CHP tüzüğünün 28 maddesinde değişiklik öngören taslak oy çokluğuyla kabul edildi

CHP'nin 20’nci olağanüstü kurultayında oylama sona erdi. Genel Merkez'in sunduğu metin, hiçbir değişiklik yapılmadan oy çokluğuyla kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
CHP tüzüğünün 28 maddesinde değişiklik öngören taslak oy çokluğuyla kabul edildi

CHP’nin 'İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı' başlıklı 20’nci Olağanüstü Kurultayı, Ankara’da yapıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, maddeler üzerinde basına kapalı gerçekleştirilen oylamayı, kurultay salonundan takip etti.

BİRLİKTE İZLEDİ

Görüşmeler sırasında protokoldeki yerinden ayrılan Özel, maddeler üzerine yapılan konuşmaları Manisa’nın kurultay delegeleri, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ve Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin ile birlikte salonda delegelere ayrılan koltuklarda izledi.

CHP tüzüğünün 28 maddesinde değişiklik öngören taslak oy çokluğuyla kabul edildi

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ KABUL EDİLDİ

Edinilen bilgiye göre, şu ana kadar 13 madde delegelerden kabul oyu aldı. Görüşülen maddeler üzerinde uzun tartışmaların yaşanmadığı belirtilirken delegelerin 'Kongrelerin süresi' başlıklı 36’ncı maddeyi görüştüğü kaydedildi.

CHP'de kurultay tüzük değişikliğini oy çokluğuyla kabul etti.

TAYFUN KAHRAMAN’IN MESAJI OKUNDU

Kurultayda, Gezi Parkı davası tutuklusu Tayfun Kahraman'ın gönderdiği yazılı mesaj okundu. Kahraman’ın, Divan Kurulu Üyesi İstanbul Milletvekili Ali Gökçek tarafından okunan mesajında şu ifadeler yer aldı:

* "Sevgili CHP’li yoldaşlarım, sizleri Silivri’den sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün parti örgütünün desteği ve ortak akılla parti tüzüğü düzenlenirken verilecek birliktelik görüntüsüyle özlemini duyduğumuz demokrasi rüzgarı, bu salonlardan tüm ülkeye yayılacaktır. Hukukun askıya alındığı, hukuksuzlukların genelleştiği bir ortamda, değişim iradesi iktidara hazır olduğumuzu gösterecektir. 31 Mart’ta ilk sonuçlarını başarıyla gösteren değişim, başta ekonomi olmak üzere her alanda sorunlarla boğuşan vatandaşlarımıza güven vermeyi sürdürüyor. Bu güven daha adil, demokratik ve özgür bir ülkede yaşamak özlemiyle verdiğimiz mücadele ve içinde bulunduğumuz karanlıktan ülkemizi çıkarma çabasında hepimize cesaret veriyor. İktidar hedefiyle çıkılan bu yolda, yönetme kültüründeki değişimin ve programda yapılacak derinlikli analizlerin biçimlendirileceği kurultayımız, iktidar heyecanını yükseltecektir. İktidar heyecanıyla kurultay sonucunda CHP, tüm örgütüyle yönetme kabiliyetini ve iştahını birlikte tüm vatandaşlarımıza gösterecektir.

* Sevgili dostlar, ‘değişim’ diyerek çıktığımız bu yolda verdiğimiz mücadele, geçmiş hatalardan alınan derslerle varılan sonuçlar, siyasi rehine olarak tutulan yol arkadaşınız olarak bana da büyük bir güç veriyor. 31 Mart’ta yaşadığımız başarı, verilen mücadele ve alınan yol sonunda zaferin yakın olduğunu müjdeliyor. Bu kurultaydan çıkacak sonuçların da bu yolda bizleri daha demokratik, adil ve özgür bir ülkede kardeşçe yaşayacağımız bir geleceğe yaklaştıracağına inanıyorum. Tutsak olduğum bu zor günlerde, yanınızda olamasam da her koşulda bu mücadelenin bir neferi olmaktan gurur duyuyorum. Benim ve ailemin her koşulda hakkını ve hukukunu savunan CHP’lilerin, yani geniş ailemin, siz değerli yol arkadaşlarımın sayesinde bu zor esaret dönemine göğüs gerebiliyorum. Önce partimizi, sonra ülkemizi demokratikleştirecek adımların atılacağı bir kurultay olmasını temenni ediyor ve bu karanlığın bir an önce sona ermesiyle yeniden aranıza olmayı diliyorum. Sizleri, başaracağımıza olan inancım ve saygılarımla selamlıyorum.”

CHP tüzüğünün 28 maddesinde değişiklik öngören taslak oy çokluğuyla kabul edildi - Resim : 2

28 MADDE KABUL EDİLDİ

Kurultayın tartışmalı maddesi olarak görülen 52’nci madde üzerindeki görüşmeler sona erdi. Madde, parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, çoğunlukla kabul edildi. Ön seçimin yöntemlerini belirleyen maddenin görüşmeleri yaklaşık iki saat sürdü. Maddenin oylanmasının ardından çok sayıda kurultay delegesinin kurultay salonundan ayrıldığı görüldü. Kalan dokuz madde, yaklaşık yarım saatte oylandı ve kabul edildi.

"TBMM Üyeliği İçin Adayların Saptanması" başlıklı 52’nci madde şu şekilde:

* "TBMM üyeliği için adayların saptanmasında yöntemler önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklamasıdır. Hangi seçim çevresinde hangi aday saptama yönteminin kullanılacağına il örgütlerinin görüşü doğrultusunda Parti Meclisi karar verir.

* Ön seçimde adaylar yargı gözetim ve denetiminde sandık konularak üye kütüğünde kayıtlı üyelerin seçimiyle belirlenir. Aday yoklamasında adaylar yargı gözetim ve denetiminde sandık konularak partide belirli görevlere seçilmiş veya tüzüğün 5/14. maddesinde tanımlanan biçimde görevlerini yerine getiren üyelerin seçimiyle belirlenir.

* Örgüt denetiminde önseçimde adaylar örgüt gözetim ve denetiminde sandık konularak üye kütüğünde kayıtlı üyelerin seçimiyle belirlenir. Örgüt denetiminde aday yoklamasında adaylar örgüt gözetim ve denetiminde sandık konularak partide belirli görevlere seçilmiş veya tüzüğün 5/14. maddesinde tanımlanan biçimde görevlerini yerine getiren üyelerin seçimiyle belirlenir. Bu yöntemlerde seçimler yönetmelikte belirlenen usule göre örgüt içinde belirlenecek ilçe, il ve merkez seçim kurullarınca yürütülür.

ÜÇ DÖNEM ÜST ÜSTE MİLLETVEKİLİ SEÇİLEBİLME ŞARTI

* Örgüt denetiminde önseçim ve örgüt denetiminde aday yoklamasında seçim sonuçları Parti Meclisinin kararıyla tespit edilerek Yüksek Seçim Kurulu' na merkez yoklaması usulüne göre bildirilir. Parti Meclisi kararı tespit niteliğinde olup kesinleşen seçim sonuçlarını değiştirir nitelikte olamaz. Bu yöntemlerde kullanılacak oy pusulasında adayların bölge, cinsiyet, yaş vb. dağılımlarının dengeli olmasını sağlayacak önlemler alınır. Bunun için her seçim çevresinin özelliklerine göre oy kullanma esasları yönetmelikle belirlenir.

CHP tüzüğünün 28 maddesinde değişiklik öngören taslak oy çokluğuyla kabul edildi - Resim : 3

* Örgüt denetiminde ön seçim veya örgüt denetiminde aday yoklaması yapılan seçim çevrelerinde Parti Meclisi, TBMM üye tamsayısının yüzde on beşi (%15) kadar sırayı genel merkez kontenjanı olarak belirleyebilir. Bu kontenjan her bir seçim çevresinde toplam milletvekili sayısının yüzde on beşi (%15) kadar olabilir. Parti Meclisi ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanarak genel merkez kontenjanına ayrılan sıraları üçte birine kadar (1/3) il örgütüne, üçte birine kadar (1/3) gençlik ve kadın kolları üyelerine, üçte birine kadar (1/3) TBMM'nin mevcut partili üyelerine ayırır. Gençlik ve kadın kolları üyelerine ayrılan sıraların en az dörtte biri (1/4) önceki seçimde milletvekili seçilmiş sıralara ayrılır. Fasıllar arası aktarma yetkisi Parti Meclisine aittir.

* Merkez yoklamasında adaylar doğrudan Parti Meclisi tarafından belirlenir. Ön seçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması ya da örgüt denetiminde aday yoklamasına katılanlar, merkez yoklaması, merkez adaylığı veya genel merkez kontenjani için başvuramazlar. En az bir seçim çevresinin aday listesinin ilk sırasında engelli adaya yer verilir.

* Bir kişi en fazla üç dönem üst üste milletvekili seçilebilir. Yarısı tamamlanmadan seçimlerin yenilendiği yasama dönemleri hesaba katılmaz. Önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması yöntemlerinde dönem koşulu aranmaz. Partinin milletvekili bulunmayan seçim çevrelerinde milletvekili çıkarmak veya bu seçim çevrelerinde partinin oyunu yükseltmek amacıyla Merkez Yönetim Kurulunun önerisi Parti Meclisi kararıyla dönem kuralı uygulanmayabilir."

 

Kaynak: ANKA
Etiketler chp kurultay tüzük
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin