İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk ve terör soruşturmalarının ardından düzenlenen gösterilere katıldıkları gerekçesiyle 104'ü tutuklu 139 şüpheli hakkında 3'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen soruşturma kapsamında CHP'nin 19 Mart ve sonraki günlerde İBB binasının önü ile Saraçhane Parkı'nda toplanma çağrısı yaptığı hatırlatıldı.
İddianamede, muhtemel olaylara karşı kolluk kuvvetlerince gerekli tedbirlerin alındığı, 23 Mart'ta toplanan kalabalığa kolluk kuvvetleri tarafından İstanbul Valiliğinin kararıyla 19-23 Mart tarihlerinde toplanma, yürüyüş ve protesto gibi eylemlerin yasaklandığı bilgisinin iletildiği belirtildi.
Yasaklama kararının tebliğ edilmesine rağmen toplanan kalabalığın dağılmamakta ısrar ettiği ve polis hattına saldırarak taşkınlık gösterdikleri vurgulanan iddianamede, kolluk kuvvetlerince çok kez sesli yayın araçlarıyla uyarılar yapılmasına rağmen dağılmamakta direnen eylemcilere orantılı müdahale edildiği ve şüphelilerin yakalandığı ifade edildi.
Görüntü inceleme ve tespit tutanaklarına değinilen iddianamede, gruba dağılmaları yönünde uyarı yapıldığında kalabalık tarafından kolluk kuvvetlerine ve kameralarına görüşü engellemek amacıyla lazer tutulduğu ve grubun alanda beklemeye devam ettiği, ilerleyen saatlerde kalabalığın kendilerini engellemeye çalışan kolluk kuvvetlerine taş, sopa, şişe, yanıcı, yakıcı maddeler ve sert cisimlerle karşılık verdiği kaydedildi.
3'ER YILA KADAR HAPİS TALEBİ
İddianamede, şüphelilerin emniyette ve hakimlikteki savunmalarında, herhangi birinin baskısı ya da teşviki ile toplanmadıklarını belirterek, suçlamayı kabul etmedikleri aktarıldı.
Şüphelilerin fikir ve eylem birliği içerisinde birlikte hareket ettikleri değerlendirilen iddianamede, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan şüphelilerin 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Şüpheliler hakkında ayrıca "görevi yaptırmamak için direnme" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından soruşturma yürütüldüğü belirtildi.
İddianame, İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.
BERKAY GEZGİN DE İDDİANAMEDE
İddianamede yer alan isimler arasında "Her şey çok güzel olacak." sloganıyla bilinen 22 yaşındaki Berkay Gezgin de var.
PAYLAŞIM YAPANLARA 9 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Diğer yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk ve terör soruşturmalarının ardından sosyal medya üzerinden provokatif paylaşımlar yaptıkları ve izinsiz gösterilere katıldıkları belirlenen 3'ü tutuklu 90 sanık hakkında, 6 ay ile 9 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İddianamede, 21 kişinin sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlara yer verilerek, bunların, toplantı ve gösteri yürüyüşünü yasaklayan mahiyetteki valilik kararına karşın ısrarlı şekilde vatandaşları yasa dışı şekilde eylemlere ve sokak olaylarına katılmaları adına kışkırtıcı ve teşvik edici nitelikte paylaşımlar yaptıkları anlatıldı.
Bu şekilde "suç işlemeye alenen tahrik etme" suçunu işledikleri belirlenen sanıklar hakkında kamu davası açılması için gereken yeterli şüpheyi oluşturmaya muktedir nitelikte delil elde edildiği belirtilen iddianamede, anayasayla güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının da Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun "Herkes, önceden izin almaksızın bu kanunun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir" hükmü ile tanımlandığı ifade edildi.
İddianamede, ancak aynı kanunda bu hakkın kullanımının usul ve şartlarının belirlendiği aktarıldı.
YÜRÜYÜŞLERE KENDİLERİNİ TANINMAYACAK HALE GETİREREK KATILDI
İddianamede, emniyet tarafından eylem görüntüleri üzerinde yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde her bir sanık yönünden ayrı ayrı tespit tutanakları düzenlendiği belirtildi.
Yasaklama kararına karşı kent genelinde birçok noktada kalabalık grupların toplanarak izinsiz gösteri yürüyüşü yaptıklarının tespit edildiği anlatılan iddianamede, sanıklardan bazılarının toplantı ve yürüyüşlere kendilerini tanınmayacak hale getirerek katıldıkları kaydedildi.
İddianamede, kolluk görevlilerinin, göstericilerin yanına geçerek polis tanıtma kartlarını ibraz ettikleri ve usulüne uygun olarak uyarıda bulunup eylemlerini sonlandırmamaları durumunda yakalama yapılacağı bilgisini verdikleri anlatılarak, şahısların uyarı ve ikazlara rağmen eylemlerine devam ettikleri vurgulandı.
Sanıkların, yakalama işlemine karşı koymaları ve direnmeleri üzerine, görevli polis memurları tarafından dirençlerini kıracak ölçüde gerekli müdahalede bulunulduğu, yakalama işleminin yapıldığı anlatılan iddianamede, sanıklar hakkında soruşturma işlemine başlanıldığı aktarıldı.
Alınan ifadeler, düzenlenen tutanaklar ve tüm soruşturma evrakı incelendiğinde 90 sanıktan 60'ının "toplantı ve yürüyüşlere silah ve benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma" suçundan 2 yıl 6'şar aydan 4'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
İddianamede, 21 sanığın "suç işlemeye tahrik" suçundan 6'şar aydan 5'er yıla, 8 sanığın "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan 6'şar aydan 3'er yıla, bir sanığın ise "toplantı ve yürüyüşlere silah ve benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma" ve "suç işlemeye tahrik" suçlarından 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi talep edildi.
Başsavcılık tarafından onaylanan iddianame, gönderildiği İstanbul 34. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.