İliç maden faciasında 147 dakika detayı! 9 işçi göz göre göre yaşamını yitirmiş: Milyonlarca tonluk toprağın altında kalmışlardı, 147 dakika önce şirketin uyarıldığı ortaya çıktı

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen ve 9 işçinin yaşamını yitirdiği heyelan faciasında flaş bir gelişme yaşandı. Saat 14.30'da meydana gelen faciadan tam 147 dakika önce sorumlu şirketin toprak kaymasının başladığı yönünde uyarıldığının belgesi ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
İliç maden faciasında 147 dakika detayı! 9 işçi göz göre göre yaşamını yitirmiş: Milyonlarca tonluk toprağın altında kalmışlardı, 147 dakika önce şirketin uyarıldığı ortaya çıktı

Erzincan İliç'te geçtiğimiz şubat ayında yaşanan maden faciasında toprak kayması yaşanmış ve 9 işçi milyonlarca tonluk siyanürlü toprağın altında kalarak yaşamını yitirmişti. Yaşanan facia ile ilgili TBMM'de kurulan komisyonda görevli İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz'dan flaş açıklamalar geldi. Uz tarafından paylaşılan belgelere göre bölgede madencilik faaliyeti gösteren Anagold Madencilik faciadan 147 dakika önce uyarılmış.

KOMİSYON TOPLANTISINDA PAYLAŞTI

Manşete Bak adlı haber sitesinde yer alan habere göre komisyon toplantısında, eline geçen bir belgeyi paylaşan Rıdvan Uz, kazadan hemen önce şirket bünyesinde görev yapan jeoradar uzmanı Ali Kalender’in şirketin tüm yetkililerine gönderdiği e-postada heyelanın başladığı bilgisini paylaştığını açıkladı. Şirket yöneticilerine İngilizce olarak gönderdiği e-posta acil tedbirler alınması gerektiğini bildiren Kalender, Operasyon Amiri Murat Bayrakdar ve Maden Mühendisi Kaan Murat Akpolat’a hitaben yazdığı ve diğer şirket yetkililerine de ilettiği e-postasında şu ifadelere yer verdi; “Murat ve Kaan Bey, sahada konuştuğumuz üzere yığın liçi güneybatı kademe 32 ve kademe 25 arasında özellikle son iki kademede aşırı ve ani malzeme yüklenmesi nedeniyle bir ivmelenme gözlenmiştir. An itibariyle, radar ölçümleriyle alanda 90 mm’lik bir yer değiştirme analiz edilmiştir”

İliç maden faciasında 147 dakika detayı! 9 işçi göz göre göre yaşamını yitirmiş: Milyonlarca tonluk toprağın altında kalmışlardı, 147 dakika önce şirketin uyarıldığı ortaya çıktı

“ÇALIŞMAYI DURDURUN”

Kalender, uyarı e-postasının devamında, alınması gereken acil tedbirleri de sıralayarak; “Dünden bu yana toplanmış malzemenin sınırı boyunca ani oturmalar oluşmuş olup, çekme çatlaklarında genişleme ve çatlaklar tespit edilmiştir. Hareketin ivme hızını azaltabilmek adına, (toprak) yığma operasyonlarının durdurulması ve birincil olarak çekme çatlaklarının kapatılması ve çimento ile düzeltilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Elde edilen bulguların hayati öneme sahip olduğunu belirten Kalender; “Hareket hızının kabul edilebilir seviye olan günlük 20 mm altına düşene kadar, yığma operasyonlarının durdurulması önemlidir. Acil düzeltici aksiyonların alınmasının ardından, alan kritik seviye SMS uyarı tanımlaması yapılacak olup, daha fazla bilgi temin edilecektir” dedi.

“İNKAR EDİYORLARDI, BELGELEDİK”

Konuyla ilgili konuşan TBMM İliç Araştırma Komisyonu Üyesi ve İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, facia sonrası yaşananlarla ilgili şu ifadeleri kullandı; “İliç’te facia, ilk saniyelerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanında büyük bir üzüntüye sebep oldu. Madencilerin ailelerinin yaşadığı acıyı, hepimiz yüreğimizde hissettik. Sorumluların tespit edilmesi için TBMM’de kurulan Araştırma Komisyonu ile çalışmalar sürüyor. Sorumluların faciadan önce bir heyelan ihtimalinden haberdar oldukları bilgisine ulaşmıştım ancak maden şirketi bu durumu hep inkar etti ve nihayetinde gerçekleri belgelemeyi başardık” dedi.

“147 DAKİKADA HERKESİ KURTARABİLİRLERDİ”

14.30’da gerçekleşen faciadan 147 dakika önce şirketin tüm bilgiye sahip olduğunu ifade eden Rıdvan Uz; “147 dakikada, babasız kalan çocukların, evlatsız kalan annelerin gözyaşına engel olabilirlerdi. Bu süre, madenin boşaltılması ve herkesin güvenli bir noktaya geçmesi için yeterli. Bırakın 147 dakikayı, 7 dakikada dahi bu tedbirler alınabilirdi. Ancak görüyoruz ki; 5 dakika daha para kazanma hırsı, insan hayatının önüne geçmiş ve bu facia yaşanmış” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin