Ekrem İmamoğlu 19 Mart'ta yapılan bir operasyonla gözaltına alındı ve dün çıkarıldığı mahkemece 'yolsuzluk' suçlamasıyla tutuklanarak Marmara Cezaevi'ne gönderildi. Dün çıkan kararla birlikte aralarında Ekrem İmamoğlu, İBB Medya A.Ş. Başkanı ve İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, İPA Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Gökçe, İBB’nin iştiraki Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas, Serdar Haydanlı ve Tuncay Yılmaz'ın da bulunduğu 48 kişi tutuklandı. 41 kişi hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi.
İBB'nin Yeni Başkanı Kim Olacak? İşte CHP Kulislerindeki O 3 İsim
Ekrem İmamoğlu'nun 'yolsuzluk' soruşturmasından tutuklanmasından sonra şimdi gözler İBB'nin yeni başkanına çevrildi. İBB'nin yeni başkanı kim olacak? Bu sorunun yanıtı yarın cevabını bulurken CHP kulislerinde 3 ismin adı öne çıkıyor. İşte o isimler...
İçişleri Bakanlığı da bu tutuklamadan sonra bir açıklama yaparak Ekrem İmamoğlu'nun görevden alındığını duyurdu. İstanbul Valiliği de "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın İçişleri Bakanlığı tarafından geçici bir tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırılmaları nedeniyle 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 45. maddesi hükümleri uyarınca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beylikdüzü Belediye Meclislerinin Belediye Başkanı Vekilini seçmek üzere; İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantı salonunda 26.03.2025 Çarşamba günü saat 13.00’da, Beylikdüzü Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda 26.03.2025 Çarşamba günü saat 09.00’da toplanmaları Valiliğimizce uygun görülmüştür" denildi.
CHP'de şimdi gözler İBB'nin yeni başkanın kim olacağında. Ekrem İmamoğlu'nun 'terör' soruşturmasından adli kontrol talebiyle serbest bırakılıp, 'yolsuzluk' suçlamasıyla tutuklanması İBB'ye kayyum atanmasının şimdilik önüne geçti.
Başsavcılık 'terör' suçlamasından serbest bırakılmasına itiraz ederken bu konudaki mahkeme kararının açıklanması bekleniyor.
26 Mart'ta İBB meclisi toplanıp yeni İBB'nin yeni belediye başkanını seçecek? Peki yeni başkan kim olacak ve kulislerde ne konuşuluyor?
İBB'nin yanında Beylikdüzü Belediyesi ve Şişli Belediye başkanları da görevden alınmıştı.
Kayyım atanan Şişli Belediyesi'nin meclis üye dağılımı şöyle: 30 CHP, 5 AK Parti, 1 MHP, 1 Bağımsız.
Beylikdüzü Belediyesinde meclis üye dağılımı: 24 CHP, 10 AK Parti, 2 MHP, 1 Bağımsız.
İBB'deki meclis üye dağılımı: 187 CHP, 120 AK Parti, 7 MHP, 2 BBP
Bu dağılıma bakıldığında CHP, yeni başkanını seçebilmek için İBB'de çoğunluğa egemen.
PEKİ YENİ BAŞKAN İÇİN KİMLERİN ADI GEÇİYOR?
HASAN AKGÜN
Birinci isim uzun zamandır Büyükçekmece Belediye Başkanlığı yapan ve Ekrem İmamoğlu'na çok yakın biri olan Hasan Akgün. 30 yıldır belediye başkanlığı yapan Hasan Akgün, Türkiye’de 6 kez üst üste seçim kazanarak kırılması zor bir rekora imza attı ve 2024 seçimlerinde bir kez daha adal olarak yine belediye başkanı seçildi.
Hasan Akgün aynı zamanda Ekrem İmamoğlu'nun da hemşerisi...
Trabzon’un Araklı ilçesinde doğan Hasan Akgün, 1979 yılında İstanbul Yabancı Diller Yüksekokulu’ndan mezun oldu.
1975 yılında belediyecilik kariyerine adım atan Akgün, 1975-1980 yılları arasında Sefaköy (Küçükçekmece) Belediyesi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 1979-1988 yılları arasında Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde “Şehircilik ve Belediyelerin Yönetimi” programına katılarak, şehircilik ve yerel yönetim konusunda uzmanlık kazandı.
1981 yılında İstanbul Belediyesi Küçükçekmece Bölge Belediye Şube Müdürlüğü’nün kurucuları arasında yer aldı ve Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi. 1984’te Türkiye’de ilk kez uygulamaya konulan Büyükşehir Belediyesi modeli kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bakırköy Belediyesi’nin teşkilatlanmasında aktif rol aldı. 1986 yılında Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
1994 yerel seçimlerinde Büyükçekmece Belediye Başkanı seçilen Akgün, 1999 yılından 2024 yılına kadar üst üste 7 kez Büyükçekmece Belediye Başkanlığı seçimlerini kazandı.