Esenyurt Belediyesi'ne Kayyım mı Atanacak? Belediyelere Kayyım nasıl Atanıyor?

CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in 'terör soruşturması' kapsamında gözaltına alınması sonrasında CHP'lilerin aklındaki soru ise belediyeye kayyım atanacak mı?

Google Haberlere Abone ol
Esenyurt Belediyesi'ne Kayyım mı Atanacak? Belediyelere Kayyım nasıl Atanıyor?
Fotoğraf: AA

Türkiye günü yine bir son dakika haberiyle uyandı.

CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer sabah saatlerinde polis ekipleri tarafından evinde gözaltına alındı.

Terör soruşturması kapsamında gözaltına alındığı öğrenilen Özer'in evinde ve belediye binasında arama yapılmaya başlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "Kırmızı Bültenle aranan bir PKK terör örgütü üyesi ile defalarca telefonla konuştuğu ve irtibatlı olduğu iddiasıyla gözaltına alındı" ifadelerine yer verildi.

CHP bu gözaltı kararına çok sert tepki verdi ve en dikkat çeken açıklama Özgür Özel'den geldi.

Özel, "Bu yaşananlar son birkaç haftada yaşananlardan bağımsız değildir. Çirkin oyunu, büyük kumpası görüyoruz. Ne parçası oluruz, ne size teslim oluruz." diyerek Devlet Bahçeli'nin başlatmış olduğu yeni açılımı sürecine atıfta bulundu.

Esenyurt Belediyesi'ne Kayyım mı Atanacak? Belediyelere Kayyım nasıl Atanıyor?

Yerel seçimler sonrası HDP'li bir çok belediyede 'terör soruşturması' gerekçesiyle başkanlar görevden alınmış ve yerlerine kayyım atanmıştı.

Benzer durum CHP Esenyurt Belediyesi için geçerli olacak mı?

İşte bununla ilgili CHP'lilerin aklındaki soru ise Esenyurt Belediyesi'ne kayyım mı atanacak sorusu...

Peki kayyım nasıl atanıyor?

 

KAYYUM NASIL ATANIYOR?

OHAL kapsamında çıkarılan 674 sayılı KHK ile, bazı belediyelerde Başkan, Başkan Vekili ve Meclis Üyesi görevlendirme usulünde değişiklikler de yapıldı.

Kamuoyunda “belediyelere kayyım atama” olarak da bilinen düzenleme; bazı sebeplerle görevden uzaklaştırılan veya tutuklanan ya da kamu hizmetinden yasaklanan veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliği sona eren belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi yerine yapılacak görevlendirmenin usulünde değişiklik yaptı.

674 sayılı KHK ile yapılan değişiklik; belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyeleri hakkında terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle yapılan işlemlerden dolayı yerlerine yapılacak görevlendirmeleri düzenliyor. Diğer hallerde yapılacak görevlendirmelere ilişkin herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Bazı hallerde belediye başkanı, başkan vekili ve meclis üyesi yerine dışardan görevlendirme yapılabilecek

5393 sayılı Belediye Kanununda yapılan bazı değişikliklerle, belediye başkanı ile başkan vekili ve meclis üyeleri yerine bazı hallerde görevlendirme yapılması hususu da düzenlendi.

-Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin, terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle;

-Görevden uzaklaştırıldığı, tutuklandığı, kamu hizmetinden yasaklandığı durumlarda

 -Başkanlık sıfatının veya meclis üyeliğinin sona erdiği durumlarda

-Görevden uzaklaştırılan veya tutuklanan belediye meclisi üyesinin istifa ettiği durumlarda belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirmesi, büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı tarafından, diğer belediyelerde ise vali tarafından yapılacak.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin