Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tükenen türlerde kırmızı renkteki 'Caretta caretta' ve 'Chelonia mydas' türü deniz kaplumbağalarının Akdeniz'in Türkiye sahillerindeki yuvalama kampanyası devam ediyor. Türkiye'deki 22 yuvalama alanında biri olan ve her yıl Avrupa'nın en iyi 10 plajı arasında yer alan Çıralı'da bu yıl ardı ardına sahile çıkan deniz kaplumbağalarıyla yoğun yuvalama sezonu yaşandı.
Çıralı'da büyük sevinç! 30 yılın rekoru kırıldı. 30 yıl önce denizle buluşan yavrular yuva kurdu
Nesli tükenen türlerde kırmızı renkteki 'Caretta caretta' ve 'Chelonia mydas' türü deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Avrupa'nın en iyi 10 plajı arasında yer alan Antalya'daki Çıralı sahilinde büyük sevinç. 30 yıl önce denizle buluşan yavrular yuva kurdu. Çıralı sahilinde 153'üncü deniz kaplumbağası yuvası tespit edilerek, 30 yılın rekoru kırıldı.
1994 yılında gönüllü olarak başlayıp, 2000 yılında ise kurulan kooperatifle yapılan koruma ve izleme çalışmaları kapsamında Çıralı'da bugün itibarıyla 30 yılın yuvası kırıldı. En son 2018 yılında 151 yaşında Çıralı'da tespit edilen yuvaya ulaşıldı. Çıralı'da hem rekorun kırılması hem de gönüllülerin 30 yıl önce denizle buluşturduğu yavruların geri gelerek yuva kurma planlarının sevinci yaşandı. Yuva sayının 3 hafta daha devam edecek yumurtlama döneminin artmasının beklendiği belirtildi.
Çıralı sahilinde saat 05.30 sularında ilk olarak 7 kişilik potansiyel yuvasının açılışı yapıldı. Yerli ve yabancı çok sayıda turist ve SS Ulupınar Çevre ve İşletme Kooperatifi'ne bağlı gönüllülerin yer aldığı yuva açılışının hemen ardından sahili gezen gönüllüler, 153'üncü yuvayı tespit ederek koruma altına aldı. 30 yılın rekorunu temsil eden yuvanın ismi ise 'Kemer Çıralı' oldu. Deniz ve sahilin sonuna kadar olan noktanın yuvasına uzaklığının tespitinin ardından gönüllüler, yerin bileşenler GPRS ile işaretleyip, kayıt altına aldı.
28 yıllık gönüllü caretta caretta koruyucusu Mustafa Ilgaz, "Diğer arkadaşlarımızla beraber gönüllü ve düzenli olarak akşamdan sabaha bu işle uğraşıyorum. Benim ilk başladığım dönemdeki yavrular şu anda anne olarak bizi ziyarete geliyorlar, aslında yumurta için üçüncü gelmekteler. Bunun yanında insanlardan bir isteğim var. Akşam 21.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında gece sahile inmelerini kendilerine tavsiye ediyorum. Yuvalarla oynamalarını rica ediyorum. Kurallara uyarsa bize en büyük desteği veren veren olur. Bugün de zaten mutluyuz, bu yuvamızla rekor kıran vaziyetteyiz. İleriki günlerde sayı biraz daha çoğalır" dedi.