ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum. Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın yerleşim yerlerine ulaştı. Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal vatandaşlara 'evlerinizi boşaltın' çağrısında bulundu. Karşıyaka Belediyesi'nden, çıkan yangın için acil yardım çağrısı geldi. İletişim Başkanlığı, yangına ilişkin açıklama yaptı. İşte dünden bugüne dakika dakika İzmir'de son durum.

Google Haberlere Abone ol
ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu

13:55

Bakan İbrahim Yumaklı, İzmir Yamanlar'daki yangının bir vadinin içerisine sıkıştığını, uçak ve helikopterlerle yapılan müdahaleyle söndürülmesini beklediklerini söyledi.

09:50

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangınla ilgili şehri tedirgin edecek bir hususun söz konusu olmadığını söyledi. Yumaklı, yangınlarla ilgili uluslararası çağrıyı gerektirecek bir husus olmadığını belirtti. Bakan Yumaklı, orman yangınları çıkmaması için herkesten gerekli hassasiyeti göstermesini isteyerek, "Eylülün 15'ine kadar bizim alarm durumumuz devam ediyor" dedi.

07:35

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen orman yangınına havadan müdahale edilmeye yeniden başlandı.

Yamanlar Karatepe mevkisinde önceki gün ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerleri ile sanayi sitesine sıçrayıp 3 mahallenin de boşaltılmasına neden olan yangına, günün ağarmasıyla ekipler havadan müdahale etmeye başladı. Ekipler, yangını kontrol altına alma çalışmalarını şiddetli rüzgara rağmen sürdürüyor.

YANGIN NE ZAMAN BAŞLADI?

Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı Karatepe mevkisindeki ormanda, dün saat 21.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Dumanları fark eden çevredekiler, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu

İhbarla bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 15 arazöz, 5 su ikmal aracı, 2 dozer ve 3 yer ekibi sevk edildi.

Yangın yerleşim yerlerine sıçradı.

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal şu açıklamayı yaptı:

Yangın, rüzgarın da etkisiyle maalesef yerleşim yerlerine kadar ulaştı.

Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bir an önce evlerini boşaltmasını istiyoruz.

İrfan Önal, "Doğançay bölgesindeki yangın, rüzgarın da etkisiyle maalesef yerleşim yerlerine kadar ulaştı. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bir an önce evlerini boşaltmasını istiyoruz. Havadan ve karadan devam eden söndürme çalışmalarında tüm saha görevlilerimizin yangını söndürebilmesi için görevi olmayan araçların ve vatandaşlarımızın da bölgeden uzaklaşmasını önemle rica ediyoruz" dedi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

Önal ayrıca, "Dün akşamdan beri Doğançay, Kovankayası Parkı Mevkii'nden hızla diğer bölgelere yayılan yangını söndürme çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Tüm ekipler, yangını kontrol altına alabilmek için canla başla mücadele ediyor. Dileğimiz, yangının daha fazla büyümeden ve büyük hasarlara yol açmadan bir an önce kontrol altına alınmasıdır" ifadelerini kullandı.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 2

2 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Alevlerin ilerlediği Doğançay ve Sancaklı mahalleleri tahliye edildi. Doğançay Mahallesi'ndeki alevlerin sıçradığı 3 ev zarar görürken, bölgeye takviye ekipler gönderildi.

Şehirde bazı noktaların külle kaplandığı öğrenilirken dumanlar Karşıyaka'nın birçok noktasından görülüyor.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 3

BARINAKLARDAKİ HAYVANLAR TAHLİYE EDİLDİ

Alevler, Karşıyaka Seyir Tepesi'nin alt tarafında yer alan Karşıyaka Belediyesi'nin şantiyesi ile özel bir işletmeye bağlı ayrıştırma tesisine kadar ulaştı.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 4

Birçok iş yeri yanarken, yoğun duman gökyüzünü kapladı. Sanayi sitesinin bir bölümü boşaltıldı. Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ekipleri de Karşıyaka ve Bayraklı belediyelerinin barınaklarındaki 600 kadar sokak hayvanını tahliye etti.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 5

'RÜZGARIN ETKİSİYLE KIVILCIMLAR TEKRAR HARLADI'

İzmir Valisi Süleyman Elban da yangın bölgesinde yaptığı açıklamada, "Salı günü saat 21.43 itibarıyla Yamanlar Dağı'nda TRT vericisinin alt tarafındaki bir bölgede orman yangınımız başladı. Arkadaşlarımız, tüm ekiplerimiz yoğun çalışmalarla çarşamba günü kontrol altına aldılar ve perşembe günü de yangın büyük ölçüde söndürüldü. Ancak perşembe günü yine 21.00 sıralarında yangın söndürülmüş olan alan içerisinde kalan büyük odun ve kütüklerde akşam 70-80 kilometreyi bulan rüzgarın etkisiyle kıvılcımlarla tekrar yangın harlandı. Yeniden büyümeye başladı. Özellikle gece başladığı için hava araçlarıyla müdahale edilemedi. Karada orman ekiplerimiz, itfaiyemiz, belediye ekiplerimiz, TOMA'larımız, emniyet, jandarmamız, AFAD'ımız, tüm kurum, kuruluş herkes kendi imkanlarıyla müdahalede bulundu. Ancak ormanın başladığı yer, yerleşim yerlerine çok yakın bir bölge. Yerleşim yerlerine çok yakın olduğu için de buradaki müdahale ciddi manada da güçleşiyor. Çok süratli bir şekilde hem emniyetimiz hem jandarmamız bölgede yaşayan vatandaşlarımızın tahliyesini sağladılar. Allah'a şükür, şu ana kadar bir can kaybımız yok. Ama bir kısım evlerin yandığıyla ilgili bilgimiz var. Kesin sayı ancak yangınla ilgili çalışmalar belli bir aşamaya gelip, kontrol altına alınıp yangın söndürüldükten sonra nihai durumu ortaya çıkacak" dedi.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 6

'YANGINA YAKIN BÖLGELER TAHLİYE EDİLDİ'

Vali Elban, "Şu an saatte hızı 80 kilometreyi bulan bir rüzgar olduğu için bölgede çoğu zaman havadan müdahaleyi durdurmak zorunda kalıyoruz. Çünkü hava araçları artık uçamaz duruma geliyorlar. Ancak karada şu anda 60'a yakın arazözümüz, 20'nin üzerinde itfaiye aracımız, birçok su tankerimiz, 10'un üzerinde dozerimiz, 12 tane TOMA'mız birçok destekle ilgili su araçları, iş makineleriyle birlikte ormanımızın, emniyetimizin, jandarmamızın, belediyelerimizin yaklaşık şu anda sahada binin üzerinde personeliyle yangını söndürmek için yoğun bir gayret var. Yangın şu anda dört, beş ayrı bölgede devam ediyor. İki ayrı bölgedeki yangın nispeten kontrol altına almış gibi gözüküyor ama özellikle Örnekköy ve Doğançayı'nın aşağı taraflarında mahallelere doğru ilerlemiş durumda. Şu an için Allah'a şükür çok büyük bir risk ya da can kaybıyla ilgili bir sıkıntı olmamakla birlikte yangın henüz bu bölgelerde kontrol altına alınmış değil. Yoğun bir şekilde çabalarımız devam ediyor. Bir köyümüzü tahliye ettik. Bu yangının olduğu, bu bulunduğumuz mahalleler dahil Doğançay Mahallesi dahil yangına yakın bölgelerdeki bir kısım evleri de tahliye ettik" diye konuştu.

'PİLOTLARIMIZIN CAN GÜVENLİĞİ CİDDİ TEHDİT ALTINDA'

Vali Elban, "Bu sabah itibarıyla bölgemizde 6 yangınımız vardı. Bu yangınların beşi söndürüldü. Dolayısıyla tüm hava araçlarımız, şu anda bu yangın için hazır bekliyor. Ama teknik olarak saatte 80 kilometreye yakın bir rüzgar da hava araçları çoğu zaman çalışmakta çok zorlanıyorlar. Hatta Allah korudu, arkadaşlarımız birkaç tehlike de atlattı. Ancak bu rüzgarın hızı bir miktar azalırsa, havadan müdahalemiz çok hızlanacak. Ancak bu şartlarda önce müdahalede bulunan pilotlarımızın can güvenliği ciddi tehdit altında. İkincisi de zaten bu aşırı rüzgarda çok da verim alınamıyor. Ama tüm hava araçlarımız konuşlandığı yer de buraya çok yakın. Müdahale için bekliyorlar. Yeter ki rüzgarda bir miktar azalma olsun" dedi.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 7

'RÜZGAR, TEPEYE DOĞRU DÖNDÜ'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da yangına ilişkin konuştu. Yangının şiddetli rüzgarla geniş alana yayıldığını ifade eden Başkan Tugay, "Karşıyaka'da bir küçük sanayi sitesi var. Orada devam eden bir yangın var. Yoğun olarak arkadaşlarımız ona müdahale ediyorlar. Bayraklı'nın Körfez Mahallesi'nde, Doğançay Mahallesi'nde yoğun bir müdahale var. Seyir Tepesi eteklerinde bir bölge. Çiğli'ye kadar uzanmış durumda. Çok geniş bir alanda ne yazık ki devam ediyor. Rüzgar çalışmaları zorlaştırıyor. Bazı evler ve iş yerleri ne yazık ki yangından etkilendi. Şu ana kadar bize gelen bilgide yaralı ya da bir ölüm vakası yok. İlçe belediyemizin su tankerinin yandığına dair bir bilgimiz var. Yangın devam ediyor ve biz de tüm gücümüzle o bölgedeyiz. Bir talihsizlik de aynı anda dün gece Kemalpaşa'da ve Çeşme'de de yangın çıkmıştı. Ona da arkadaşlarımız müdahale ediyor. Hatta Salihli'de de yangın çıkmıştı; ona da müdahale ediliyor. Birimde olan herkes çağırıldı. Tüm birimlerimizle sahadayız. Tehlikeli olan bölgeler boşaltıldı. Bazı noktalarda durdu ama rüzgar çok şiddetli. Rüzgar, tepeye doğru döndü. Yerleşim yerleri için, şu an ilerleyen bir tehlike yok gibi görünüyor" dedi.

'EVLERİ ZARAR GÖRENLERE DESTEK OLACAĞIZ'

Başkan Tugay, "Çevre illerden de yardım gelecek. Evleri zarar görenler için barınma ve yiyecek desteğinin ardından evlerinin onarımı için de destek vereceğiz. Yurttaşlarımıza kalacak yer ayarladık, onları açıkta bırakmayacağız" diye konuştu.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 8

Yamanlar Dağı'nda 13 Ağustos'ta da orman yangını çıkmış, alevler 21,5 saatte söndürülmüştü.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 9

YANGINA HAVADAN MÜDAHALE EDİLİYOR

Yangına "Skorsky" tipi helikopterler havadan müdahale ediyor.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 10

TAHLİYE EDİLEN EV SAYISI 87, YANAN EV SAYISI 16

Yamanlar mevkisinde tahliye edilen ev sayısının 87 olduğu belirtildi. Yanan ev sayısının ise 16'ye çıktığı kaydedildi. Tahliye edilen iş yeri sayısı ise 45 olup dumandan etkilenen vatandaşların dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı kaydedildi.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 11

TOKİ KONUTLARINA SIÇRADI

Kontrol altına alınamayan yangın Zübeyde Hanım Mahallesi’ndeki TOKİ binalarından birine sıçradı.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 12

Apartmanın yanan çatısı söndürüldü.

BELEDİYEDEN ACİL YARDIM ÇAĞRISI

Karşıyaka Belediyesi, çıkan yangın için sosyal medya platformu X üzerinden acil yardım çağrısında bulundu.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 13

Belediyeden yapılan açıklamada, "Karşıyaka'daki yangına müdahale için su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları acil olarak desteğe davet ediyoruz. Bu zor anlarda birlikte hareket ederek yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlarımızı seferber etmeliyiz" denildi.

ACİL ÇAĞRI! İzmir'deki korkutan yangında son durum.  Evler alevlerin arasında kaldı. Belediyeden yerleşim yerlerini terk edin duyurusu - Resim : 14

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN İZMİR AÇIKLAMASI

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İzmir’deki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Orman ekiplerinin yanı sıra AFAD, polis, jandarma, itfaiye, belediyeler aracılığıyla çalışmalar aralıksız sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangınlar henüz kontrol altına alınamadı."

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı'nın konuya ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde:

"İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz.

Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir.

Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

Kaynak: AA-DHA
Etiketler İzmir yangın orman
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin