Hangi hayvanlar kurbanlık olur, hangileri olamaz Diyanet? Geyik, 6 aylık kuzu, süt veren inek kurbanlık olur mu?

Kurban Bayramı 2024 için geri sayım devam ederken, vatandaşlar şimdiden kurbanlık hayvanlar ile ilgili araştırmalarına başladı. Kurban kesmenin yanı sıra kurban edilecek hayvanın ne olduğu, hangi özellikle sahip olduğu da büyük önem taşıyor. Kesilen kurbanın kabul olması için kurban edilecek ve edilemeyecek hayvanları bilmek gerekiyor. Peki, Hangi hayvanlar kurbanlık olur, hangileri olamaz Diyanet? Geyik, 6 aylık kuzu, süt veren inek kurbanlık olur mu? İşte merak edilen tüm detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Hangi hayvanlar kurbanlık olur, hangileri olamaz Diyanet? Geyik, 6 aylık kuzu, süt veren inek kurbanlık olur mu?

Hangi hayvanların kurban edilebileceği ve kurban edilecek hayvanların hangi nitelikleri taşıması gerektiği araştırma konusu oldu. Her yıl olduğu gibi 2024 Kurban Bayramı öncesinde de, "Hangi hayvanlar kurbanlık olur, hangileri olamaz Diyanet?" araştırması yapılıyor. Bu sene Kurban Bayramı 16-19 Haziran'a denk geliyor ve kurbanlık almadan önce detaylı araştırma yapmak gerekiyor. Peki, kurbanlık şartları neler? Geyik, 6 aylık kuzu, süt veren inek kurbanlık olur mu?

HANGİ HAYVANLAR KURBANLIK OLUR, HANGİLERİ OLAMAZ?

Kurbanlık olan hayvanlar, koyun ve keçi, sığır ve manda, devedir.

Kurbanlık olmayan hayvanlar ise hasta ve zayıf hayvanlar, kusurlu hayvanlar, etinin tadı kötü olan hayvanlardır.

Hangi hayvanlar kurbanlık olur, hangileri olamaz Diyanet? Geyik, 6 aylık kuzu, süt veren inek kurbanlık olur mu?

KURBANLIK HAYVANIN TAŞIMASI GEREKEN NİTELİKLER NELER?

Diyanet İşleri'ne göre; kurbanlık hayvanın taşıması gereken nitelikleri şöyle:

"Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, hafif topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir (Kâsânî, Bedâi‘, 5/75-76). Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde, genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir."

 

GEYİK KURBANLIK OLUR MU?

Geyik, ceylan gibi hayvanların kurbanlık olmaz. Kurban edilecekj hayvan; koyun, keçi, sığır, manda ve deve cinsinden olmalıdır.

6 AYLIK KUZU KURBANLIK OLUR MU?

Kurbanlık hayvanların yaşları önemlidir. Örneğin kurbanlık hayvan deve için 5, sığı ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurmuş olmalıdır. Koyun semizlik ve gösteriş olarak 1 yaşındakilerle aynı olursa 6 ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin