Kurtuluş Parkı'nda oturma eylemi yapan ve açlık grevinin ikinci gününde gözaltına alınan Fernas işçileri, ifadelerinin alınması ve sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldı. Çankaya Konur Sokak'ta bir araya gelen işçiler tekrar Kurtuluş Parkı'na yürüyüş başlattı.
Polis, Fernas işçilerinin yürüyüşüne beşer kişilik gruplar halinde hareket etmeleri halinde izin verdi. İşçilerin yürüyüşüne CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz ve CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu eşlik etti.
BARİYER ENGELİ
Kurtuluş Parkı'na ulaşan Fernas işçilerinin parkta basın açıklaması yapmasına izin verilmedi. Parkın etrafı bariyerlerle kapatıldı.
Parkın kapatılmasına ilişkin konuşan bir polis yetkilisi "Buranın sürekli eylem alanı olmasını istemiyoruz. Çıplak ayakla dolaşmayacaksınız" dedi.
İŞÇİ BAYGINLIK GEÇİRDİ
CHP Milletvekilleri ve sendika üyeleriyle birlikte polislerin basın açıklaması için görüşmeler sonuçlanmaması üzerine işçiler, kapatılan park önünde oturma eylemine geçti. Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, talepleri çözüme kavuşana kadar oturma eylemini ve açlık grevini sürdüreceklerini açıkladı. İşçilerin oturma eylemine geçtiği sırada bir Fernas işçisi baygınlık geçirdi. İşçi, ambulansla hastaneye kaldırıldı.
NE OLDU?
Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan ve AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik'te işçiler iş güvenliğinin sağlanması ve düşük ücretlerin düzeltilmesi için eyleme başlamıştı. Şirket ise sendikalı oldukları gerekçesiyle 7 işçinin işlerine son verdi.
İşçiler de protestolarına bir ay boyunca Fernas Madencilik genel merkezi önünde oturma eylemiyle başladı. Eylemin ilk günlerinde 25 işçi gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Eylemlerin 29'uncu gününde de Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu yolu kapattıkları gerekçesiyle gözaltına alındı ve ardından serbest kaldı.
İşçiler eylemlerinin 30'uncu gününde Fernas Madencilik'ten bir yetkiliyle görüşerek hak taleplerini iletme hedefiyle Manisa'dan Ankara'ya yürümeye başladı.
Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, işçilerin taleplerinin işten çıkarılan çalışanların tekrar işe dönmesi, iş sağlığı güvenliğine uygun bir çalışma düzeni ve işçilerin ücretlerinin Soma'daki madenlerdeki ortalama maaş rakamlarına ulaşması olarak özetledi.
Taleplerinin kabul edilmesi halinde eylemi hemen bitirebileceklerini aktaran Çakır, "İş sağlığı güvenliği kesinlikle olması gerekir. Zaten yasalarımızın çerçevesi içerisinde. İşçilerin, Soma'daki madenlerdeki ortlama seviyeyi buradaki işçi arkadaşlarımız arasından yüzde 25-30 bir fark var. Bunun ortasını bulursak başka da bir şey yok. Bir de banka promosyonu var. Banka promosyonu da işveren vermiyor, banka veriyor. Taleplerimiz net" dedi.