Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı 2023'ün sıkıntılı geçtiğini, fiyatlarda zaman zaman anormalliklerin meydana geldiğini belirtti.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin sektörü de etkilediğini söyleyen Yardımcı şuanda Türkiye'de kırmızı et sıkıntısının olmadığını söyledi.
Türkiye'de 5 bin hayvanı olan destek alırken 70 hayvanı olanın az destek aldığını söyleyen Yardımcı yeni yıldan umutlu olduklarını kaydetti.
"AİLE İŞLETMELERİ YOK OLUYOR"
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, 2023 yılının sıkıntılı geçtiğini, fiyatlarda zaman zaman anormalliklerin yaşandığını dile getirdi. 11 ilde yaşanan depremin sektörü de etkilediğini aktaran Yardımcı, “11 ilimizde hayvancılıkla yoğun şekilde uğraşılıyordu. Umuyoruz yeni yıl çok daha güzel geçer. Şu anda ülkemizde kırmızı et sıkıntısı yok. Her sene yılbaşında ve Ramazan ayı yaklaşırken bazı spekülatörler, firmalar, etin kendi istekleri yönünde yürümesini istiyorlar. Ama yürümüyor. 10 bin, 20 bin hayvanları var, küçük aile işletmeleri değil. Devletimizin aile işletmelerini ayakta tutması lazım, yoksa büyük firmaların eline kalırız. Bizim ülkemizde 5 bin hayvanı olan çok destek alırken, 70 hayvanı olan az destek alıyor. Aile işletmeleri ülkemizde hızla yok olmaya devam ediyor” dedi.
"HERKES KOLAY İŞ İSTİYOR"
Besicilik mesleğinin bırakılması halinde bir daha geriye kolay kolay dönüşün olmadığını dile getiren Yardımcı, gençlerin hayvancılığa teşvik edilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Gençlere damızlık düve verilmesi gerektiğini dile getiren Osman Yardımcı, “Köyden şehre göçlerini önleyelim. İşsizlik gitgide artıyor. İşsizlik artan bir ülkede işçi bulunmaz mı? Şu anda yok. Herkes masa başı kolay iş istiyor” dedi.
"İTHAL ETE KARŞIYIZ"
Son günlerde kırmızı et fiyatlarının alevlendiğini ifade eden Yardımcı, “Geçen hafta fiyatlar yüksekti. Biz yıllardır ithal ete karşıyız. Devletin de mecburen bu piyasanın yangınını söndürmek için müdahale etmesi gerekiyor. Et ve Süt Kurumu piyasaya hayvan getirdiği zaman fiyatlar geriye geliyor. Besiciyi de düşünmek lazım. Yılbaşı geldi, Ramazan geliyor. 4 bin, 20 bin, 50 bin hayvanı olanlar pusuda bekliyor. Kiloda 10 lira fazlaya sattığı zaman bir hayvanda 3 bin lira, bin hayvanda 3 milyon yapar. Önemli paralar gelir. Fırsatçılara devletin fırsat vermemesi gerekir. Bu 8-10 kişi kırmızı et piyasasını yönetemez. Et ve Süt Kurumu müdahale edecek. 15 Ocak’tan sonra büyük firmalardan hariç kasap esnafına da bu etten verilecek” diye konuştu.
FİYAT DÜŞÜŞÜ BEKLİYORUZ
Sığırların canlı olarak Türkiye’ye gelmesinin önemli olduğuna değinen Yardımcı, “Sakatat altın gibi oldu. Sakatatlar da ülkemizde kalacak. Bu müdahale iyi ama besiciyi de düşünmemiz gerekir. 2024 yılında zamlı değil, zamsız bir sene geçireceğiz. Biz istiyoruz ki fiyatlar dengede dursun. Fazla hayvan gelirse fiyatlar gerileyecek. Ama bunun vatandaşa aksetmesi bir ayı bulur. Şu anda 400-420 lira kıyma, 440-460 kuşbaşı et fiyatı var. Bu fiyatlara 15 gün içinde çıkıldı. Bundan evvel 360-380 arasıydı. Biz bile anlamadık, aniden piyasa alevlendi. Keşke fiyatlar yerinde saysa. Kurum yüklü hayvan alımı yaptı. Yüzde 5 bile fiyat düşse 20 lira yapar. Biz şu anda yüzde 5 ile 10 arasında bir fiyat düşüşü bekliyoruz. Kurum, tüm esnafımıza sahip çıkacak" dedi.