Kadınlar kurban kesebilir mi? Evli olmayan kadınlar kurban kesebilir mi? Kurban kesmenin şartları…

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar araştırmalarına başladı. 16 Haziran 2024 tarihinde başlayan Kurban Bayramı’nda, milyonlarca Müslüman küçükbaş, büyükbaş kurban kesecek. Kurban kesebilmek için belirli şartları sağlamak gerekiyor. Peki, kadınlar kurban kesebilir mi? Evli olmayan kadınlar kurban kesebilir mi? Kurban kesmenin şartları…

Google Haberlere Abone ol
Kadınlar kurban kesebilir mi? Evli olmayan kadınlar kurban kesebilir mi? Kurban kesmenin şartları…

Kurban Bayramı bu yıl, 16-19 Haziran 2024 tarihlerine denk geliyor. Bayram öncesinde özellikle kadınlar “Kadınlar kurban kesebilir mi?” sorusuna yanıt arıyor. Kurban ibadeti, Müslüman erkekler ve kadınlar için farz kılınan bir ibadettir. Fiziksel ve zihinsel yeterliliğe sahip olanların kurban kesmesi gerekiyor. Konu ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklaması merak ediliyor. Peki, İslam dinine göre evli olmayan kadınlar kurban kesebilir mi? İşte kurban kesmenin şartları…

KADINLAR KURBAN KESEBİLİR Mİ?

Kadınlar kurban kesebilir. İslam dini açısından kadınların kurban kesmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kadınların kurban kesmesi konusunda herhangi bir dini engel bulunmuyor ve bu durum çeşitli İslami otoriteler ve âlimler tarafından da onaylanmıştır. Bu nedenle, uygun şartlara sahip olan kadınlar kurban kesebilirler ve bu ibadeti yerine getirebilirler.

EVLİ OLMAYAN KADINLAR KURBAN KESEBİLİR Mİ?

Kurban kesebilmek için bekar ya da evli olma şartı yoktur. Bekar ya da evli olmayan kadınlar kurban kesebilir demek yanlıştır.

Diyanet bu konuda en son açıklamayı yaptı:

“Evli olmayan kimselerin kurban kesemeyecekleri anlayışı yanlıştır. Kurban kesim işlemini kadınların yapamayacağı anlayışı doğru değildir. Kesme becerisine sahip olan kişi erkek veya kadın olsun kurban kesimini gerçekleştirebilir.”

 

KURBAN KESMENİN ŞARTLARI NELER?

  • Kurban Bayramı'nın ilk üç günü içinde kesilmelidir. Kurban kesimi, bayram namazının kılınmasından hemen sonra başlar ve üçüncü günün akşamına kadar devam eder.
  • Öncelikle kurban kesilecek hayvanın deve, sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlar olması gereklidir. Bu hayvanlar ise belirli yaşlarda olmalıdır. Koyun ve keçi en az bir, sığır ve manda en az iki, deve ise en az beş yaşında olmalıdır.
  • Öte yandan kurban edilecek hayvanın da sağlıklı ve kusursuz olması gereklidir. Kör, hasta, topal veya çok zayıf hayvanlar kurban edilmez.
  • Kurban keserken hayvanın Allah’ın adı anılarak ve uygun bir bıçakla hızlı ve acı vermeden kesilmesi gereklidir. Kesim esnasında "Bismillahi Allahu Ekber" denir.
  • Kanın tamamen akıtılması ve hayvanın canının çıkması beklenir.
  • Kurban kesen kişinin ise Müslüman olması gerekir. Kurban kesen kişi, kendisi adına veya vekalet verdiği biri aracılığıyla kurbanı kesebilir.
  • Kurbanın eti üçe bölünerek paylaşılmalıdır: bir kısmı kesen kişiye ve ailesine, bir kısmı akraba ve arkadaşlara, bir kısmı da ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.
  • Kurban keserken niyetin saf ve Allah rızası için olması önemlidir. Kesimden önce niyet etmek ve bunun bir ibadet olduğunu bilmek gerekir.
  • Kurban sahibi, kesimi bizzat yapamayacak durumdaysa, bu işi bir başkasına vekalet vererek yaptırabilir. Vekalet, sözlü olarak verilebilir.
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin