Hakkari'den sonra Tatvan'a da mı kayyım atanacak? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 'Başka kayyım atanacak mı? sorusuna yanıt verdi

Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz günlerde CHP'nin başvurusunu değerlendirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası başkanı ve rektör atama yetkisini iptal etmişti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin iptal kararlarına ilişkin konuştu. "Cumhurbaşkanı üst kademe yöneticilerini atama yetkisi de anayasadan kaynaklanan yetkisidir" dedi. Bakan Tunç, başka kayyım atamaları da olacak mı sorusuna da yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol
Hakkari'den sonra Tatvan'a da mı kayyım atanacak? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 'Başka kayyım atanacak mı? sorusuna yanıt verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'nin başvurusu üzerine 4 Haziran'da  üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin KHK ve yasa hükmünü iptal etti. AYM aynı gün benzer bir iptal kararına daha imza atmıştı. 

 

Mahkeme, Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti ve Cumhurbaşkanı'nın Merkez Bankası başkanını süresinden önce değiştirme yetkisini iptal etti.

Konuyla ilgili Adalet Bakanı Tunç'tan açıklama geldi. 

 

 

Bolu Valiliğini ziyareti sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Tunç, AYM'nin kararlarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu. 

"CUMHURBAŞKANI KARARNAME ÇIKARABİLİR"

 Bakan Tunç, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Cumhurbaşkanı yürütmeye ilişkin konularda Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıkarabilir. Cumhurbaşkanı üst kademe yöneticilerini atama yetkisi de anayasadan kaynaklanan yetkisidir.

Atamalara ilişkin yetki tartışması söz konusu değildir. Parlamenter sistemde kanunla düzenlendiği için sonrasında da KHK ile çakışan durumların 12 aylık süre içerisinde TBMM tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğine yönelik bir AYM kararıdır. Cumhurbaşkanımızın zaten üst kademe yöneticilerini atama yetkisi anayasadan kaynaklanan bir yetkidir. Yürütmeye ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamelerini çıkarabilir."

BAŞKA KAYYIM ATAMALARI OLACAK MI?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması sonrası başka kayyım atamaları da olacak mı sorusuna yanıt verdi.

Bakan Tunç bu soruya, "Terörle mücadelede birlik beraberlik içinde olmayız. Tatvan'da ve bazı belediyelerde gördüğümüz devletin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanımızın resminin birtakım beyanlarda bulunarak indirilmesi birliğimize yönelik saldırıdır. Tatvan'da da soruşturma açılmıştır" yanıtını verdi.

SERDAR SERTÇELİK'İN İADESİ İÇİN EVRAKLAR GÖNDERİLDİ

Bakan Tunç ayrıca, Macaristan'da sahte Gürcistan pasaportuyla yakalanan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının iki numaralı ismi Serdar Sertçelik'in iadesiyle ilgili İngilizce ve Macarca hazırlanan evrakların  Macar yetkili makamlara teslim edildiğini söyledi.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin