Genel af çıkacak mı 2024? 9. Yargı paketinde genel af var mı, maddeleri neler, ne zaman çıkacak?

Son Kabine Toplantısı’nda gündeme gelen, Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı 9. Yargı Paketi’ne ilişkin son gelişmeler yakından takip ediliyor. Yeni yargı paketinde genel af maddesinin yer alıp almadığı merak ediliyor. Söz konusu pakette; denetimli serbestlik, TMSF kayyum süresi, yeni tip casusluk suçlarına ilişkin düzenlemeler ile ceza infaz sisteminde düzenlemeler yer alması bekleniyor. Peki, Genel af çıkacak mı 2024? 9. Yargı paketinde genel af var mı, maddeleri neler, ne zaman çıkacak?

Google Haberlere Abone ol
Genel af çıkacak mı 2024? 9. Yargı paketinde genel af var mı, maddeleri neler, ne zaman çıkacak?

Genel af çıkacak mı 2024? 9. Yargı paketi hazırlıklarının tamamlandı ve Meclis’e sunulması, ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bakan Tunç, pakette hükümlülerin meslek edinmesi yönelik yeni düzenlemelerin olacağını açıklamıştı. Diğer yandan 9. Yargı paketinde 20’den fazla kanunda değişiklik yapılması bekleniyor. Pakette özellikle denetimli serbestlik, TMSF kayyum süresi, yeni tip casusluk suçlarına ilişkin düzenlemeler ile ceza infaz sisteminde düzenlemeler yakından takip ediliyor. Mahkum ve mahkum yakınları ise 9. Yargı paketinde genel af maddesinin yer alıp almayacağını soruşturuyor. Peki, 9. Yargı paketinde genel af var mı, maddeleri neler, ne zaman çıkacak? İşte genel afta son durum…

Genel af çıkacak mı 2024? 9. Yargı paketinde genel af var mı, maddeleri neler, ne zaman çıkacak?

GENEL AF ÇIKACAK MI 2024?

Taslak çalışmaları tamamlanmak üzere olan, Meclis’e sunulup onaylandıktan sonra yasalaşması beklenen 9. Yargı paketinde genel afla ilgili bir madde yer almıyor.

Yargı reform paketleri genel olarak yargı sistemini iyileştirmek, adil yargılanma hakkını güçlendirmek ve yargı süreçlerini hızlandırmak amacıyla hazırlanıyor. Fakat genel af ile ilgili ise oldukça geniş, kapsamlı ve farklı bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor. 8. Yargı paketi ile ilgili konuşan Bakan Yılmaz Tunç, gündemlerinde böyle bir çalışma olmadığından bahsetmişti. Konuyla ilgili yeni bir gelişme olduğunda haberimizde yer vereceğiz…

9. YARGI PAKETİNDE NELER VAR?

9. Yargı Paketi, yargı sisteminde çeşitli reformları ve düzenlemeleri içeriyor. Yargının daha etkin, hızlı ve adil bir şekilde ilerlemesi için hazırlanan 9. Yargı paketinde şu maddeler yer alıyor:

  1. Denetimli serbestlik uygulamasından kaynaklanan cezasızlık algısı ortadan kalkacak.
  2. Suç örgütlerinin finansmanın önlenmesinde TMSF'nin kayyum olarak atanması da gündemde.
  3. Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, silahlı örgüte silah sağlama, terörizmin finansmanı suçları; bir şirketin faaliyetleri çerçevesinde işlenmişse kayyum atanmasına karar verilecek.
  4. Toplumda "yapanın yanına kar kaldı" algısının önlenmesine yönelik düzenlemeler yer alacak.
  5. TMSF, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde kayyum olarak atanacak.
  6. TMSF'nin kayyum süresi 5 yıl olacak.
  7. Yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinin önlenmesiyle ilgili kapsamlı ve önleyici yasal düzenlemeler yapılacak.
  8. Yeni tip casusluk suçlarının caydırıcı şekilde soruşturulup kovuşturulabilmesi sağlanacak.
  9. Yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinin önlenmesi için yeni yasal düzenlemeler yapılacak.

Pakette Ceza İnfaz Sistemi ve mükerrer suçlarla ilgili düzenlemeler ise şu şekilde:

  • Ceza adaletinin sağlanması hedeflenecek.
  • İkinci kez tekerrür hükümleri uygulanan hükümlülerle ilgili yeni düzenleme yapılacak.
  • Suçun işlenmesinin önüne geçilmesinin sağlanması amaçlanacak.

 

9. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Ceza infaz sistemi ve çeşitli yasal düzenlemelerde değişiklikleri içeren 9. Yargı Paketi henüz değerlendirilme aşamasında. Taslak çalışmasında neredeyse sona gelinen paket, Adalet Komisyonu ve diğer merciler tarafından incelendikten sonra Meclis Genel Kurulu’na sunulacak ve onaylanması halinde Resmi Gazete’de yürürlüğe girerek yasalaşacak.

Pakette, yeni casusluk suçlarının caydırıcı şekilde soruşturulup kovuşturulmasını sağlayacak maddeler ve ceza infaz sistemi ile ilgili düzenlemeler yer alıyor. Suçun tekrarı halinde cezaevinde geçirilen sürenin dörtte üçü tamamlandıktan sonra koşullu salıverilme imkanının tanınması bekleniyor. Ayrıca kadınlara kendi soyadlarını kullanabilmelerine ilişkin ve hakim, savcı terfi sisteminin güncellenmesine yönelik de maddeler var.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin