Başbağlar Katliamı'nın üzerinden 31 yıl geçti! Erzincan Başbağlar Katliamı nedir, ne oldu?

Başbağlar Katliamı'nın üzerinden bugün tam 31 yıl geçti. 5 Temmuz 1993 tarihinde Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 33 sivil, PKK tarafından öldürüldü. Yaşanan bu gelişme, kamuoyunda büyük bir kırılmaya neden oldu ve Çelik Harekatı'na zemin hazırladı. Olaylarla ilgili gözaltına alınan 20 kişiden 18'i beraat etti, 2'si mahkum edildi. PKK lideri Abdullah Öcalan ise olaydan haberinin olmadığını iddia etti. Peki, Erzincan Başbağlar Katliamı nedir, ne oldu?

Google Haberlere Abone ol
Başbağlar Katliamı'nın üzerinden 31 yıl geçti! Erzincan Başbağlar Katliamı nedir, ne oldu?

Terör örgütü PKK, 5 Temmuz 1993'te Başbağlar köyünde 33 sivili katletti. Hafızalara kazınan olayın üstünden tam 31 yıl geçti. Sivillerin öldürülüp, köyün ateşe verildiği olayla ilgili PKK lideri Abdullah Öcalan, olayın sorumlusunun 'Baran' kod adlı bir PKK'lının olduğunu söyledi. Bu olaydan yaklaşık 2 ay önce, 24 Mayıs 1993 tarihinde ise PKK pususunda silahsız 33 asker katledilmişti. Yaşanan bu gelişmeler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya karşı 'Çelik Harekatı' başlatmasına neden oldu. Peki, Erzincan Başbağlar Katliamı nedir, ne oldu? İşte Başbağlar olayı ile ilgili merak edilenler...

Başbağlar Katliamı'nın üzerinden 31 yıl geçti! Erzincan Başbağlar Katliamı nedir, ne oldu?

BAŞBAĞLAR KATLİAMI NEDİR, NE OLDU?

5 Temmuz 1993 tarihinde, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, PKK tarafından 33 sivilin öldürüldü ve köy ateşe verildi. Yaşanan bu olay tarihe Başbağlar Katliamı olarak geçti.

PKK lideri Abdullah Öcalan olaydan habersiz olduğunu iddia etti ve olayın sorumlusunun Dr. Baran kod adlı bir PKK sorumlusu olduğunu söyledi. Katliamı ise PKK'nın düzenlediğini kabul etti.

Bunun öncesinde 24 Mayıs 1993 tarihinde PKK pususunda silahsız 33 askerimiz hayatını kaybetmişti. Erzincan'da 33 sivilin yine silahsız bir şekilde katledilmesi, kamuoyunda büyük bir kırılmaya sebep oldu. Bu gelişmelerin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), PKK'ya karşı bir askeri harekat olarak 'Çelik Harekatı'nı başlattı.

Başbağlar Katliamı'nın üzerinden 31 yıl geçti! Erzincan Başbağlar Katliamı nedir, ne oldu? - Resim : 2

ERZİNCAN OLAYI NEDİR?

5 Temmuz 1993'te akşam üzeri 100'e yakın PKK'lı Başbağlar köyünü bastı. Ezanın okunduğu sırada camiye giren örgüt, cemaati zorla dışarı çıkardı. 1.5 saat örgüt propagandası yaptıktan sonra tüm erkekler kurşuna dizildi, burada tam 29 kişi hayatın kaybetti. Ardından köy ateşe verildi ve 214 ev, okul, camii, halkevi yakıldı. Yakılan evlerde saklanan 1'i kadın 4 kişi ise yanarak can verdi.

Yaşanan olaylarla ilgili 20 kişi gözaltına alındı ve haklarında idam ve 1994'te çeşitli sürelerde hapis cezası istemiyle Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde dava açıldı. 1998'de dava takipsizlikle kapandı. Sanıkların 18'i bu davalardan beraat etti, 2'si ise mahkum edildi.

BAŞBAĞLAR KÖYÜ NEREDE?

Köy, Erzincan il merkezine 225 km, Kemaliye ilçe merkezine ise 63 km uzaklıkta yer alıyor. Köyün eski adı, 1902 yılına ait kaynağa göre, Ermenice kökenli Baratsor'dur. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin