1452 yılında Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı Rumeli Hisarı'na en kapsamlı onarım 1953-1955 yılları arasında yapılmıştı. Rumeli Hisarı'nda bu restorasyondan 66 yıl sonra, 2021 yılında İBB Miras ekipleri yeniden restorasyona başladı. Restorasyonu yürüten ekipler, İstanbul'un fethinin 571'inci yıl dönümünde, 29 Mayıs'ta Rumeli Hisarı'nın altında önemli bir buluşa imza atıldı.
İstanbul'da büyük keşif! Tam 125 metre uzunluğunda... Çıkışı ise keşfedilmeyi bekliyor. Mahir Polat İstanbul ve dünya tarihi için hayırlı uğurlu olsun diyerek duyurdu
İBB Miras ekipleri, İstanbul'un fethinin 571'inci yıl dönümü olan 29 Mayıs'ta önemli bir keşfe imza attı. Rumeli Hisarı'nın altında 125 metre uzunluğunda gizli tünel bulundu. Mahir Polat keşifle ilgili "İstanbul 'da ve dünya tarihi için hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Rumeli Hisarı’nın altında 125 metre uzunluğunda gizli tünel bulundu
Bulunan tünelin girişi sahil kısmında bulunan Çavdarlı Halil Paşa Kulesi'nin hemen yanında bulunurken çıkışı ise keşfedilmeyi bekliyor. Hisar'ın üst sınırı bulunan surlara kadar uzandığı tahmin edilen çıkışa ulaşılamasa da 125'inci metresine kadar ulaşılan tünelin içinden vadi suyolunda durma Bizans veya Osmanlı'ya ait olduğu düşünülüyor. Tünelin arkeolojik ve kayıtlarının ardından onarımın bitmesiyle kayıtların ziyaretine açılacağı öğrenildi.
"NEMLİ BİR BULUNTU"
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat “Hemen yan tarafta gördüğümüz kulenin dikine, kapsamlı vadiyle beraberlik projesinin bir gerçekleştirilmesi. Kuleyi baştan başa, suru baştanbaşa geçiyor ve ilerideki vadi tabanıyla birleşen bir zeminde olduğunu görüyoruz. Tabii bu oldukça önemli bir buluntu çünkü orta çağ yapısı olarak kabul edilmesi gereken bir yapı. Çünkü biliniyordu İstanbul'un fethiyle bir sene sonra orta çağ kapanacaktı. Bir Orta Çağ savunma yapısı, yayılmalarının olduğu bir buluntuyla karşılanmış durumda. Plan kanadında gösterdiğimizde fotoğraflarımızla beraberliklerimizde yine kesitle beraber gördüğümüz alanda sahanın dikine bir geçiş koridoruyla birlikte birleştiği görülüyor" dedi.