Askıda fatura projesi dünya gündeminde. Ekrem İmamoğlu, Mexico City’de İstanbul modelini anlattı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mexico City’de 'Askıda Fatura' ve 'İstanbul Modeli' projelerini tanıttı.

Google Haberlere Abone ol
Askıda fatura projesi dünya gündeminde. Ekrem İmamoğlu, Mexico City’de İstanbul modelini anlattı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünyanın hemen her yerinden 500’den fazla belediye başkanının katılımıyla 11’ncisi gerçekleştirilen “Bloomberg CityLab 2024 Zirvesi”ne davetli olarak, Meksika’nın başkenti Mexico City’e gitti.

Zirvenin, “Demokrasiyi Savunurken” başlıklı oturumuna konuşmacı olarak katılan İmamoğlu, ‘Askıda Fatura’ ve ‘İstanbul Modeli’ hakkında bilgi verdi.

YÜZDE 100 ŞEFFAF

Askıda Fatura’nın pandeminin ilk yılında çıktığını ve İstanbul’daki hanelerin yüzde 25’inin elektrik faturalarını ödeyemediklerinden sosyal yardım için başvurduklarını söyleyen İmamoğlu,  şunları söyledi:

Büyükşehir, sosyal yardım bütçesini üç katına çıkardı, ancak yine de talebi karşılayamadı. Bu yüzden, eski bir geleneğe döndük ve insanların birbirlerine yardım etmelerine yardımcı olduk. Belediye, ihtiyaç sahiplerini belirlemek için kaynaklarını kullandı ve hane geliri 100 doların altında olan aileleri belirledi.

Faturalarını yüklediler ve bağışçılar bu faturaları karşıladı” dedi. İmamoğlu, “Hem bağışçılar hem de alıcılar anonimdi. Bağışlar, doğrudan alıcının faturasına ulaştı ve yüzde 100 şeffaflık sağlandı. Bu, bireyler arası dayanışma eylemi, basit ve etkili. İnsanların, ihtiyacı olan komşuları için fazladan bir somun ekmek için ödeme yaptığı, ‘askıda ekmek’ adlı eski bir Anadolu geleneğini yansıtıyor” şeklinde konuştu.

Platformun esnekliğinin beklentilerini açtığını ve küçük çocuğu olan anneler, öğrenciler ve deprem mağdurları gibi hassas gruplara yönelik nakit desteğini de içerecek şekilde geliştiğini vurgulayan İmamoğlu, “Bugün itibarıyla, bu sistem üzerinden, toplam değeri neredeyse 15 milyon dolara ulaşan 440 binin üzerinde para akışı sağlandı ve 250 binden fazla ihtiyaç sahibi, destek paketi aldı. Hem bağışlar hem de bekleyen talepler, tam şeffaflık içinde çevrimiçi olarak görülebiliyor. Dahası; Türkiye genelinde 35 şehir, bu modeli benimsedi. Askıda Fatura’nın ‘Küresel Belediye Başkanları Yarışması'nda ödül almasından gurur duymaktayız.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler Ekrem İmamoğlu
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin