Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreteri oldu!

Hollanda’da başbakanı Mark Rutte, Stoltenberg’in ardından Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) yeni genel sekreteri oldu.

Google Haberlere Abone ol
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO Genel Sekreteri oldu!

NATO ülkelerinin daimi temsilcileri Hollanda Başbakanı Mark Rutte'ti İttifakın yeni genel sekreteri olarak seçti. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'DAN TEBRİK 

Dışişleri Bakanlığı, NATO'nun yeni genel sekreteri olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’i tebrik etti.

Dışişleri Bakanlığı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresinin dolmasından sonra NATO Genel Sekreteri ilan edilen Hollanda Başbakanı Mark Rutte için tebrik mesajı yayımladı.

Bakanlık tarafından yayımlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Tüm müttefiklerin muvafakatıyla yeni NATO Genel Sekreteri olarak ilan edilen Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi tebrik ediyoruz. Bu vesileyle göreve geldiği 2014 yılından bu yana sergilediği başarılı liderlik için Genel Sekreter Stoltenberg’e şükranlarımızı sunuyoruz.”

NATO GENEL SEKRETERİ OY BİRLİĞİ İLE SEÇİLİYOR 

İttifak üyelerinin oybirliğiyle seçilen genel sekreter, NATO'nun en üst düzey yöneticisi olarak konumlanıyor. Pratikte bu görev için seçim, gayrı resmi diplomatik kanallar aracılığıyla yapılıyor.

Uzun süredir devam eden ve artık az çok resmileşmiş olan bir geleneğe göre bu görev Avrupalı üst düzey bir siyasi figür tarafından yürütülüyor ve olağan görev süresi dört yıl olarak belirleniyor.

MARK RUTTE KİMDİR?

Mark Rutte 14 Şubat 1967 doğumlu Hollandalı siyasetçidir. 14 Ekim 2010 tarihinden beri Hollanda Başbakanıdır. En uzun süre görev yapan Hollanda başbakanıdır. 8 Ekim 2010'da yeni hükûmeti kurmakla görevlendirildi. 2006 yılından bu yana Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, VVD) lideridir. 2006- 2010 yılları arasında mecliste grup başkanlığı yaptı.

1988'den 1991'e kadar Liberal Gençlik Örgütü JOVD'nin ve partinin 1993-1997 yılları arası yönetim kurulu üyesi oldu. Daha önce 22 Temmuz 2002'den 17 Haziran 2004'e kadar Sosyal İşler ve İstihdam Müsteşarı, 17 Haziran 2004'ten 27 Haziran 2006'ya kadar Eğitim, Kültür ve Bilim için Müsteşar olarak görev yaptı. 2006 yılında VVD lideri oldu.

2006 genel seçimlerinde, zaten hükûmette olan Özgürlük ve Demokrasi Halk Partisi, altı sandalye kaybetti ve muhalefet lideri oldu. 2010'da yapılan genel seçimlerde VVD en yüksek oy sayısına ulaştı ve Temsilciler Meclisindeki 150 sandalyenin 31'ini kazandı.

Uzun bir oluşum sürecinden sonra Başbakan oldu ve bir Kabine kurdu. 14 Ekim 2010'da yemin etmiş ve 92 yıl sonra Hollanda'nın ilk liberal Başbakanı olmuştur. Rutte, hükûmetin istifasını 23 Nisan 2012'de, bir kemer sıkma bütçesiyle ilgili görüşmelerde bir çıkmazın ardından VVD'nin şimdiye kadarki en yüksek sandalye sayısını kazandığı genel seçime yönlendirerek, VVD ve İşçi Partisi arasında bir koalisyon kurulmasına yol açtı. 5 Kasım 2012'de İkinci Rutte kabinesi Kraliçe Beatrix tarafından kuruldu.

2017 Hollanda genel seçimlerinin sonucuna göre hiçbir parti tek başına hükûmet kuracak çoğunluğa erişemedi. Uzun süren müzakerelerin ardından Mark Rutte'nin başbakanlığında Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Birlik Partisi'nden (CU) oluşan dört partili koalisyon hükûmeti 26 Ekim 2017 tarihinde göreve başladı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin