Etki ajanlığı düzenlemesine Türkiye Barolar Birliği'nden tepki: Hukuk devletine aykırı

Türkiye Barolar Birliği, ‘etki ajanlığı’ düzenlemesine tepki gösterdiği bir açıklama yaptı. TBB'den yapılan açıklamada "Hak ihlallerine sebebiyet verecek düzenlemenin hayata geçirilmemesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol
Etki ajanlığı düzenlemesine Türkiye Barolar Birliği'nden tepki: Hukuk devletine aykırı

Türkiye Barolar Birliği (TBB), 23 maddeden oluşan Noterlik Yasa Teklifi’nde “Etki ajanlığı” düzenlemesi olarak nitelendirilen ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” bölümüne, “Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme” başlığıyla yeni suç tanımı ekleyen 16’ıncı maddesiyle ilgili yazılı açıklamada bulundu. 

Türkiye Barolar Birliği, etki ajanlığı düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; 

"'Etki Ajanlığı' Düzenlemesi Hukuki Belirlilik ve Öngörülebilirlik İlkeleri Yönünden Demokratik Hukuk Devleti İlkesine Aykırıdır" denilen açıklamada, "Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonunda kabul edilen ve bu hafta TBMM Genel Kurulunda görüşmelerine başlanılması beklenen Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 16. maddesiyle, Türk Ceza Kanunu’na, kamuoyunda “etki ajanlığı” düzenlemesi olarak bilinen 'Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme' başlıklı 309/A maddesi eklenmektedir.

“DÜZENLEMENİN HAYATA GEÇİRİLMEMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Teklif’te yer alan 'yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları' ibaresi, ceza hukuku sistematiğimizde yer almayan, keyfi değerlendirmelere imkân tanıyacak nitelikte bir ifadedir. Söz konusu ifadenin hukuki olarak öngörülebilir olmadığı açıktır. Demokratik bir hukuk devletinde, kişi özgürlüğü ve güvenliği ile ifade özgürlüğü hakkını yakından ilgilendiren ceza hukuku alanında belirsiz, muğlak, müphem, ne şekilde yorumlanacağı öngörülebilir olmayan ifadelere yer verilmesini kabul etmek mümkün değildir.

Yasa Teklifi TBMM Genel Kurulunda değerlendirilirken anılan unsurlara dikkat edilmesini, hukuka açıkça aykırı ve hak ihlallerine sebebiyet verecek bir düzenlemenin yüce Meclis eliyle hayata geçirilmemesini talep ediyoruz. Düzenlemenin ve sürecin yakın takipçisi olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız."

 Etki ajanlığı düzenlemesine Türkiye Barolar Birliği'nden tepki: Hukuk devletine aykırı

Kaynak: ANKA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin