Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin deprem riski taşıyan bölgelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bir YouTube kanalına konuşan Moriwaki, Ege Denizi’ndeki sismik hareketliliğe dikkat çekerek, Santorini Adası çevresinde 7 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceğini belirtti. Deprem uzmanı Moriwaki, bu tür bir depremin Muğla, Marmaris, Datça ve İzmir'i etkileyebileceğini söyleyerek, tsunami riskine de dikkat çekti.
Japon deprem uzmanı, en riskli 4 deprem bölgesini açıkladı: Enerji biriktiriyor
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Ege Denizi’ndeki sismik hareketlilik ve Türkiye’nin deprem riski taşıyan bölgeleri hakkında konuştu. Moriwaki Muğla, Marmaris, Datça ve İzmir’i etkileyebilecek deprem için uyarıda bulundu. Japon deprem uzmanı ayrıca, Türkiye’de 4 farklı bölgede büyük deprem beklediğini söyledi.
"TSUNAMİ OLABİLİR"
Ege Denizi'nde büyük bir depremin olması sonucunda tsunaminin alabileceğini söyleyen "Yavaş yavaş yok olabilir ya da birkaç gün yok oluyorsa bu büyük deprem gelebilir. Mesela 7 büyüklüğünde deprem geldiyse de Türkiye tarafında Muğla, Marmaris, Datça ve İzmir'e kadar hissedilebilir ama çok hasar olacağını zannetmiyorum. Deniz içerisinde deprem olunca tsunami olabilir. En kötü senaryoda 3 metre olabilir. Denizin çekilmesi ise depremle ilgili değil" dedi.
RİSK ALTINDA OLAN BÖLGELERİ AÇIKLADI
Bunun yanı sıra, Türkiye'de dört kritik bölgede büyük deprem beklendiğini ifade eden Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı, Bingöl-Karlıova bölgesi, Batı Anadolu Fay Hattı ve Marmara Bölgesi'nin risk altında olduğunu belirtti.
MARMARA'DA ENERJİ BİRİKTİ
Marmara depremi için enerjinin biriktiğini söyleyen Moriwaki, "İstanbul'a yakın yerde Silivri'nin ön taraflarında 1509'da büyük deprem oldu ve sonra 1766'da deprem oldu. Ve o anda tsnunami olduğuna dair kayıt var. 257 seneyi 1766'ya eklersek 2023 yapıyor. Yani enerj artık biriktirdi. Bu tabii matematik gibi tam olmuyor. Eksi ve artı 20 diye söyleyebilirim" şeklinde konuştu.