Avrupa Birliği Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) verilerine göre, 2024'ün ilk iki ayında Türkiye'den AB ülkelerine yapılan gıda ihracatında zehirli maddelerin görülme sıklığı arttı. Yılın ilk iki ayında, Türkiye'den AB'ye giden en az 81 sevkiyat üye ülkelerin gümrük birimleri tarafından geri çevrildi.
Geçen yılın ilk iyi ayında AB ülkelerinin geri çevirdiği sevkıyat sayısı 46 olarak bildirilmişti. 2023 boyunca gümrükten dönen gıda ürünü sevkıyatının toplam sayısıysa 333 olarak ölçülmüştü.
AB ülkelerinin geri çevirdiği 81 parti ürünün tamamında risk durumu, "olası riskli, olası ciddi veya ciddi" olarak tanımlandı.
Independent'ten Barış Kaygusuz'un haberine göre geri gönderilen ihracat kalemlerinin ezici bir çoğunluğunuysa sebze ve meyveler oluşturuluyor. AB ülkelerinin kabul etmediği 81 sevkıyatın 48'inde gönderilen ürün meyve ya da sebzeydi.
Türkiye'den giden gıda ürünlerinin en çok geri döndüğü ülkeyse Bulgaristan oldu.
Bulgar makamları yılın iki ayında Türkiye'den gelen 20 gıda sevkıyatını riskli oldukları gerekçesiyle geri gönderdi.
Bulgaristan'ı Fransa (17), İtalya (14) ve Almanya (9) takip etti. Yunanistan, Hollanda, Slovenya, İspanya, Romanya ve Danimarka da yılın ilk iki ayında Türkiye'den gelen gıda ürünlerini geri çeviren ülkeler arasında.