MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ni başlattığı yeni süreçle ilgili, devletin üst düzey güvenlik birimlerinden DEM Parti heyetine hassas olmaları uyarısı gitti. DEM Parti heyeti önümüzdeki günlerde İmralı’ya yapacağı ziyarete hazırlanırken, üst düzey güvenlik birimleri heyet üyelerine “Hem siz hem de DEM Partililer kamuoyunda tepki çekecek açıklamalardan uzak durmalı. Bu fırsatı kaçırmayın. Tarihî bir sorumluluk üstlendiniz. Sonuna kadar süreci götürmeniz lazım” uyarısında bulunuldu.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre özellikle Sırrı Süreyya Önder’le İmralı ziyareti ve siyasi partilere yapılan ziyaretlerin çıktıları değerlendirildi. Ancak devlette hem örgüte hem de Öcalan’a yönelik bir güvensizlik de söz konusu. Öcalan’ın verdiği veya mesajların satır aralarındaki bazı ifadelerin örgüt tarafından suiistimal edilebileceğine yönelik endişeler bulunuyor. Bu nedenle, özellikle silah bırakma çağrısının yapılacağı metinde devletin ilgili birimleri hassas bir çalışma yürütecek.
SOMUT TALEPLER OLABİLİR
DEM’in İmralı ziyaretinde yer alan istihbarat görevlileri de ayrı bir tutanak tutuyor. Buna göre, DEM Parti heyetinin ilk ziyaretinde Öcalan, kendisiyle ilgili hiçbir somut talepte bulunmadı. Ama ikinci görüşmede bazı taleplerin gündeme gelebileceği, ancak bunun anayasa değişikliği olarak değil, bazı ikincil düzenlemelerle terör tanımının değiştirilmesi, hasta mahkûmlarla ilgili adım atılması, kayyım düzenlemesi gibi başlıklarda olabileceği ifade ediliyor. DEM Parti’nin siyasi partilere yaptığı ziyaretlerde de üstü kapalı olarak bu başlıklarla ilgili taleplerin olabileceğinin aktarıldığı öğrenildi.
Yine Öcalan örgüte yapacağı silah bırakma ve tasfiye çağrısının karşılık bulacağından emin olduğu ve çağrı konusunda ‘Ben bu konuda ehil ve kararlıyım’ dediği belirtiliyor. Öte yandan, Öcalan’ın Avrupa, Suriye ve Kandil olmak üzere üç ayrı çağrı yapacağı ifade edilmişti. Ancak Öcalan’ın Türkiye içine de bir çağrı yapacağı bu çağrının muhatabının DEM Parti olacağı belirtiliyor. Böylece Öcalan’ın yapacağı silah bırakma ve örgütün lağvedilmesi çağrısının muhataplarının sayısı da artmış olacak.
MASA VE PAZARLIK YOK
Bu arada, ikinci İmralı ziyaretinden sonra somut bir çağrı gelirse 2015’teki çözüm sürecinde olduğu gibi bir pazarlık masası kurulmayacak. Ancak yasal anlamda atılacak herhangi bir adım gündeme gelirse Meclis zemininde tüm siyasi partilerle bu konular değerlendirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da üst düzey güvenlik birimleri ile yaptığı değerlendirme toplantılarında özellikle ‘Örgütle hiçbir konuda pazarlık yapılmayacak. Muhatap alınmayacaklar’ vurgusu yaptığı öğrenildi.
Adalet Bakanı Yılmaz, İmralı ile ikinci görüşme için kendilerine henüz bir başvurunun gelmediğini açıkladı.
DEM Parti İmralı heyeti, sürece ilişkin kapsamlı açıklamasını 17 Ocak Cuma günü yapacak.
İKİNCİ İMRALI ZİYARETİ NE ZAMAN?
Heyetteki Sırrı Süreyya Önder, İmralı Adası’nda terör örgütü elebaşı Öcalan’la yapılacak ikinci görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.
Önder, önümüzdeki hafta İmralı’da ikinci bir görüşme yapabilmek için gerekli başvuruyu en kısa sürede Adalet Bakanlığı’na yapacaklarını söyledi.
AHMET TÜRK, BARZNİ'YE SORULDU İDDİASI
DEM Partili Cengiz Çandar, Medyascope yayınında Ahmet Türk’ün İmralı heyetinde yer almasına ilişkin çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi. Terör örgütü PKK lideri Öcalan’ın, Ahmet Türk’ün heyete dahil edilmesi konusunda ısrarcı olduğunu öne süren Çandar, bu süreçte Mesut Barzani’nin de bilgilendirildiğini söyledi.
Çandar, yayınında şunları söyledi:
“Ahmet Türk, daha önce Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani’ye eleştirilerde bulunmuştu. Ancak Abdullah Öcalan, ‘Kürt toplumunda saygın bir isimdir, o da heyette olsun’ diyerek Türk’ün dahil edilmesini istemiş. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti devleti Barzani’ye danışmış ve Türk’ün geçmişteki eleştirileri hatırlatılmış. Barzani, Türk’ün heyette yer almasında bir sakınca görmediğini iletmiş.”
Türk'ün İmralı'ya gidecek olan heyette yer alıp almayacağı ise belirsizliğini koruyor.