DEM Parti'den yeni çözüm süreci ve anayasa açıklaması: Bir ‘merhaba’dan çözüm süreci çıkmaz, adım atmak gerekiyor

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli yeni çözüm süreci iddiaları ve yeni Anayasa tartışmalarına ilişkin soruları yanıtladı. Koçyiğit "Bir ‘merhaba’dan ya da pozitif sözlerden çözüm süreci çıkmaz. Bu işe soyunmak için cesaret etmek, adım atmak gerekiyor." dedi.

Google Haberlere Abone ol
DEM Parti'den yeni çözüm süreci ve anayasa açıklaması: Bir ‘merhaba’dan çözüm süreci çıkmaz, adım atmak gerekiyor

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Meclis’te gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Anayasa’ya ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un açıklamasıyla başlayan Anayasa’nın ilk 4 maddesine ilişkin tartışmalara dair soruyu yanıtlayan Sezai Temelli,  “Anayasa tartışmaları doğru bir yerden başlamadı. Maddeler üzerinden, ilk dört madde üzerinden başlamak yerine ‘Nasıl bir anayasa?’ meselesi ile başlamak, bunu topluma mal etmek gerekirken bunu kısır tartışmalar içerisine sürüklemek, maddelere boğmak, ‘Nasıl bir anayasa?’ tartışmasının önünü tıkamak anlamına geliyor” dedi.

 

Şimdiden Anayasa formunu belirlemenin ve maddeler üzerinden tartışmanın doğru olmadığını kaydeden Temelli, “‘Nasıl bir toplumsal mutabakat?’ tartışmasını öncelemek gerekir” ifadesini kaydetti.

"ANAYASA KONUSUNDA HÜKÜMETİN KAFASI KARIŞIK"

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise hükümetin yeni anayasa konusunda kafasının karışık olduğunu söyledi. 

"‘AKP neden anayasa yapmak istiyor?’ sorusunun yanıtını kimse bilmiyor" bilmiyor diyen Koçyiğit" ‘12 Eylül Anayasası’ndan kurtulmak istiyoruz’ deniyor. Biz de istiyoruz ama bugün tartışmayı bu kadar kapalı yürütmek, sadece niyet beyanları 2sunmanın yol aldırmayacağı açık ve net” diye konuştu.

"KIRMIZI ÇİZGİLERİN OLDUĞU YERDE UZLAŞI OLMAZ"

Anayasa tartışmalarına yanlış bir yerden başlandığını kaydeden Koçyiğit, “Maddeler üzerinden yürüyen bir tartışma ‘nasıl anayasa yapılamaz’ tartışmasıdır. Herkesin hassasiyetleri üzerinden yapılan bir Anayasa tartışması, zaten siyasal iklimi bu kadar sert olan bir ülkede anayasa yapmamanın yoludur. Buradan bir an önce çıkmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu tartışmanın bu şekilde yürütülmesinin Türkiye halklarına da Anayasa’ya da katkısı olmaz. Herkes kırmızı çizgiler ortaya koyuyor. Kırmızı çizgilerin olduğu yerde uzlaşı olmaz” ifadelerini kullandı.

"MECLİS BAŞKANI’NIN MADDE ÜZERİNDEN TARTIŞMA YÜRÜTMESİ AKAMATE UĞRATMAYA UYGUN BİR ALAN"


Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un üçüncü maddeye dair sözlerine de değinen Koçyiğit, “Henüz yöntemi konuşmamışken, henüz ikinci tur görüşmeler yapmamışken Meclis Başkanı’nın bizzat madde üzerinden tartışma yürütmesi süreci akamete uğratmaya çok uygun bir alan. Sonra açıklamalar yaptı ama Meclis Başkanı demokratik, katılımcı, çoğulcu bir anayasa nasıl yapılmalı üzerine açıklamalar yapmalı. Yoksa yapacağı her değerlendirme bir kesimin karşısında yer alacaktır” diye konuştu.

"BİR SÜREÇ BAŞLAYACAKSA BUYURUN İMRALI ORADADIR"

DEM Parti Grup Başkanvekilleri, yeni bir çözüm süreci başladığına dair iddialara da yanıt verdi. İlk olarak söz alan Temelli, “Telefon trafiği var mı, görüşme başladı mı? Bunlarla ilgili bizde bir bilgi yok. Bizim dışımızdaki gelişmeler üzerine yorum yapmamız doğru değil. Eş Genel Başkanımızın dediği gibi bu konuda İmralı muhataptır. Bir süreç başlayacaksa buyurun İmralı oradadır” dedi.

"DEM PARTİ SORUMLULUK ALMAYA HAZIRDIR"


İkinci adresin de Meclis olduğunu belirten Temelli, “Biz de tam bu ortak muhataplığı belirleyecek adresteyiz. Bu sorumluluk üzerinden hareket ediyoruz. Önümüzdeki süreçte gerçekten bir müzakere süreci başlayacaksa DEM Parti sorumluluk almaya hazırdır, Meclis’tedir, o muhataplığa adaydır” ifadelerini kullandı.

"GÖRÜŞMEYİ TEYİT EDEBİLECEK OLAN HÜKÜMET, İMRALI, KANDİL"


GazeteDuvar'da yere alan habere göre, Abdullah Öcalan’ın 44 aydır İmralı’da tecrit altında tutulduğunu hatırlatan Gülistan Koçyiğit, “Görüşme oluyor mu, olmuyor mu? Bilmiyoruz. İmralı’ya heyetler, aile gitseydi bu bilgiyi teyit edebilirdik. Bu bilgiyi teyit edebilecek olan hükümetin kendisidir, diğer muhatabı Kandil’dir, İmralı’dır. Bizim bilebilme koşullarımızın dışında” dedi.


Koçyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: “İmralı’nın kolaylaştırıcı olan rolünün, barışı tesis etmek isteyen çabasının heba edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu Türkiye açısından bir şans.”

Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 8 yıldır ‘tutsak’ olduğunu söyleyen Temelli de, “Toplumsal barış ve sivil anayasadan bahsediyoruz; Demirtaş’ın tutsak olduğu bir ülkede gerçekten böyle bir anayasa yapabilir misiniz?” diye sordu.

"BİR ‘MERHABA’DAN ÇÖZÜM SÜRECİ ÇIKMAZ"


Koçyiğit de şu eklemeleri yaptı: “Bir ‘merhaba’dan ya da pozitif sözlerden çözüm süreci çıkmaz. 40 yılı çatışmalı geçmiş 100 yıllık bir sorundan bahsediyoruz. İyi niyet mesajlarıyla bu iş olmaz. Bu işe soyunmak için cüret etmek, cesaret etmek, adım atmak gerekiyor. Türkiye’nin bir deneyimi var. Ne olması gerektiğini de nasıl olmaması gerektiğini de Türkiye çok iyi biliyor.”

"YENİ BİR DÖNEMİN EMARELERİNİ GÖREMİYORUZ"


Soruların gerçek muhatabı olmadıklarını kaydeden Koçyiğit, “Diyalog mesajı verenlere sormak lazım; somut adım atacak mısınız, yol temizliği yapacak mısınız? Bizzat AK Parti temsilcilerine sormak gerekir. Çok büyük çıkarsamalar yapmanın; yeni bir dönem, yeni bir çözüm süreci başladığının emarelerini göremiyoruz.

"ORTADA FOL YOK YUMURTA YOK"

Koçyiğit ayrıca en büyük tehlikenin toplumun maniple edilmesi, olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek olduğunu ifade etti ve “Bu konuda da iktidar çok mahir. Adım atılırsa baş göz üstüne. Biz zaten çözüm için, barış için mücadele ediyoruz. Kendimizi ‘çözüm partisi’ olarak ifade ediyoruz. Bunu kıymetli buluruz. Ama ortada fol yok yumurta yok, buradan çözüm süreci tartışması yürütülmesini de doğru bulmuyoruz” dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin