AK Parti 14 Ağustos 2011 tarihinde, Fazilet Partisi'nin AYM kararıyla kapatılmasının hemen ardından kuruldu. Türkiye'nin gündemi o dönemde parti kapatma davalarıydı. Ve büyük bir çoğunluk bu kararlara demokrasiyle uyuşmadığı gerelçesiyle karşı çıkıyordu. En çok karşı çıkan parti de AK Parti'ydi.
AK PARTİ DAVASI
2001 yılında Demokratik Sol Parti (DSP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Anavatan Partisi'nin kurduğu 57. Hükümet döneminde, Anayasa'da parti kapatmanın gerekçesiyle ilgili "odak" kavramını açıkça tanımlayan ve siyasi partilerin kapatılmasından önce Hazine yardımının kesilmesi dahil kademeli bir şekilde cezalandırılmasını öngören bir anayasa değişikliği yapıldı.
Ancak bu değişiklikliğe karşın, 2008'de AK Parti'ye karşı parti kapatma davası açıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti'nin, "laikliğe aykırı eylemlerin odağı durumuna geldiği" gerekçesiyle kapatılmasını istedi.
AYM KAŞI ÇIKTI
Fakat bu karar AYM tarafından kabul görmedi. AYM, AK Parti'yle ilgili kararını 25 Temmuz 2008'de açıkladı. Mahkemenin 11 üyesinden altısı partinin kapatılması yönünde oy kullandı ancak nitelikli çoğunluğa (7 oy) ulaşılamadığı için AK Parti kapatılmadı.
Hazine yardımının kesilmesiyle ilgili oylamada ise AYM'nin üyelerinden 10'u "Evet", biri ise "Hayır" oyu kullandı.
AYM'nin bu kararına AK Parti karşı çıktı.
2010 yılında siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran ve AYM'nin bu konudaki takdir yetkisini sınırlandıran Anayasa değişikliği kabul edildi.