İstanbul'da yaşanan olayla ilgili Sakarya'da başvuruda bulundu. Ünlü borsacı Nihat Özçelik hakkında yapılan yüzlerce habere erişim engeli getirdi

Ünlü borsacı Nihat Özçelik, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kendisi hakkında gözaltı kararı almasının ardından, konuyla ilgili haberlerin erişimini engellemek için İstanbul'dan değil de Sakarya Adliyesi'ne başvuruda bulundu. İçlerinde haber ajanslarının da olduğu yüzerlerce linke erişim engeli kararı verildi. Nihat Çelik ve 7 kişi hakkında geçen aralık ayında gözaltı kararı verilmişti.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da yaşanan olayla ilgili Sakarya'da başvuruda bulundu. Ünlü borsacı Nihat Özçelik hakkında yapılan yüzlerce habere erişim engeli getirdi

Ünlü borsacı Nihat Çelik ve 7 kişi hakkında 26 Aralık 2023 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu tarafından gözaltı kararı verilmişti.

Başsavcılık “rüşvet”, "kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi”, “şantaj”, “yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma", "resmi belgede sahtecilik" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından gözaltı kararı verildiğini açıkladı. Bu açıklamada da başta ajanslar olmak üzere yüzlerce medya organı tarafından haberleştirildi.

Daha sonra Nihat Özçelik ve diğer şüpheliler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İSTANBUL'DA GEÇEN OLAY İÇİN SAKARYA'DA KARAR 

Nihat Özçelik kendisiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsvacılığının gözaltı kararıyla ilgili yapılan haberlerin kişilik haklarına saldırı, şeref ve haysiyetini aşağılayıcı ifadeler içerdiği gerekçesiyle erişim engeli kararı aldırmak için başvurdu. Ancak başvurduğu yer olayın geçtiği yer olan İstanbul değil, Sakarya Adliyesi oldu.

Avukatı aracılığıyla Sakarya 2. Sulh Ceza Hakimliğine başvuran Nihat Özçelik'in erişim engeli talebini mahkeme reddetti. Bu karar üzerine Nihat Özçelik Sakarya 1. Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin erişim engeli istenilen linklere verdiği ret talebini kaldırarak, içlerinde haber ajanslarının da olduğu yüzerlerce linkle erişim engeli kararı verdi.

"BU HABER BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA"

Bu erişim engeli kararıyla ilgili 10Haber'e konuşan Avukat Pelin Pınar Kaya “Ülkemizde maalesef sık sık bu gibi erişim engelleme kararları ile karşı karşıya kalır olduk. Ancak bu kararlar hakkında ciddi hukuki yanlışlıklar olduğu da hukuk çevrelerince düşünülmektedir. Çünkü toplumu ilgilendiren ve toplumsal olan birçok haberin çoğu zaman içeriğine dahi bakılmaksızın bazen yalnızca bir talep ile bu kararlar verilmektedir. Bu haber için de önce bu erişim engelleme talebinin reddedildiğini ancak daha sonra başvuranın itiraz hakkını kullanması sonucunda itirazın kabul edildiğini ve erişim engelleme kararı verildiğini görüyoruz. Kararda erişim engelleme talebinde bulunan kişinin haber içeriğinde kişilik haklarına saldırı mahiyetinde ifadelerin yer aldığı belirtilmişse de, kişilik hakkına saldırı ifadelerinin hangileri olduğuna yer verilmemiştir. Kaldı ki, burada esas olan kamu yararı ve halkın haber alma hakkıdır. Tartışılmasında kamu yararı olan konular basın özgürlüğü kapsamında yer almaktadır" dedi.

Avukat Pelin Pınar Kaya Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına atıf yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada önemli olan ilgili haberin o anda görünür gerçekliğe uygun olmasıdır ki, bu olayda bu durum var gibi görünmektedir. Zira sadece toplumca tanınan bir kişinin yapılan operasyon kapsamında gözaltına alındığına dair adı geçirilmiş ve soruşturmanın devam ettiği belirtilmiş. Yani yanıltıcı bir haber niteliğinde de değil. Anayasa Mahkemesi erişim engelleme ile ilgili son yıllarda kararlarını çoğaltmıştır. Söz konusu kararlarında da tartışılmasında kamu yararı bulunan hususların basın özgürlüğü kapsamında olduğunu vurgulamaktadır."

"HUKUKİ DÜZENLEME GEREKLİ"

İstanbul Anadolu Adliyesi'nde uzun yıllar basın savcısı olarak görev yapıp geçen ağustos ayında kendi isteğiyle istifa edip avukatlık yapmaya başlayan Ahmet Aslan da Türkiye'de uygulanan erişim engeli kararlarıyla ilgili şöyle konuştu:

Erişimin engellenmesi müessesesi, internet yayınlarının hızlı etkileşim özelliği karşısında kişilik haklarının korunması bakımından çok önemli ve gerekli olmakla birlikte, bu tedbirlerin uygulanması noktasında ciddi aksaklık ve sorunlar yaşandığı da bir gerçektir. Yargıtay'ın yerleşik İçtihatlarında da defalarca vurgulandığı üzere, yargı mercilerince bir yayına ilişkin erişimin engellenmesi tedbirinin gerekliliği değerlendirilirken, ifade ve basın özgürlüğünün zedelenmemesine de özen gösterilmek zorundadır.

Bu müessese, bir kişinin hakkında herhangi bir haber yayınlanmasından salt rahatsız olması sebebiyle başvurabileceği bir müessese değildir. Zira görünür gerçekliğe uygun ve güncel olan, açıklanmasında kamunun ilgi ve yararı bulunan ve açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunan haberlerin korunması da basın özgürlüğünün gereğidir. Bu dengenin gözetilmemesi, basın faaliyetinin demokratik ölçütlere aykırı biçimde kısıtlanması sonucunu doğuracaktır. Ayrıca günümüzde kişilerin farklı farklı adliyelere başvurarak hakkındaki haberlere erişimi engelletmeye çalıştıkları da gözlemlenmektedir.

Kamuoyu nezdinde şaibe algısı doğmasının önüne geçmek ve usulsüz tedbirlerin azalmasını sağlamak adına, bu tür girişimleri olanaksız kılacak bir kanuni düzenleme yapılarak, başvuruların değerlendirileceği yetkili yargı mercilerinin somutlaştırılması da faydalı olacaktır.

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin