Kurban Bayramı 16-19 2024 tarihleri arasına denk geliyor. 4 günlük bayram tatilinde kurban kesecekler araştırmalarına devam ediyor. "Bayramın kaçıncı gününde kurban kesilir?" sorusu Kurban Bayramı'na sayılı günler kala en çok merak edilenlerden biri oldu. Kurban kesim vakti mezhepten mezhebe farklılık gösterebiliyor. Konuyla alakalı Diyanet'in yaptığı açıklama merak ediliyor. Biz de sizler için hangi günler kurban kesilebileceğini derledik. Peki, Kurban Bayramı'nın 2.,3.,4. günü kurban kesilebilir mi? İşte detaylar...
BAYRAMIN KAÇINCI GÜNÜNDE KURBAN KESİLİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre; "Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîler'e göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğinânî, el-Hidâye, 7/154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise bayramın 4. günü gün batana kadar kurban kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 4/383; İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/436)."
KURBAN BAYRAMI'NIN 2.,3.,4. GÜNÜ KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?
Kurban kesim vakitleri mezhepten mezhebe farklılık gösterebiliyor. Hanefilere göre bayramın 3. günü akşamına kadar kurben kesimi yapılabilir. Kurban keserken gündüz ya da gece olması fark etmez. Fakat gündüz kesilmesi daha uygun kabul edilir. Diğer yandan Şafii mezhebine göre bayramın 4. günü gün batımına kadar kurban kesilebilir.
Diyanet'in konu ile ilgili bir diğer açıklaması şöyle:
"Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlayacak. Kurbanlıkların, mutlaka Kurban Bayramı günleri içerisinde kesilmesi gerekecek. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilecek."
TEŞRİK TEKBİRİ NASIL ALINIR?
Kurban kesmeden önce teşrik tekbiri alınması gerekiyor. Peygamber Efendimizin Kurban
Bayramı arifesinde sabah namazından itibaren gün günün ikindi namazı da dahil, teşrik tekbiri getirdiği söyleniyor.
Teşrik Tekbiri şöyledir:
“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd”
Anlamı: “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O'na mahsustur”