KURBAN BAYRAMI GÜNÜ NE YAPILIR?

Kurban Bayramı'nda yapabileceğiniz ibadetler şöyledir:

  • Bayram Namazı kılma
  • Kurban Kesme
  • Tekbir Getirme
  • Sadaka ve Yardımlaşma
  • Aile Ziyaretleri ve Bayramlaşma

KURBAN BAYRAMI'NDA HANGİ DUALAR OKUNUR?

Kurban Bayramı'nda okunacak bazı dualar şunlardır:

Bayram Namazı Sonrası Dua

Allah’ım! Bu bayram günümüzü, İslam âlemi ve tüm insanlık için hayırlı, mübarek ve bereketli eyle. Bizleri, Müslümanların arasında dostluk, sevgi ve kardeşlik bağlarını güçlendirenlerden eyle. Bizlere ve ailemize sağlık, afiyet ve huzur ver. Ya Rabbi, dualarımızı kabul eyle. Amin.

Kurban Kesimi Sırasında Okunan Dua

Bismillâhi Allahu Ekber.

(Allah'ın adıyla, Allah en büyüktür.)

Kesim sırasında şu dua da okunabilir:

İnne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbi’l-âlemîn. Lâ şerîke leh. Ve bizâlike ümirtu ve ene evvelü’l-müslimîn.

(Benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. O'nun hiçbir ortağı yoktur. Bana böyle emredildi ve ben Müslümanların ilkiyim.)

Tekbir:

Allahu Ekber, Allahu Ekber, La ilahe illallah, Allahu Ekber, Allahu Ekber ve lillahil hamd.
(Allah en büyüktür, Allah en büyüktür, Allah'tan başka ilah yoktur, Allah en büyüktür, Allah en büyüktür ve hamd yalnızca Allah'adır.)

 

Genel bayram duası:

Allahümme innâ nes’elüke selâmeten fi’d-dîn ve’d-dünyâ ve’l-âhira. Allahümme ecirnâ min en-nâr. Allahümme innâ nes’elüke rızâke ve’l-cennete ve ne’ûzü bike min sakhatike ve’n-nâr.
(Allah’ım, senden din, dünya ve ahiret için selamet diliyoruz. Allah’ım, bizi cehennem ateşinden koru. Allah’ım, senden rızanı ve cennetini diliyoruz, gazabından ve cehennem ateşinden sana sığınıyoruz.)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin