Sivas’ta meydana gelen kazada Aşık Veysel Şatıroğlu'nun kızı yaralandı. Zekine Şatıroğlu, kazanın ardından tedavi altına alındı.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde meydana gelen trafik kazasında ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun kızı yaralandı.
L.H. idaresindeki otomobil Şarkışla ilçesine bağlı Orta Topaç köyü girişinde yoldan çıkarak, yol kenarında bulunan ağaçlara çarptı.
İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.
Kazada otomobil sürücüsü yaralanmazken aynı araçta yolcu olarak bulunan ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun kızı Zekine Şatıroğlu yaralandı.
Şarkışla Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve durumu iyi olduğu öğrenilen Şatıroğlu, tedavi altına alındı.
AŞIK VEYSEL KİMDİR?
Âşık Veysel, Türkiye'nin en değerli halk ozanlarından biri olarak, yaşamı boyunca derin izler bırakan eserler yarattı. 25 Ekim 1894'te, Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı bir köyde dünyaya gelen Veysel Şatıroğlu, Afşar boyunun Şatırlı obasından gelen bir ailenin çocuğuydu. Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu'nun evladı olarak doğan Veysel, küçük yaşlarda geçirdiği çiçek hastalığı sonucu görme yetisini kaybetti. Ancak bu, onun şiirlerinde umudu, sevgiyi ve toplumsal birlikteliği işlemesine engel olmadı.
Âşık Veysel, Sivrialan köyünde başlayan hayat hikayesiyle, zorlukların üstesinden gelerek Türk halk müziğinin simge isimlerinden biri haline geldi.
Babası tarafından kendisine alınan bağlama ile müzikle tanışan Veysel, başta kendi köyünün ve çevresinin ozanlarının türkülerini çalarak müziğe adım attı.
1930'larda Ahmet Kutsi Tecer'in desteğiyle tanınmaya başladı ve Türkiye'nin dört bir yanını dolaşarak eserlerini geniş kitlelere ulaştırdı.
Eserleri ve Mirası:
"Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi eserleri, Âşık Veysel'in halk müziğine olan katkılarının en bilinen örnekleridir.
Şiirleri ve türküleri, Tarkan'dan Barış Manço'ya, Selda Bağcan'dan Gülden Karaböcek'e kadar birçok sanatçı tarafından yeniden yorumlandı. Hatta Joe Satriani gibi dünya çapında ünlü bir gitarist bile 2008'de bir albümünde "Aşık Veysel" adını taşıyan bir parçaya yer verdi.
Âşık Veysel, ölümünün 50. yılında 2023'ü "Aşık Veysel Yılı" ilan eden Türkiye Cumhuriyeti tarafından vefa ve sanatına olan saygının bir göstergesi olarak Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.
Tarihe damgasını vuran âşık ve şair Âşık Veysel, 1941'de, dönemin Sivas Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kutsi Tecer'in destekleriyle, Arifiye Köy Enstitüsünde saz eğitimi vermeye başlamıştır. Bu görevi, Âşık Veysel'in sanat hayatında yeni bir sayfa açmış ve en dokunaklı, en anlamlı eserlerini vermesine vesile olmuştur.
Kendi sanatının zirvesine ulaştığı bu dönemde, Veysel sadece Arifiye'de değil, Türkiye'nin dört bir yanındaki köy enstitülerinde; Hasanoğlan (1942), Eskişehir'in Çifteler (1943), Kastamonu'nun Gülköy (1944), Sivas'ın Yıldızeli'ne bağlı Pamukpınar (1945) ve Samsun'un Ladik ilçesine bağlı Akpınar köyünde (1946) eğitim vermiştir.
Saz eğitmenliğinin yanı sıra, Âşık Veysel çeşitli zamanlarda köy enstitülerinde konserler düzenlemiş, halkevlerinde şiirlerini seslendirmiştir.
Bu yolculuk, onun eserlerinin köylerdeki genç nesiller arasında yayılmasını sağlayarak, kültürel mirasın zenginleşmesine katkıda bulunmuştur.
Aşık Veysel'in Eserleri:
Anlatamam Derdimi
Arasam Seni Gül İlen
Atatürk'e Ağıt
Beni Hor Görme
Beş Günlük Dünya
Bir Kökte Uzamış
Birlik Destanı
Çırpınıp İçinde Döndüğüm Deniz
Çiçekler
Cümle Âlem Senindir
Derdimi Dökersem Derin Dereye
Dost Çevirmiş Yüzünü Benden
Dost Yolunda
Dostlar Beni Hatırlasın
Dün Gece Yar Eşiğinde
Dünya'ya Gelmemde Maksat
Esti Bahar Yeli
Gel Ey Âşık
Gonca Gülün Kokusuna
Gönül Sana Nasihatim
Gözyaşı Armağan
Güzelliğin On Para Etmez
Kahpe Felek
Kara Toprak
Kızılırmak Seni Seni
Küçük Dünyam
Murat
Ne Ötersin Dertli Dertli
Necip
Sazım
Seherin Vaktinde
Sekizinci Ayın Yirmi İkisi
Sen Bir Ceylan Olsan
Sen Varsın
Şu Geniş Dünya'ya
Uzun İnce Bir Yoldayım
Yaz Gelsin
Yıldız (Sivas Ellerinde)
AŞIK VEYSEL KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ
Aşık Veysel neden öldü sorusu büyük usta ile ilgili merak edilen konuların başında gelmektedir. Aşık Veysel 1973 yılında akciğer kanseri sonucu yaşamını yitirdi. Büyük usta öldüğünde 78 yaşındaydı.
NEREDE ÖLDÜ?
Aşık Veysel Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde vefat etmiştir. Bu köy aynı zamanda Aşık Veysel’in doğup büyüdüğü köy olarak da bilinir.