İran'da 'kızıl' sancak sandıktan çıktı. Ortalık kan gölüne dönecek endişesi. İşte kızıl sancağın anlamı... İntikam yeminleri edildi

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran’da suikast sonucu hayatını kaybetti. Suikasti İsrail'in gerçekleştirdiği belirtildi. İran kanadı ülkelerinde gerçekleşen suikastın bedelinin ağır olacağı mesajını verdi. İran'da 'kızıl sancak' sandıktan çıktı. Bayrak camiye asıldı. Kırmızı bayrak İran'da intikam anlamına geliyor. Bayrağın üzerinde yazanlar ise dikkat çekiyor. Kırmızı bayrak en son ocak ayında asılmıştı.

Google Haberlere Abone ol
İran'da 'kızıl' sancak sandıktan çıktı. Ortalık kan gölüne dönecek endişesi. İşte kızıl sancağın anlamı... İntikam yeminleri edildi

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin Tahran’da suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından İran'ın Kum kentindeki Cemkeran Camisinin kubbesine intikam anlamına gelen “kırmızı bayrak” çekildi.

Üzerinde Arap alfabesiyle beyaz renkle “Hüseyin’in intikamı” yazan kırmızı bayrak, “intikam bayrağı” olarak biliniyor.

Bayrak, en son Ocak 2024'te İran’ın Kirman kentindeki terör saldırısından sonra caminin kubbesine asılmıştı.

Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki saldırısında öldürülmesinin 4. yılı dolayısıyla 3 Ocak'ta düzenlenen anma töreninin yapıldığı Kirman'da, kabristana giden yol üzerinde iki patlama meydana gelmişti.

Terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği canlı bomba saldırılarında kadın ve çocukların da aralarında olduğu 89 kişi hayatını kaybetmiş, 284 kişi yaralanmıştı.

İRAN NASIL TEPKİ VERECEK

Geçen Nisan ayında İsrail'e yönelik geniş kapsamı bir saldırı düzenleyen İran'ın, kendi topraklarında gerçekleşen suikasta nasıl tepki vereceği merak konusu. Haniye suikastı uluslararası basında yankılanırken, İngiliz medyası İran'ın muhtemel cevabı ile ilgili İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun üst düzey yöneticilerine ulaştı.

SERT YANIT MASADA

The Telegraph'a Tahran'dan demeç veren İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun önemli askeri güçlerinden bir yetkili, İsmail Haniye suikastının İran Devrim Muhafızları'nı şoka soktuğunu ifade etti. The Telegraph'ın aktardığına göre askeri yetkili, "Seçeneklerimizi değerlendiriyoruz. Siyonist rejimin bunun arkasında olduğu doğrulanırsa, Nisan saldırısından daha sert bir yanıt masada olacak. Bu, egemenliğimize karşı bir saldırıdır" dedi.

İSRAİL İTİRAF EDİYOR

İsrail Ulaştırma Bakanı Şlomo Karhi'nin, Twitter'da "Evet, bütün düşmanların yok olacak, ey Tanrım" diye yazdığı ancak daha sonra bu paylaşımı sildiği ortaya çıkarken, İranlı askeri yetkililer, suikastın savaş sebebi olduğu konusunda hemfikir. Nitekim Devrim Muhafızları'nın üst düzey bir üyesi New York Times'a yaptığı açıklamada, suikastın İran'a savaş ilanı olduğunu söyledi.

MİSİLLEME HATIRLATMASI

İngiliz The Telegraph ise geçen 13 Nisan'da İran'ın, İsrail'e yaklaşık 300 intihar uçağı ve füzesi ateşlediğini; bunların neredeyse tamamının ABD, İngiltere ve İsrail tarafından düşürüldüğünü hatırlattı. Tahran'ın saldırısı, 1 Nisan'da İran'ın Şam konsolosluğuna düzenlenen ve yedi üst düzey yetkilinin öldürüldüğü İsrail saldırısının ardından misilleme olarak gelmişti. İsrail, İran'ın saldırısına, İran'ın merkezindeki bir askeri üste bulunan radar tesisini vurarak karşılık verdi; ancak İran bu eylemi resmi olarak kabul etmedi.

KAÇIRMA VE SUİKAST UYARISI

The Telegraph'ın Tel Aviv'deki analisti Jotam Confino, İran ve İsrail arasındaki savaş ihtimalini değerlendirirken, Hamas'ın, İsrail'in yurt dışındaki temsilcilerine yönelik saldırı ve kaçırma eylemleri yapabileceğini söyledi. Confino "Bölgesel güvenlik açısından daha büyük risk İsrail'in Beyrut'ta üst düzey bir Hizbullah yetkilisini öldürmesi oldu" derken, Haniye suikastının ardından İran'ın, Hamas'ın yurtdışındaki İsrail hedeflerine karşı bir misilleme planlamasına yardımcı olabileceğini öne sürdü.

ATEŞKES İMKANSIZ

The Guardian'da ise İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinin geleceği değerlendirildi. Yayınlanan analizde "Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesi İsrail için siyasi ve askeri bir zafer olabilir, ancak Hamas'a ateşkes müzakerelerinden çekilme bahanesi verebilir" denildi. Analizde saldırının savaşı sona erdirecek ve tüm rehineleri serbest bırakacak bir anlaşmaya varılması ihtimalini azalttığı belirtilerek, bölgesel bir çatışmayı önlemek için küresel diplomatik çabaların tehlikeye girdiği vurgulandı.

'FÜZE BAŞKA ÜLKEDEN ATEŞLENMİŞ'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik basın toplantısı düzenlerken saldırıyla ilgili dikkat çeken 'füze' detayını açıkladı.

Çelik, "Bendeki ilk bilgiler İran dışından ateşlenen bir füzeyle bu suikastın gerçekleştirildiği şeklinde. Eğer ilk gelen bilgiler doğruysa, başka bir devletin topraklarından Tahran'a füze atılarak bu alçak eylem gerçekleştirilmişse İsrail'in bütün bölgede suikastlar ve istikrarsızlaştırıcı eylemler organizasyon içerisinde olduğu görülmektedir" dedi.

İRAN BASINI: HAVADAN SALDIRIYA UĞRADI

İran basınında saldırıyla ilgili bir detay yer aldı. İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Haniye'nin Tahran'ın kuzeyinde Devrim Muhafızları Ordusu'nun korumasındaki gaziler için hizmet veren bir konutta 02.00 sularında havadan atılan bir mermiyle hedef alındığını duyurdu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin