Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde, 2 köpekte kuduza rastlanması üzerine 2 mahalle karantinaya alınmıştı.
'Hastalık taşıyan köpeklerin' Ankara'ya taşındığı iddia edilmişti.
Ankara Valiliği, sosyal medya X hesabından yaptığı açıklamada, 'hastalık taşıyan köpeklerin' şehre getirildiğine dair iddiaların ihbar kabul edildiğini duyurdu.
Bu çerçevede, valilikçe kolluk kuvvetleri, Tarım İl Müdürlüğü başta olmak üzere tüm birimlerin teyakkuza geçirildiği açıklandı.
Valilik tarafından yapılan açıklamanın devamında ise "Vatandaşlarımızın sağlığına ve diğer canlıların hayat hakkına yönelik her türlü hareket ve uygulamalarla sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız" denildi.
YENİ AÇIKLAMA: GÖZALTINA ALINDILAR...
Valilik'ten yeni yapılan açıklamada, “Başkente hastalıklı köpekleri getiren kişiler yakalanarak gözaltına alındı. Köpekler ise veteriner hekimlerin gözetiminde karantinaya alındı.” denildi.
İşte o açıklama:
İlimize getirilen hastalıklı köpekler konusuyla ilgili Emniyet Güçlerimizin yaptığı çalışmalar sonucu bulundukları yer tespit edilen hayvanlar, veteriner hekimlerimizin gözetiminde karantinaya alınmıştır. Söz konusu hayvanları İlimize yönlendiren ve getiren kişiler yakalanarak Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatları doğrultusunda gözaltına alınmış ve haklarında yasal işlemlere başlanılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
NE OLMUŞTU?
Şanlıurfa’ya giden bir hayvansever barınaktan 35 hayvan alıp, Ankara’ya tedaviye getirdiğini açıklamıştı:
“Kuduz vakaları varmış diye köpekleri kısırlaştırmamışlar, Şanlıurfa sokaklarında hiç köpek kalmamış. Yasaklı 3 ırkdan köpeği de aldık. Hayvanlarda her türlü hastalık var.”
Kuduz hakkında...
Kuduz; köpek, kedi, at, eşek, inek, keçi gibi evcil hayvanlar ile ayı, çakal, domuz, kirpi, kokarca, köstebek, kurt, tilki, sansar ve yarasa gibi yabani memeli hayvanları hastalandıran bir virüs hastalığıdır. Türkiye’de kuduz vakalarının %90’ı köpek kaynaklıdır. Kuduz hastalığının önlenmesinde erken müdahale hayati önem taşımaktadır. Köpek, kedi gibi hayvanlar tarafından ısırılan ya da tırmalanan ya da temas kuran kişilerin mutlaka doktora başvurması ve mümkün olan en kısa zamanda kuduz aşısı yaptırması gerekmektedir. Kuduz hastalığı ortaya çıktıktan, semptomlar başladıktan sonra tedavisi mümkün değildir, hastaların tamama yakını yaşamını yitirir. Kuduzun ilk bulguları arasında baş ağrısı, öksürük, ateş, etkilenen bölgede uyuşma-karıncalanma, ağızda köpürme, saldırganlık ve anormal davranışlar görüllür. Ölüm riski çok yüksek olan kuduz hastalığından korunmak için özellikle kuduz riski yaratan yaralanma ve temas yaşayan kişilerin mutlaka kuduz aşısı yaptırması gerekmektedir.